OECD rosina Latvijā ieviest progresīvā nodokļa sistēmu • IR.lv

OECD rosina Latvijā ieviest progresīvā nodokļa sistēmu

10
Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) galvenā ekonomiste Ketrīna Mana (no kreisās) un ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola piedalās OCED Ekonomikas pārskata par Latviju prezentācijas pasākumā. Foto: Ieva Lūka, LETA

OECD iesaka pazemināt sociālās iemaksas zemo algu kategorijā, ko veiksmīgi jau ieviesušas 14 OECD dalībvalstis

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) iesaka Latvijai ieviest progresīvā nodokļa sistēmu, savā pirmajā ziņojumā par Latvijas ekonomiku norāda OECD eksperti.

Ziņojumā norādīts, ka Latvijas nodokļu sistēma ir regresīva, kas lielākoties raksturojama ar lielu nodokļu slogu cilvēkiem ar zemu ienākumu līmeni, raksta LETA.

Neskatoties uz to, ka Latvijas valdība apņēmusies mazināt darbaspēka nodokļus, OECD tomēr atzīst, ka Latvijā tie joprojām saglabāsies stipri virs OECD vidējā līmeņa.

Organizācijā norāda, ka Latvijas nodokļu slogs ir galvenais iemesls valsts augstajam strukturālā bezdarba līmenim. Tāpēc valstij vairāk jādomā, kā mazināt darbaspēka nodokļus sevišķi to darbinieku kategorijā, kuru ienākumi ir viszemākie.

OECD eksperti iesaka pazemināt sociālās iemaksas zemo algu kategorijā, ko veiksmīgi jau ieviesušas 14 OECD dalībvalstis. Šādu nodokļu samazinājumu OECD iesaka attiecināt tieši uz mazkvalificēto darbaspēku, kā arī tiem, kas nesen sākuši strādāt.

Lai stiprinātu Latvijas ekonomikas konkurētspēju, valstij nepieciešams palielināt produktivitāti, uzlabot valsts sektora efektivitāti un ierobežot iespējamu “burbuļa” veidošanos, teikts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pirmajā ekonomikas pārskatā par Latviju.

Trešdien Rīgā tika prezentēts pirmais OECD ekonomiskais pārskats par Latviju, kurā izvērtēta ekonomiskā situācija, galveno reformu īstenošanas process, Latvijas ekonomikas izaicinājumi, kā arī sniegtas rekomendācijas.

OECD ziņojumā norāda, ka Latvija ir panākusi ievērojamu progresu tautsaimniecības pielāgošanā un strukturālo reformu īstenošanā, kas ļāva veiksmīgi pievienoties eirozonai. Kopumā OECD ekspertu vērtējumā Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad augs par 3,2%, bet 2016.gadā par aptuveni 3,3%.

 

Komentāri (10)

sniega_roze 25.02.2015. 15.33

Visvieglākais irpalielināt neapliekamo minimumu līdz eur 350 vai eur 400.

Tas atrisina lielāko daļu problēmu mazus ieņēmumus saņemošo daļā un ievērojami atslogo un optimizē VID.

+5
-2
Atbildēt

4

    Viesturs > sniega_roze 15.08.2015. 14.55

    Jaunajā konsolidācijas budžetā priekš 2016.gada, lai valsts varētu apmaksāt ārējo parādu, kur ir pienākuši lielie miljardu maksājumu termiņi, tad neapliekamais minimums tiek atcelts pēc būtības, bet maznodrošinātajiem atmaksāts atpakaļ pēc gada, pēc atskaišu iesniegšanas. Par to jau sen tika rakstīts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Neticis > sniega_roze 25.02.2015. 22.22

    Tāpēc, ka tāda pieeja ir vienkāršāk administrējama un dod atvieglojumu maziem uzņēmumiem, nevis piespiež tos maksāt mākslīgi uzspiestas algas.

    Bet vispār, ņemot vērā spekulantu un šeftmaņu ietekmi esošajā saeimā, visticamāk deputāti nebūs gatavi pieņemt pat lielāku neapliekamo minimumu, kur nu vēl progresīvus nodokļus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    agrunte > sniega_roze 25.02.2015. 20.17

    Bet tas taču būs vienāds naudas pielikums gan lielo, gan mazo algu saņēmējiem. Piemēram, 300 eiro saņēmējs saņems 330, 1500 eiro saņēmējs saņems 1530. Kalab tas otrais ir vajadzīgs (uz budžeta rēķina)?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    sniega_roze > sniega_roze 27.02.2015. 08.49

    Lielo algu saņēmēju ir statistiski daudz mazāk nekā mazo algu. Tas pats attiecas uz nodokļu maksāšanu. Tas pats uz nodokļu administrēšanu. Latvijā, līdzīgi kā piem. Lielbritānijā, faktuski būtisko ieņēmumu un ekonomisko aktivitāšu daļu rada augšējā trešdaļa. Pārējie ne tikai īsti nerada pienesumu nodokļu veidā, bet rada vairāk izmaksu VID nodokļu administrējot.

    Ieņemto nodokļu izmaksu racionalizācija jau sen atrisināta gan Vācijā, gan Anglijā, kur dārgi neskaita vis tantiņu sīknaudu, bet vienlaicīgi dodot pa pirkstiem pelākajam sektoram un lielam GINI uzliek normālu neapliekamo minimumu (Vācijā eur 450/mēn) un ļauj nodarboties ar ko nu katrs tirgū spēj. Es neesmu pret progresīvo nodokli, taču mums noteikti ir jāsāk ar neapliekamā minimuma ievērojamu celšanu un stingru aperkota sitienu pa aplokšņu algām.

    Darba ražīgums, efektivitāte un nodokļu maksāšana ir atslēgas vārdi, IMHO.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

lno 25.02.2015. 16.04

Lūk kādam vajadzēja būt virsrakstam: OECD: Latvijai jāpalielina produktivitāte, valsts sektora efektivitāte un jāierobežo “burbuļa” veidošanās

+4
-4
Atbildēt

1

    Viesturs > lno 15.08.2015. 14.57

    Virsraksts varētu arī būt.

    ————————————-

    Organizācijā norāda, ka Latvijas nodokļu slogs ir galvenais iemesls valsts augstajam strukturālā bezdarba līmenim. Tāpēc valstij vairāk jādomā, kā mazināt darbaspēka nodokļus sevišķi to darbinieku kategorijā, kuru ienākumi ir viszemākie.

    0
    0
    Atbildēt

    0

lno 25.02.2015. 15.12

Nu ja OECD rosina, tad obligāti jāievieš:)

0
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu