Pētījums: Krievija vasarā apšaudīja Ukrainas karavīrus no savas teritorijas • IR.lv

Pētījums: Krievija vasarā apšaudīja Ukrainas karavīrus no savas teritorijas

29
Satelītattēls ar artilērijas šāviņu krāteriem. Foto no "Bellingcat" pētījuma

Pētījums iznācis angļu, vācu un krievu valodā

Pērnvasar ukraiņu karavīri Austrumukrainā tika apšaudīti no Krievijas teritorijas un to, visticamāk, darīja krievu armijas vienības, secinājuši grupas “Bellingcat” žurnālisti.

Žurnālisti pie šādiem secinājumiem nonākuši, balstoties uz satelīta attēliem, sociālo mediju informāciju un digitālajām izpētes tehnikām, vēsta “The Guardian”.

Maskava joprojām spītīgi noliedz, ka tā iesūtītu Ukrainā savus karavīrus un ieročus, kaut gan tam gūti daudzi pierādījumi un Rietumos par to neviens vairs nešaubās.

“Bellingcat” žurnālisti analizēja satelīta attēlus no trim kaujas laukiem, kur Ukrainas armija pagājušā gada vasarā piedzīvoja sevišķi spēcīgus uzbrukumus, un izsekoja šāviņu trajektoriju līdz to potenciālajiem izejas punktiem.

Pētījuma ievadā žurnālisti raksta, ka 2014.gada jūlijā “Ukrainas bruņotie spēki sāka uzbrukumu prokrieviskajiem separātistiem valsts austrumos”, atjaunojot kontroli lielā Ukrainas-Krievijas robežas daļā. Taču situācij krasi mainījās 11.jūlijā, kad “pēkšņa artilērijas uzbrukuma dēļ Zeļenopoļjes rajonā tika nogalināti 30 un ievainoti vairāk nekā simts karavīri”.

Augusta sākumā jau Ukrainas karavīri nepārtrauktas pretinieka artilērijas apšaudes dēļ bija spiesti atstāt “simtiem kilometru pierobežas zonas bez jebkādas kontroles”.

Pētījumā ir izanalizēti 1353 artilērijas šāviņu vietas Austrumukrainā, kas fiksētas no satelīta laikā no 2014.gada 17.jūlija, kad separātisti notrieca Malaizijas aviolīniju pasažieru lidmašīnu, līdz 31.augustam.

Izanalizējuši artilērijas šāviņu trajektorijas, pētnieki secina, ka pēc šīm trajektorijām var skaidri noteikt, ka šauts no Krievijas teritorijas, izņemot vienu gadījumu, “kas bijis divu kiloemtru attālumā no Krievijas robežas”. Turklāt tiek norādīts, ka septiņās uguns pozīcijās redzamas automašīnu pēdas, kas skaidri parāda, ka šīs pēdas nāk no Krievijas teritorijas.

Tas ir vēl viens pierādījums, ka šāvuši Krievijas armijas spēki, nevis Ukrainas austrumos esošie teoristi, kas ieklīduši Krievijas teritorijā, secina pētnieki. Satelīta attēlos, kas uzņemti tieši pirms uzbrukumiem, šajās vietās nekādas riepu pēdas nav redzamas.

Neatkarīgs militārais kriminālistikas eksperts atzina, ka šāviņa radīto krāteru analīzes precizitāte, izmantojot satelītu uzņēmumus, lai noteiktu apšaudes virzienu, nav zinātniski pierādīta, taču vienlaikus norādīja, ka attēli, kuros redzamas apšaudes pozīcijas Krievijas pusē, ir pārliecinoši un liek uzdot jautājumus.

Pētījums papildināts ar lielu skaitu fotogrāfiju, shēmu un arī videomateriālu, ļaujot izsekot pētnieku analīzei.

Pētījums tika publicēts 17.februārī angļu, vācu un krievu valodās.

Pētījumu varat lasīt šeit.

 

Komentāri (29)

canoss 18.02.2015. 20.08

Kam bija jāpēta kad tas tāpat bija jau skaidrs pašā sākumā. Jo tad kad tas bija noticis pašu KF rupors TV veda reportāžu kad bandīti apšaudīja KF un Ukrainas robežu kur tika nogalināti un ievainoti Ukrainas robežsargi, bet KF robežsargi nav cietuši jo tika ‘atsaukti’. Tad kapēc atsauca? Jo bija pavēle atstāt robežu, kam sekoja bumbošana. Un tagad ko tur nejēgā pēta. Cik stulbam jābūt lai to neredzētu. Bet varbūt ar nevēlējās redzēt?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu