KNAB grib izbeigt darba attiecības ar Strīķi • IR.lv

KNAB grib izbeigt darba attiecības ar Strīķi

21
Juta Strīķe. Foto: Lauris Vīksne, F64

Lūdz arodbiedrību izvērtēt iespējamos Strīķes darba pārkāpumus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrībai vērtēt iespējamos bijušās biroja priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes darba pārkāpumus un sniegt arodbiedrības piekrišanu izbeigt darba tiesiskās attiecības starp KNAB un Strīķi.

Kā aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāve Laura Dūša, tiek lūgts sniegt šādu piekrišanu, pamatojoties uz Darba likumu, sakarā ar to, ka darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību.

KNAB konstatējis, ka Strīķe, atsakoties pildīt jurista amata pienākumus, atsaucoties uz esošo tiesvedību, kurā tiek vērtēts disciplinārsoda – pazemināšana amatā – tiesiskums, sistēmiski atsakās pildīt jebkādus darba devēja dotos uzdevumus, tajā skaitā tos, kas atbilst biroja priekšnieka vietnieka korupcijas apkarošanas jautājumos kompetencēm.

KNAB ieskatā apstāklis, ka disciplinārsoda rīkojuma tiesiskums tiek vērtēts tiesā, gadījumā, ja tiesa minēto rīkojumu atzītu par prettiesisku, varētu būt attaisnojošs apstāklis, izskatot disciplinārlietu par Strīķes rīcību, nepildot biroja juridiskās nodaļas galvenā speciālista amata pienākumus, bet minētais neatbrīvo Strīķi no pienākuma būt darba devēja rīcībā un pildīt viņai dotos uzdevumus, jo atbilstoši likumam “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanu” un Darba likumam darba devējam ir pienākums nodrošināt, ka darbinieks valsts maksāto atlīdzību saņem pamatoti, tas ir, par darba uzdevumu veikšanu un atrašanos darba devēja rīcībā.

Pārkāpums uzskatāms par būtisku noteiktās darba kārtības pārkāpumu, jo gadījumā, ja darbinieks prettiesiski atsakās pildīt dotos darba uzdevumus, darbiniekam no valsts budžeta līdzekļiem nepamatoti tiek izmaksāta darba samaksa.

Streļčenoks pērn 11.jūlijā parakstīja rīkojumu par toreizējās savas vietnieces Strīķes disciplinārsodīšanu un nolēma viņu pazemināt amatā uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, sākot ar 21.jūliju. No šī datuma Strīķe tika iecelta par biroja Juridiskās un personālvadības nodaļas galveno speciālisti iesniegumu pieņemšanas jautājumos. Tiesāšanās laikā Strīķe tika pārcelta KNAB Juridiskās nodaļas galvenā speciālista (jurista) amatā.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pērn decembra sākumā apmierināja Strīķes prasību lietā par pazemināšanu amatā, atceļot šo lēmumu. Tomēr spriedums šajā daļā nestājās spēkā nekavējoties.

Tikmēr pērn stājās spēkā spriedums par Strīķes atjaunošanu amatā.

 

Komentāri (21)

DD1 17.02.2015. 18.03

Streļčenoks kā vadītājs degradējis KNAB prestižu, Bičkovičs – Tiesas, Bērziņš – Prezidenta institūcijas. Viņus izraudzīja Saeima, kuru ievēlējām mēs. Kā mēs, kas domājam esam gudri un godīgi, varējām ievēlēt tādu Saeimu, kas nobalsoja par tādiem …?

+8
-3
Atbildēt

5

    Normunds > DD1 17.02.2015. 18.15

    degradējis KNAB prestižu, Bičkovičs – Tiesas, Bērziņš – Prezidenta

    …Vienotība parlamenta.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    DD1 > DD1 17.02.2015. 19.59

    > dzeris49

    “vispār, par situāciju KNAB atbild konkrētie politiķi, piemēram, mūsu tizlākais no visiem premjeriem, pensionāre Straujuma”

    Straujuma ir Āboltiņas produkts, lai pašai nebūtu rokas “jāsmērē” ar nogurdinošu, atbildīgu premjerēšanu, par ko var saņemt arī daudz kritikas, un lai pašu neaizēnotu. Līdz prezidenta vēlēšanu dienai labāk pagozēties Saeimas priekšsēdētājas prestižajā amatā, kas kaulus nelauž. Vēlēšanas, protams, sajauca kārtis, tātad ne vienmēr esam “ar pliku roku ņemami”.

    Laikrakstā “Diena” rakstā “Madžiņš: Miers un Bērziņš?” Gatis Madžiņš apgalvo, ka Vienotībā kā nopietns prezidenta amata kandidāts tiek uzskatīta premjere Laimdota Straujuma. Aatliek cerēt uz Straujumas veselo saprātu. Straujumu iemanipulēt prezidentos atkal ir izdevīgi Āboltiņai, lai pēc 4 gadiem varētu beidzot tikt kārotajā prezidenta krēslā, jo jebkurš jaunāks var iesēsties uz 8 gadiem.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > DD1 17.02.2015. 22.52

    Fantastiska versija. Nebūs Straujuma prezidente. Solvita grib tagad uz ziedos jebko kārotā krēsla vārdā.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    v_rostins > DD1 17.02.2015. 23.45

    dzeris49

    Ļoti ērti visas kremļjaģu cūcības norakstīt uz Straujumas vecuma demenci.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > DD1 17.02.2015. 19.02

    Turpinot domu, varētu teikt, ka arī mūsu vecāki nav gudri, ja jau piedzemdēja mūs tādus, kas ievēlēja tādus politiķus, utt.

    Kaut, vispār, par situāciju KNAB atbild konkrētie politiķi, piemēram, mūsu tizlākais no visiem premjeriem, pensionāre Straujuma, kura nu jau sāk atgādināt Bērziņu, tāpat, kā par situāciju valstī, tas ir viņu pienākums, nevis kādi abstrakti “mēs visi”.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

dzeris49 17.02.2015. 17.23

KNAB sen ir parodija, bet, pieļaujot to visu, mūsu impotentie un korumpētie politiķi pārvērš par parodiju visu šo valsti, un tas ir pavisam slikti.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu