Putins aicina Ukrainas karavīrus Debaļcevā padoties (papild.) • IR.lv

Putins aicina Ukrainas karavīrus Debaļcevā padoties (papild.)

54
Ukrainas armijas tanks pie Peskiem. Foto: AFP/LETA

“Der Spiegel” kauju par Debaļcevu salīdzina ar Ilovaiskas cīņām

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien aicinājis Ukrainas karavīrus Debaļcevā padoties. “Es sagaidu, ka atbildīgie Ukrainas vadībā nekavēs karavīrus no ieroču nolikšanas,” vizītes laikā Budapeštā paziņoja Putins.

Viņš arī izteica cerību, ka Kijeva nesāks tiesvedību pret karavīriem, ja viņi atteiksies cīnīties, ziņo LETA/DPA.

Otrdien EDSO novērotāji varēja secināt – pamiers nu patiesi ir pārtraukts, raksta vācu “Der Spiegel”. Medijs kaujas par Debaļcevas pilsētu, kas sava dzelzceļa mezgla dēļ ir stratēģiski svarīga vieta abām karojošām pusēm, salīdzina ar pērnā gada cīņām par Ilovaiskas pilsētu – arī toreiz Krievijas karavīru ielenkumā nonāca Ukrainas karavīri un, nesaņēmuši atbalstu no valsts, krita kaujās vai tika saņemti gūstā.

Cīņās par Debaļcevu separātistu vadoņa runasvīrs Doņeckā Eduards Basurīns “Spiegel” teicis, ka par 80% pilsēta esot separātistu kontrolē. Vairāk nekā 300 ukraiņu karavīri esot saņemti gūstā, “daudzi ir miruši”. 

Arī Ukrainas karavīri apstiprinājuši, ka situācija Debaļcevā ir kritiska un karavīru pēc diennakts “tur vairs var arī nebūt”, vēsta Ukrainas aģentūra UNIAN, atsaucoties uz 128.brigādes virsnieka stāstīto pa telefonu. Viņš apstiprināja, ka Ukrainas karavīri bez palīdzības no ārpuses nespēs izkļūt no Debaļcevas “katla” – ielenkuma. Būtu jāizbrīvē kaut neliels ceļa posms.

Karavīriem sāk aptrūkties arī munīcijas. Virsnieks UNIAN atklāti teicis, ka šī situācija atgādina kaujas pie Ilovaiskas, kad beigās tika izveidots “zaļais koridors”, lai izvestu ievainotos un kritušos, bet tad pretinieks ar artilēriju apšāva visus karavīrus.

Viņš teica, ka Debaļceva ir ielenkta jau piecas dienas. Diennakts laikā ir ievainoti ap 20 Ukrainas karavīru. Separātisti ir ieņēmuši pilsētas dzelzceļa staciju, milicijas nodaļu un pilsētas administrācijas ēku.

Ukraina otrdien arī atzinusi, ka daļa tās karavīru, kas mēģina noturēt Debaļcevu, kuru cenšas ieņemt Krievijas apbruņotās teroristu bandas, ir nonākuši ielenkumā.

Armijas pārstāvis Anatolijs Štelmahs piebilda, ka pilsētā turpinās “sīvas cīņas”, taču neatklāja, kādas vienības un cik karavīru nonākuši aplenkumā.

Tikmēr viens no pie Debaļcevas izvietotā 25.bataljona komandieriem intervijā žurnālam “Novoje Vremja” atzinis, ka 90% pilsētas kontrolējot teroristi. 

Porošenko un Putins par Debaļcevu sastrīdas telefonsarunā

Ukrainas prezidents Petro Porošenko un Krievijas prezidents Vladimirs Putins notikušajā telefonsarunā sastrīdējušies par Austrumukrainas pilsētu Debaļcevu, kur par spīti Minskas pamiera vienošanās arī otrdien notiek kaujas, raksta ASV medijs „The Wall Street Journal“.

Abi prezidenti par Debaļcevu strīdēties esot sākuši jau pagājušajā nedēļā Minskā, kad Putins norādījis, ka pilsēta ir ielenkta, bet Porošenko to noraidījis.

„Rietumu līderi bija pārliecināti, ka Krievija un separātisti vēlējās kontrolēt Debaļcevu līdz pat uguns pārtraukšanai. Miera sarunās Minskā pagājušajā trešdienā Krievijas puse vēlējās uguns pārtraukšanu no svētdienas, lai dotu [kaujiniekiem] pietiekami laika pilsētas sagrābšanai. Taču Ukraina, Francija un Vācija vēlējās iespējami ātrāku uguns pārtraukšanu,” medijam stāsta kāds avots, kas pārzina miera sarunu gaitu.

Strīdi par Debaļcevu starp Porošenko un Putinu turpinājās arī telefonsarunu gaitā tā sauktā „Normandijas formāta” laikā. „Putins spiedis uz to, ka Ukrainas karaspēks ir ielenkts un tam ir jāatdod pilsēta, bet Porošenko paziņoja, ka karaspēks nav ielenkts un separātistiem ir jāīsteno pamiers,” WSJ stāsta avots.

Putins esot mēģinājis spēlēt valsts vadoņa spēli un apgalvojis, ka viņam esot pilna informācija no cīņu vietām, un turpināja izlikties, ka Krievija nav viena no konfliktējošajām pusēm, stāstīja informētais avots.

Prokremlisko kaujinieku ielenktajā Doņeckas apgabala Debaļcevā patlaban notiek kaujas par dzelzceļa stacijas ēku, turklāt milicijas ēka teju pilnībā iznīcināta kaujinieku apšaudē, otrdien pavēstīja vietējās amatpersonas.

“Visi miliči ir sveiki un veseli. [Milicijas pilsētas nodaļas] ēka ir praktiski pilnībā iznīcināta. Personālsastāvam nācās pamest administratīvās ēkas. Miliči apvienojās ar Ukrainas Iekšlietu ministrijas specvienībām, kas darbojas norādītajā teritorijā,” sacīja Doņeckas apgabala Iekšlietu ministrijas pārvaldes priekšnieks Vjačeslavs Abroskins.

Likumsargi palikuši pilsētā, lai sniegtu palīdzību vietējiem iedzīvotājiem, viņš piebilda, raksta LETA.

Doņeckas apgabala Iekšlietu ministrijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Iļja Kivs savukārt sacīja, ka Debaļceves staciju daļēji kontrolē teroristi.

“Dzelzceļa stacija daļēji atrodas kaujinieku teroristu kontrolē, pilsētā notiek aktīvas kaujas, faktiski notiek cīņas par katru kvartālu un katru ielu,” telekanāla “112 Ukraina” ēterā atzina amatpersona.

Jau ziņots, ka Vācijas, Ukrainas un Krievijas līderi vienojušies par “konkrētiem soļiem”, lai panāktu, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji Ukrainā var uzraudzīt trauslā pamiera ievērošanu, otrdien pavēstīja Berlīne.

Par atbilstošiem pasākumiem panākta vienošanās Vācijas kancleres Angelas Merkeles, Ukrainas prezidenta Petro Porošenko un Krievijas prezidenta Vladimira Putina telefonsarunas gaitā, teikts Vācijas valdības preses pārstāvja paziņojumā, raksta LETA.

Tikmēr Ukrainas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka 18.martā sāksies karavīru demobilizācija. Tā attieksies uz tiem karavīriem, kuri būs izturējuši gadu iesaukuma armijā.Ukrainas Aizsardzības ministrija nodevusi ASV nepieciešamā bruņojuma sarakstu, otrdien paziņoja Ukrainas prezidenta Petro Porošenko padomnieks Jurijs Birjukovs.

“Sarunas notiek pastāvīgi. Sarunas notiek Ukrainas aizsardzības ministra līmenī. Mēs nesen nosūtījām ASV precizēto vajadzību sarakstu, tika spriests arī par pirmo pārskaitījumu 350 miljonu dolāru apjomā uz trim gadiem, un iespējams ir papildu miljards. Amerikāņi nesaka kategorisku “nē”, viņi saka, ka šobrīd nav pieņemts lēmums, ka šobrīd Baltajā namā nav pieņemts lēmums, bet, līdz tas tiek pieņemts, – izstrādāsim. Tāpēc notiek darbs. Runa ir par bruņutehniku un bruņojumu,” Ukrainas TV”5.kanālam” sacīja padomnieks.

Savukārt BBC ziņo, ka pirmdien grupa žurnālistu, kas kopā ar Doņeckas pašpasludinātās varas pārstāvjiem devās apsekot sagrauto Doņeckas lidostu, nokļuva apšaudē, lai gan šis jau bija pamiera laiks.

ASV aicina Krieviju un separātistus nekavējoties pārtraukt uguni

ASV varas iestādes ir noraizējušās par situācijas pasliktināšanos Austrumukrainā, konkrēti Debaļcevas pilsētas apkārtnē, kas apdraud trauslo pamieru, ko noteica Minskas vienošanās, ziņo Dw.de.

ASV Valsts departamenta preses dienesta vadītāja Džena Psaki aicina „Krieviju un separātistus, kurus tā atbalsta”, nekavējoties pārtraukt apšaudes.

Psaki īpašā paziņojumā norāda, ka ASV Valsts departaments uzmanīgi seko līdzi „paziņojumiem par jaunu armijas kolonnu ar apbruņojumu ierašanos un došanos Debaļcevas virzienā”. Psaki aicināja visas konfliktā iesaistītās puses ciešāk sadarboties ar EDSO, lai īstenotu Minskā panāktās vienošanās.

Viņa norādīja, ka „Krievijas atbalstīto separātistu agresīvā darbība un paziņojumi rada bīstamību par uguns pārtraukšanas vienošanās izpildi un liedz īstenot ieplānoto smagās bruņutehnikas atvilkšanu, kā to paredz Minskas vienošanās”.

Pēc Ukrainas varas iestāžu datiem, pēdējās diennakts laikā Ukrainas spēki tika apšaudīti 129 reizes, vēsta BBC. Iepriekš Ukrainas militārā dienesta runasvīrs Andrejs Lisenko paziņoja, ka Ukraina pagaidām nav gatava atvilkt smago bruņutehniku no Austrumukrainas konflikta zonas, jo izziņotais pamiers faktiski nedarbojas.

Centieni izmainīt situāciju konflikta zonā ap Debaļcevu pārkāpj Minskas vienošanās, paziņojis arī EDSO speciālās novērošanas misijas vadītāja vietnieks Aleksandrs Hugs, vēsta LETA/Korrespodents.net.

“Pirms pieciem mēnešiem visas puses vienojās par nepieciešamību pārtraukt uguni un atturēties no uzbrukumiem. 12.februārī puses vienojās par visaptverošas ugunspārtraukšanas realizāciju no 15.februāra pusnakts – ne daļēju vai pagaidu, bet pilnīgu uguns pārtraukšanu. Šo vienošanos burta un gara pārkāpšana tieši apdraud citu pasākumu sasniegšanu, par kuriem vienojās Minskā. Jebkuri mēģinājumi radīt tā dēvētos “jaunos faktus uz vietas”, ieskaitot jebkādus uzbrukumus, ir pretrunā ar šo vienošanos būtību,” paziņoja Hugs.

Kaut arī noslēgts pamiers, kaujinieki turpinājuši Debaļcevā apšaudīt dzīvojamās mājas un postīt infrastruktūru. Tā pirmdien ierakstā “Facebook” paziņojis vietējās milicijas priekšnieks Vjačeslavs Abroskins.

Teroristu organizācijas “Doņeckas tautas republika” vadonis Aleksandrs Zaharčenko paziņojis, ka Debaļceva ir “iekšējais rajons” un tur ugunspārtraukšanas režīms nedarbosies.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (54)

morgenstern 17.02.2015. 20.08

Kurš būs tas drosmīgais un beidzot pateiks, ka sākusies cīņa uz dzīvību un nāvi ar zvēru, kas var iznīcināt visu mūsdienu civilizāciju. Un nevajag pļerkstēt iemidzinošas pasaciņas, ka rīt uz brokastlaiku rublis sabruks, ka resursu ekonomika nevar to un nevar šito. Toties ļoti daudz ko var savas izredzētības apstulbināts pūlis, sevišķi pret demoralizētiem inteliģentiem, kas turklāt vēl ir akli!!

Mēs te distancēti apspriežam Ukrainu, bet nepieļaujam iespēju, ka nākamie pilnīgi noteikti esam mēs. Kad Rēzeknē un Daugavpilī tiks sagrābtas administratīvās ēkas, tad es gara acīm pilnīgi redzu dziļdomīgi trīcošos komentārus, ko par to teiks abas mūsu senīlās augstākās amatpersonas.

+9
0
Atbildēt

10

    edge_indran > morgenstern 17.02.2015. 20.24

    ——–

    Jūs te pārāk neaizraujaties ar rusofobiju:

    “Sestdien notikušie uzbrukumi Kopenhāgenā vēlreiz apliecina, ka terorisms šobrīd ir viens no galvenajiem draudu faktoriem Eiropā, teikts Drošības policijas (DP) izplatītajā paziņojumā.”

    http://www.diena.lv/latvija/zinas/dp-uzbrukumi-kopenhagena-apliecina-terorismu-ka-vienu-no-galvenajiem-draudiem-eiropa-14087656

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Kurmītis > morgenstern 17.02.2015. 23.30

    >> Avotiņš

    Ar stekiem? Ha. Ha. Ha. Tikai tad, ja aiz šo “miermīlīgo protestētāju” muguras nestāv jeņķu vēstniecība un viņi nav labi apmācīti, ekipēti, organizēti un jeņķu apmaksāti kaujinieki.

    “Lietussargu grautiņu”, starp citu arī, manuprāt sarīkoja kā reize jeņķi. Pietiek atcerēties, kas toreiz vadīja valsti un, ko Universitātes hallē atļāvās jeņķlu sterva – vēstniece pateikt. Atklās aicinājums uz pastāvošās varas gāšanu. Kuram apbrīnojamā kārtā uzradās uzreiz “dzirdīgas” ausis vietējo politikas mankurtu vidū. Jā, jā, to pašu, kuri no jau 10-o gadu ir pie varas, strebj no Siles no izlaupa šo valsti …

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Kurmītis > morgenstern 17.02.2015. 23.23

    Ar zvēru? Sauksim lietas īstajos vārdos. To “zvēru sauc” Krievu Lācis. Un kā tāds tas ir pazīstams jau vairākus gadsimtus. Un vispār pēdējos gadiņus 20 gulēja dziļā jo dziļā ziemas miegā, sūkāja savu ķepu un nevienu neaiztika. Kad gruzīni sāka lekties un dūrītes vicināt, iedeva pa ausi un likās atkal gullet. Pat Tbilisi šiem atstāja, lai neraud. Varēja savākt bez problēmām, kādam vietējam leitenantiņam – tanku rotas komandierim pietika iedot “otmašku” un kāpuŗķēdes pa ikviena krieva sirdij tik mīļo Puškina prospektu nodefilētu stundas laikā … Bet ne – krievu tanki apstājās tikai 50 km no pilsētas un Lācis likās atkal pagulšņāt.

    Bet kādam idiotam taču vajadzēja ienākt prātā savākt kodlu, paņemt garākus iesmus un iet Lāci pabakstīt viņa migā, vai ne? Nu uzcēlāt, nu uzmodinājāt un visādi ārlietu idioti, vārdā rinkēvičs pacentās, lai Lācis pilnīgi noteikti izdirdētu, ka viens no skaļākajiem brēcējiem un ūjinātājiem ir arī pedarasts ar Rīgas pierakstu. Un? Ko ta tagad slapinat biksēs un trīcinaties kā puņķis uz drāts bailēs par savu ādu?

    Nav ko spļaut Lācim acīs, tad arī nervu drapītes nevajadzēs … : )))

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > morgenstern 17.02.2015. 22.21

    ———

    Jāizturas tāpat kā Odesā, vai ne? Lai visa pasaule tad redz, kā jācīnās par Rietumu vērtībām – D-Slāvijā, Irakā, Afganistānā, Lībijā un Ukrainā….

    http://rosndp.org/Media/images/Hsi0H4flQP8.jpg

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > morgenstern 17.02.2015. 22.46

    Latvija jau Lietussargu grautinu laikā pierādīja, ka ar neapbruņotiem huligāniem spēj tikt galā civilizētā veidā – ar stekiem. Tā ka Odesas scenārijs mums varētu draudēt vien tad, ja kāds nelabvēlis tīšām sagatavotu slaktiņu.

    Par Odesu … manuprāt tur bija abu faktoru kombinācija:

    1) Ukrainas likumsargi nebija spējīgi normāli novērst šādas situācijas;

    2) Kāds ļoti pacentās radīt šo provokāciju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    morgenstern > morgenstern 17.02.2015. 22.28

    Ko Edžiņ. Jūs jau esat nobrieduši kaut ko ieņemt? Vai drīkst šo sīkāk izklāstīt;)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Krotow > morgenstern 18.02.2015. 00.59

    Prokremliskajiem troļļiem un 9. maija pielūdzējiem vislabākā pārliecināšana ir izsūtīšana uz Ziemeļkoreju. Tur joprojām valda režīms, pēc kura raud visi pasaules vateņi. Un mazais plācenis noteikti neatteiksies no nelielas taisnīgas samaksas no rietumu puses par savu noklīdušo avju pāraudzināšanu. 3 gadi ZK nometnēs stingrajā režīmā būs pietiekami pat Kurmītim.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > morgenstern 18.02.2015. 00.01

    Lācis likās gulēt?

    Nekā nebija – lācis pēc D-Osetijas kara saprata, ka ir problēmas

    1) sadarbība starp aviāciju un armiju klibo (armija notrieca vismaz 1 aviācijas SU-25), nemaz nerunajot par “opolčenciem” (D-Osetijas “opolčenci” arī notrieca vismaz 1 Krievijas aviācijas S-25)

    2) sakari klibo (arī Gruzijai) – abas armijas lielā mērā bija spiestas izmantot mobilos telefonus

    3) nav labi izmantot taktiskos bumbvedējus novērošanas veikšanai – vajag bezpilotus

    4) utt

    Un lācis ķērās klāt tai pašā gadā un sāka gatavoties nākamajam karam un lūk – Ukrainā jau lācis demonstrē citu limeni:

    1) aviācija un armija ir apvienotas kara apgabalos – ar kopēju vadību

    2) sakari ir modernizēti un … vismaz vadībai ir nodrošināti moderni

    3) bezpilotu lidaparāti, radioizlūkošana, pretartilērijas radari …

    Doņeckas “opolčenci” kautkādā veidā ir labāk bruņoti nekā Krievija 2008. gadā un labāk nekā Ukraina – superīgi saimniecības preču veikali Doņeckā!

    Tāds mums tas lācis!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > morgenstern 17.02.2015. 21.46

    Abi draudi, gan terorisms, gan augošā Krievijas nekaunība, ir Eiropas impotences izpausme, un impotence radās kļūdainu dogmu ietekmē, nezin kāpēc, Eiropa nlēma, ka visai pasaulei saistošas viņu vērtības – politkorektums, kompromisu meklēšana, utt., un, vēl arvien, nespēj saprast, ka lielā daļā nu jau pašas Eiropas pilsoņu, nerunājot par Krieviju, arābiem, utt., tas viss tiek uztverts tikai, kā vājuma izpausme, šī pasaule izprot tikai spēku.

    Un tagad Eiropas kreisie tik daudz atkarīgi no musulmaņu balsīm un tās savas ideoloģijas, ka pat nespēj atteikties no tām savām dogmām, demokrātijai jāprot prtoties ļaunumam, ne tikai “cīnīties par mieru un saticību”.

    Un, manuprāt, katram idiotam skaidrs, ka, vismaz, Eiropai lielākais drauds ir Krievija, nevis ar Putinu, bet, ar FSB korporāciju priekšgalā, un tas ir daudz ļaunāk, nekā viens pats aptracis diktators vai kāds tur arābs ar kalašņikovu vai spridzekļi, vajag paprasīt ukraiņiem, no kā viņi vairāk baidās.

    Kā brīvajai pasaulei jāizturas pret ienaidniekiem, un jāaizsargā savas vērtības, varētu pamācīties no Izraelas, no Eiropas te nav ko mācīties.

    Ja kāds Daugavpilī saņems kādu administratīvu ēku, ar prokrieviskiem lozungiem, pret tiem jāizturas, kā pret teroristiem, Ukraina to nedarīja, un te ir sekas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    morgenstern > morgenstern 17.02.2015. 20.35

    Edžiņ, ja salīdzina varbūtības, ka jūsu ģimeni nogalinās islāma ekstrēmisti vai krievu lādiņš, tad pirmā iespēja tiecas uz nulli, kamēr otrā ir pilnīgi statistiski iespējama jau tuvākajā nākotnē;)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 17.02.2015. 12.54

Lai tik runā, vadi un mēles jau nedilst. Ja turpinās pietiekoši ilgi, varbūt pat Rietumos kāds sāks apjēgt, kas tā tāda Krievija ir.

Pagaidām mēģinu iztēloties, kādas varētu būt bijušas Čerčila sarunas ar Hitleru par Parīzes iedzīvotāju aizsardzību un uguns pārtraukšanu 1940.gada vasarā.

+8
-1
Atbildēt

4

    v_rostins > J.Biotops 17.02.2015. 14.23

    J. Biotops

    Un atkal noderīgie idioti!!!! Tie bija franču pēc cilvēku asinīm izslāpušie mērgļi, kas pieteica Vācijai karu, eskalējot notikumus, ievelkot karā Lielbritāniju un ASV un, faktiski, aizsākot WWII.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    v_rostins > J.Biotops 17.02.2015. 15.04

    Ino

    Nekas toties krievu iebrukumu Polijā atbalstīja un Katiņas slaktiņu, arī. Vēl pirms tam tie izdzimteņi atbalstīja Staļina iebrukumu Spānijā 1936. gadā. Es saprotu staļinistus, kas pārdzīvo, ka vācu armija pārtrauca “Baigo gadu” un nedeva iespēju Staļina bendēm nogalināt visus latviešus, piedot nespēju.

    Par maz vēl bija varžēdājiem viņu eskalētā WWI nogalināto miljonu eiropiešu?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 17.02.2015. 14.46

    Ino – būsim pret biedru iecietīgi. Šodien pie visām tēmām nabagam jāstrādā. Laikam paņemts kredīts liberastu naudiņā, bet tas rubļa kurss…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > J.Biotops 17.02.2015. 14.31

    rostins. Šito nekaunību, neatbalstīja Polijas pievienošanu reiham:):):)

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

guncho 17.02.2015. 18.41

Kurmīti, gnīda, nāk pavasaris ar tur jau kurmju sitēji ar karbīdu pa alām….

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu