Laikraksts: Zviedrija pakļāvusies Krievijas militārajām prasībām (papild.) • IR.lv

Laikraksts: Zviedrija pakļāvusies Krievijas militārajām prasībām (papild.)

15
Zviedru laikraksts "Expressen" raksta: "Valstroma piekrīt Putina prasībām".

Militārās mācības pēc ASV iniciatīvas Baltijas jūras reģionā ieplānotas martā un aprīlī

Zviedrija pakļāvusies Krievijas prasībām, lai tās iznīcinātāji gaidāmajās militārajās mācībās Baltijas jūras reģionā nenosēžas Igaunijā, ziņo Zviedrijas laikraksts “Expressen“.

Laikraksta rīcībā nonācis Zviedrijas Ārlietu ministrijas memorands, kurā teikts, ka “Zviedrijas lidmašīnas nenosēdīsies Igaunijas teritorijā un tas pats attiecas uz Somiju”.

Dokumentā pieminēta Zviedrijas Ārlietu ministrijas kabineta sekretāres Annikas Sēderas pagājušajā trešdienā notikusī tikšanās ar Krievijas vēstnieku Zviedrijā Viktoru Tatarincevu, kurš bijis “apmierināts ar saņemto atbildi”.

Militārās mācības pēc ASV iniciatīvas Baltijas jūras reģionā ieplānotas šā gada martā un aprīlī, reaģējot uz Krievijas pieaugošajām agresīvajām aktivitātēm, ziņo LETA/The Local.

Taču Krievija nav apmierināta ar gaidāmajām mācībām un pieprasījusi detalizētu informāciju no Zviedrijas un Somijas.

“Expressen” rīcībā nonākušais dokuments arī atklāj, ka Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrēma un Somijas ārlietu ministrs Erki Toumioja apspriedušies par militārajām mācībām.

Valstrēma svētdien avīzei noliedza dalību diskusijās par gaidāmajām militārajām mācībām. “Mācības ir Zviedrijas Bruņoto spēku un Aizsardzības ministrijas pārziņā. Jebkādi jautājumi par šīm mācībām jāuzdod viņiem,” teikts ministres e-pasta vēstulē laikrakstam.

Krievija Somijai pieprasījusi informāciju par militārajām mācībām Igaunijā, raksta Igaunijas “Postimees.ee”. To apstiprinājusi Somijas prezidenta kanceleja.

Pēc Somijas avīzes “Iltasanomat” datiem, Somijas Aizsardzības ministrijai neesot zināms nekas par Krievijas prasībām.

Somija par līdzdalību kopīgajās Zviedrijas, Somijas un ASV militārajā mācībās pieņēmusi 6.februārī, bet Krievijas vēstniecība par to sākusi interesēties tikai pēc trim dienām.

Somijas prezidents Sauli Nīniste 10.februārī pasākumā, kas nebija saistīts ar militārajām mācībām, ticies ar Krievijas vēstnieku Somijā Aleksandru Rumjancevu. Toreiz Somijas piedalīšanās mācībās nav izraisījusi nekādus jautājumus.

(papildināta ar Somijas reakciju)

 

Komentāri (15)

dzeris49 16.02.2015. 16.27

Rietumu nostāja, lielā mērā, vainīga pie tā, ka Ukrainā, vēl arvien, līst, un līs arvien vairāk, asinis.

Protams, pieņēma sankcijaas, bet, arī stipri ierobežotas, bet, nav nekāda izpratne, kqa, reizēm, savas vērtības ir jāaizstāv, un Ukraina nav reģionālais konfliktas, bet, konflikts starp civilizācijām, Olandas vispār atgādina impotentu – lūriķi, daudzi Rietumu politiķi tikai impotentus, un viņiem nepielec elementārais – ka Putins par viņiem smejas, bet, tas nebūtu tas trakākais, viņš uzskata šo divu mazohistu – Olanda un Merkeles vizīt, kas tur ieradās, acīmredzot, lai tos pazemotu, un pēdējo līgumu, par aļauju turpināt agresiju.

Par zviedriem pat runāt negribas, tas viņu bailīgums pret Krieviju sen zināms fakts, vēl no Latvijas vēstures.

Var jau teikt – viņi, redz, grib apturēt karu, muļķības, neko viņi neapturēs, grib ievilkt ķeksīti kādā dokumantā, karu šo impotentu bailīgums tikai sekmēs, jo0 pilnībā atraisa Putinam rokas, ne viņi, ne Putins, pat neuzlika savu parakstu, Krievija nefigurē kā konflikta puses, tad ko, vispār, runāt?

Rietumi, vēl arvien, pirmajā vietā pēc bīstamības stāda kādu abstraktu terorismu, kaut, katram skaidrs, ka pasaulei patreiz bīstamāka teroristiska valsts Krievija, kas bruņojusies ar kodolieročiem, nevis kādi tur arābu klauni ar spridzekļiem un kalašņikoviem.

+8
0
Atbildēt

0

guncho 16.02.2015. 16.01

Kamēr vien krievi neieraudzīs vienotu pret viņiem vērstu Z-Eiropas fronti, tikmēr viņi mierā neliksies. Tieši otrādi, zviedriem bija jāpaskaidro, ka viņi atstrādās padziļinātu “pret starptautisko terorismu vēstu” sadarbību ar visām Baltijas valstīm un pārliecināsies, ka viņi ir spējīgi nosēsties Baltijas valstu lidlaukos, ja nu nepieciešama “palīdzība teroristu uzbrukuma gadījumā”.

+6
0
Atbildēt

0

west 16.02.2015. 18.33

Somija sen jau vairs nav tā, kura varonīgi cīnījās pret padomju okupantiem.

Tai sen jau nožēlojamā “reālpolitika” ir saindējusi smadzenes. Ziemeļbrieži laikam domā mierīgi atsēdēties, ja notiks Eiropas karš ar galveno NATO ienaidnieku. Bet ja šis ienaidnieks sadomās reitinga dēļ pabumbot Somiju un pārējā Eiropa paliks tikai kā līdzjūtīgs novērotājs ?

Tad kā – Somija ir ar visām NATO valstīm, vai tomēr pērkama Krievijas naftas mucas pažobele ?

Par Zviedriju vispār nav ko runāt. Iepriekšējā gadsimta kara vēsture lieliski parāda, kas viņi ir. Būs stipri un ilgi jāpacenšas, lai atgūtu uzticību vismaz baltiešu acīs.

Izvēlies savu draugu pēc viņa darbiem.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu