"Arsenālā" igauņu mākslinieka Jasa Kaselāna personālizstāde "Leļļu laukums" • IR.lv

“Arsenālā” igauņu mākslinieka Jasa Kaselāna personālizstāde “Leļļu laukums”

24
Igauņu mākslinieks Jass Kaselāns. Publicitātes foto

Jass Kaselāns (1981) pārstāv jauno igauņu tēlnieku paaudzi

Piektdien, 13.februārī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāles “Arsenāls” Radošajā darbnīcā tiks atklāta igauņu mākslinieka Jasa Kaselāna personālizstāde “Leļļu laukums”, raksta aģentūra LETA. 

014.gada Kēlera balvas ieguvējs Jass Kaselāns dzimis 1981.gadā. Viņš pārstāv jaunu, spēcīgu, savā izteiksmē un tēmu izvēlē atšķirīgu igauņu tēlnieku paaudzi, kuras kodolu veido aptuveni pieci mākslinieki. Viņus vieno fakts, ka visi laika posmā no 2005.gada līdz 2010.gadam ir absolvējuši Tartu Mākslas koledžu un pēc tam turpinājuši maģistrantūras studijas Igaunijas Mākslas akadēmijā Tallinā. Tāpat kā kopīgo iezīmi jāmin darbos klātesošais naratīvs, aptverot plašu tematisko areālu variācijās no nāves, zinātniskās fantastikas un paranojas līdz pasakām, homofobijai un Aukstā kara apcerei. Kā šo mākslinieku īpatnību var izcelt nevēlēšanos rīkot grupu izstādes, to vietā autoriem cenšoties individuāli aizpildīt telpu. Mākslas kritiķi viņus dēvē par monumentālistiem, kam trūkst ambīciju radīt pieminekļus. Šis apgalvojums perfekti raksturo Kaselānu, kura darbu vēriens vienmēr spēj dominēt pār ekspozīciju zāles apjomiem. 

Izstāde “Leļļu laukums” ir labs piemērs autora darbu gigantiskai formai, kas burtiski iespiesta galerijā. Projektu veido 16 lielizmēra betona leļļu galvas, kas papildinātas ar fotogrāfiju sēriju. Asociācijas ar pieminekli rodas ne tikai no materiāla un objekta proporciju attiecībām pret telpu, bet arī pateicoties memoriālam piemītošajam vēstījumam un atmiņas glabāšanas funkcijai. Šajā gadījumā instalācija tapusi kā leļļu stāsts, kuras Kaselāns atradis izmestas blakus publiskajām miskastēm kādā padomju laikos būvētā guļamrajonā.

Laikmetīgās mākslas balva, kura nodēvēta igauņu 19.gadsimta gleznotāja Johana Kēlera (1826-1899) vārdā, tika dibināta 2011.gadā. Kēlera balva (“Köler Prize”) radīta ar mērķi popularizēt igauņu laikmetīgo mākslu, atbalstīt spēcīgus vietējos māksliniekus un to apvienības. Katru gadu balvai tiek izvirzīti pieci autori par pēdējos trīs gados paveikto un pieaicinātā starptautiskā žūrija nosaka uzvarētāju.

“Leļļu laukums” izstāžu zālē “Arsenāls” būs apskatāms līdz 22.martam. Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu