Valdība atbalsta Nacionālās operas nosaukuma maiņu • IR.lv

Valdība atbalsta Nacionālās operas nosaukuma maiņu

18
Fragments no baleta "Karlsons lido..." jauniestudējuma LNO. Foto: Evija Trifanova, LETA

Tagad pilns šīs kultūras iestādes nosaukums būs Latvijas Nacionālā opera un balets

Valdība atbalstīja baleta mākslas nozīmīguma uzsvēršanu Latvijas Nacionālās operas (LNO) nosaukumā, ziņo LETA.

LNO likumā tiks veikti grozījumi, nosaukumam pievienojot arī baleta mākslu, līdz ar to LNO turpmāk sauks par Latvijas Nacionālo operu un baletu.

Saistībā ar nosaukuma maiņu paredzētas izmaksas aptuveni 13 000 eiro vērtībā, kuras opera apmaksās pati no saviem ieņēmumiem. No kopējās summas apmēram 5000 eiro būs vajadzīgi jauna logotipa izstrādei un stila grāmatas sagatavošanai. Vēl aptuveni tāda pati summa nepieciešama jaunas mājaslapas izstrādei. Apmēram 3000 eiro paredzēts tērēt aplokšņu, vizītkaršu, karogu un citu reprezentācijas un korporatīvās atpazīstamības materiālu sagatavošanai un ieviešanai.

Kā teikts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajos un valdībā iesniegtajos dokumentos, ņemot vērā baleta būtisko pienesumu mākslas jomā, nepieciešams pastiprināti uzsvērt tā klātesamību arī LNO nosaukumā.

VSIA “Latvijas Nacionālā opera” ir vienīgā valsts kultūras institūcija, kas nodrošina un veicina operas un baleta žanra attīstību Latvijā. KM uzskata, ka izmaiņas operas nosaukumā, kurā atbilstoši tiks atspoguļota baleta līdzvērtīgā loma skatuves mākslā, dos būtiskus ieguvumus nākotnē, veicinot operas un baleta žanra popularizēšanu kā Latvijas iedzīvotāju un mūsu valsts viesu vidū, tā ārvalstīs. Ņemot vērā baleta viesizrāžu iespējas, tiks popularizēti gan Latvijas baleta mākslinieku sasniegumi pasaulē, gan Latvijas kultūras atpazīstamība kopumā.

Operas un baleta žanra un māksliniecisko ansambļu izkopšana iekļauta Nacionālās operas ilgtermiņa mērķos, tādējādi nosaukuma maiņa ļaus precīzāk atspoguļot arī kapitālsabiedrības darbības specifiku.

Kopā ar nosaukuma maiņu Nacionālās operas likumā mainītas arī valdes pārstāvības tiesības. Valdība atbalstījusi, ka valdes priekšsēdētājam turpmāk būs atsevišķās pārstāvības tiesības, savukārt pārējiem valdes locekļiem – kopīgas pārstāvības tiesības ar vismaz vēl vienu valdes locekli. Šādi mainīta pretruna, ka divu valdes locekļu pārstāvības tiesībām nav juridiskas nozīmes, jo bez valdes priekšsēdētāja piekrišanas šie divi valdes locekļi pārstāvības tiesības nebija tiesīgi īstenot.

Likuma grozījumi stāsies spēkā 1.martā, taču pirms tam šie grozījumi vēl būs jāpieņem Saeimā.

 

Komentāri (18)

ierados 10.02.2015. 14.58

Atkal jāmaina visas regālijas: reģistri, adreses, zīmogi, veidlapas u.c.dokumenti par pārdesmit taukšķiem. Kā tie kultūrnieki piegrizušies ar savu kāpostu ēvelēšanu. Būtu kāds tolks no tā visa.

+14
-5
Atbildēt

0

DD1 10.02.2015. 20.35

Matu skaldīšana bez jēgas, bet ne bez maksas…

+8
-2
Atbildēt

1

    andrejs > DD1 11.02.2015. 11.32

    daudz vērtīgāka bija Latvenergo sadalīšana. Tā esot izmaksājusi nieka 5 miljonus. Toties tagad varam baudīt “brīvo tirgu”…

    0
    -3
    Atbildēt

    0

J.Biotops 11.02.2015. 08.16

Atraduši beidzot vienu valstiski nozīmīgu problēmu, kas ar steigu jāatrisina. Cirkam nosaukumu tāpat vajadzētu precizēt. Un arī Ministru kabinetam, tikai lūdzu, abus nesajaukt.

Baltasara Rusova hronikā varam lasīt, kā Livonijas bruņniecības landtāgs krievu uzbrukuma priekšvakarā visā nopietnībā apsprieda brīža vienīgo svarīgo jautājumu – kā sodāms vīrelis, kurš ballē dancinājis augstāka ranga dāmu.

(Turpinājums sekoja)

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu