Rīgas Latviešu biedrībā būs skatāma igauņu tekstilmākslas izstāde • IR.lv

Rīgas Latviešu biedrībā būs skatāma igauņu tekstilmākslas izstāde

26
Rīgas Latviešu biedrības nams. Foto Gatis Gierts, F64

Būs apskatāmi 14 autoru pēdējo gadu darbi

Pieminot Igaunijas Republikas dibināšanas 97.gadskārtu, Rīgas Latviešu biedrībā no otrdienas, 10.februāra, līdz 28.februārim būs skatāma igauņu tekstilmākslas izstāde “Tikšanās vieta. Kohtumispaik”, raksta aģentūru LETA. Izstādes atklāšana paredzēta otrdien plkst.16. Pasākumā muzicēs Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas pedagoģes Guntas Božes klavieru klases 2.kursa students Zigurds Teikmanis. 

Jau trešo gadu februāris Rīgas Latviešu biedrībā ir Igaunijas mēnesis. Šogad sadarbībā ar biedrību “Estonia” sarūpēta igauņu tekstilmākslas izstāde “Tikšanās vieta. Kohtumispaik”, kurā būs redzami 14 autoru pēdējo gadu darbi. 2015.gads igauņu tekstilmākslai ir īpašs – tas ir igauņu tekstilmākslas 100.jubilejas gads. “Igaunijas gobelēnu māksla joprojām ir viena no mūsu lietišķās mākslas galvenajiem balstiem. Mūsu – gobelēnu mākslinieku – nav daudz, bet mēs saglabājam un izmantojam šīs unikālās tehnikas mistiskās iespējas. [..]. Šodien tekstilmāksla ir neierobežota un iespējām bagāta – līdzās strauji mainīgajai pasaulei, jauniem materiāliem, tehnikai un izgudrojumiem, kā arī fantastiskām tehnoloģiskām iespējām mākslinieka spējas, prasmes un roku darbība joprojām ir neaizstājamas. Gobelēnu mākslinieki caur laikiem ir bijuši tradīciju glabātāji un vērtību nesēji,” stāsta tekstilmāksliniece Kaire Tali. Viņa norāda, ka daudzi ekspozīcijas “Tikšanās vieta. Kohtumispaik” darbi ir radīti tieši šai izstādei. “Krāsainā, ziemīgā ekspozīcija ir mūsu dāvana visiem šajā tumšajā un krāsām nabadzīgajā gadalaikā,” izsakās Tali. 

1865.gadā dibinātās biedrības “Estonia” – vienas no senākajām Igaunijas igauņu organizācijām – loma Igaunijas nacionālās kultūras un identitātes veidošanā sasaucas ar Rīgas Latviešu biedrības vēsturisko lomu.  Biedrība “Estonia” daudzus gadus rīkojusi latviešu tekstilmākslinieku izstādes Igaunijas nacionālās operas “Estonia” Ziemas dārzā. Savukārt Rīgas Latviešu biedrība nu jau trešo gadu biedrības nama Baltajā zālē februārī piedāvā ieskatu Igaunijas mākslinieku daiļradē. 

Vairāk informācijas biedrības nama mājas lapā

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu