Žurnālists Jākobsons vērsies policijā par viņam izteiktiem dzīvības draudiem • IR.lv

Žurnālists Jākobsons vērsies policijā par viņam izteiktiem dzīvības draudiem

14
Žurnālists Leonīds Jākobsons. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Kāds vīrietis anonīmi zvanīja un izteica draudus

Janvāra beigās policijā sākta resoriskā pārbaude saistībā ar “Kompromat.lv” žurnālistam Leonīdam Jākobsonam izteiktiem draudiem nodarīt miesas bojājumus vai izdarīt slepkavību, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais lēmums.

Jākobsons pastāstīja, ka janvārī saņēmis telefona zvanu, kurā viņam izteikti draudi dzīvībai, tāpēc žurnālists nolēmis vērsties policijā. Vēlāk no Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes Jākobsons saņēmis ziņu, ka par viņam izteiktajiem draudiem 21.janvārī ir sākta resoriskā pārbaude.

Pēc žurnālista domām, vīrieti, kurš anonīmi zvanīja un izteica draudus, policija jau sen varēja notvert. “Tas, ko viņš teica, bija reāli draudi,” sacīja Jākobsons.

LETA jau ziņoja, ka prokuratūra janvārī atcēla VP lēmumu, ar kuru iepriekš tika izbeigts kriminālprocess par uzbrukumu Jākobsonam. Vienlaicīgi tika atcelts arī lēmums par kriminālprocesa pārkvalificēšanu. Kriminālprocess tika nosūtīts policijai pirmstiesas izmeklēšanas turpināšanai.

Par to, ka gandrīz trīs gadu laikā VP nav izdevies atrast personas, kas uzbruka portāla “kompromat.lv” žurnālistam 2012.gada pavasarī, un attiecīgais kriminālprocess ticis izbeigts, nesen rakstīja portāls “Ir”.

Kriminālprocess noilguma dēļ tika izbeigts pagājušā gada nogalē, liecināja policijas pieņemtais lēmums. Inspektore Līga Rancāne lēmumā rakstīja, ka pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots – 2012.gada 29.martā Aleksandra Čaka ielas nama kāpņu telpā žurnālistam uzbruka divas personas, izsmidzināja gāzes baloniņu un sagrieza labo vaigu. Sākotnēji kriminālprocess tika sākts par huligānismu, kas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu, bet vēlāk, pagājušā gada 1.decembrī, tas pārkvalificēts pēc cita Krimināllikuma panta – par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu.

Pēc nozieguma pārkvalificēšanas, atsaucoties uz 2012.gada likuma redakciju, inspektore Rancāne konstatējusi, ka noilguma termiņš par mazāk smagu noziegumu ir divi gadi un šajā gadījumā šis termiņš ir pagājis, tāpēc policija 29.decembrī kriminālprocesu izbeidza. Patlaban likums ir grozīts un noilgums mazāk smagu noziegumu lietās ir pieci gadi.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā, kurā nopratināts cietušais, viņa ģimenes locekļi un notikuma brīdī kopā ar Jākobsonu esošais dēls, kā arī noteikta miesas bojājumu ekspertīze, nav izdevies noskaidrot personas, kuras izdarīja noziegumu pret žurnālistu, lēmumā raksta inspektore Rancāne.

Jākobsons pēc uzbrukuma pauda, ka tas saistīts ar viņa profesionālo darbību.

Policijai lietā bija divas pamatversijas – uzbrukums Jākobsonam saistīts ar viņa profesionālo darbību vai ar personīgiem motīviem. Pamatā policija strādāja ar pirmo versiju. Uzbrukums žurnālistam 2012.gadā izraisīja plašu rezonansi medijos un sabiedrībā.

Savukārt prokuratūra Jākobsonam uzrādījusi apsūdzību saistībā ar Ušakova elektroniskā pasta vēstuļu publiskošanu. Lieta patlaban atrodas tiesā.

 

Komentāri (14)

ciniits 08.02.2015. 15.43

„nav izdevies noskaidrot personas, kuras izdarīja noziegumu pret žurnālistu”

Acīmredzot tas – par abiem gāzes pūtējiem un sejas graizītājiem. Tāpat kā “nav izdevies” kāda ietekmīga jurista slepkavībā, tāpat kā uzbrukumā SAB bijušajam vadītājam Kažociņam utt., utjpr. Nabaga tiesībsargātāji!…

Taču šai lietā ir vēl kāda nianse: Leonīds Jākobsons, lai kompetentiem speciālistiem būtu iespēja pārbaudīt viņa garīgo veselību, bija spiests pavadīt Aleksandra augstumos. Un, ja var ticēt „pārbaudāmā” paustajam, – vienā kamerā ar garīgi nelīdzsvarotiem recidīvistiem. Vai šāda eksekūcija tiek/netiek kvalificēta kā noziegums?

„prokuratūra Jākobsonam uzrādījusi apsūdzību saistībā ar Ušakova elektroniskā pasta vēstuļu publiskošanu.”

Šķiet, ir tāds jēdziens – „sabiedriskais labums”. Vai Leonīds Jākobsons, sabiedrībai darīdams zināmu Nila Ušakova visnotaļ interesanto saraksti ar KF vēstniecību, ir nodarījis valstij un sabiedrībai kaitējumu, vai arī gluži pretēji – valsts drošībai vēlamāk būtu, ja sarakste tā arī paliktu konfidenciāla?

+18
0
Atbildēt

1

    Brūnaliņa > ciniits 09.02.2015. 19.19

    izskatās, ka atgriežas bandītu un reketa laiki, kad katram būs jāaizsargā sevi pašam kā māk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 08.02.2015. 16.22

Mūsu totāli korumpētā, iebiedētā, tizlā, pastulbā un politiski, pa daļai, arī “krimnaš” uzskatu policija, jau pierādījusi, cik ļoti tā grib un spēj aizstāvēt vārda un preses brīvību, pie kam atkārtoti.

Tai policijai būtu īstā vieta kaut kur Krievijā, nevis, demokrātiskā valstī, mentalitāte tai taisni tāda.

Vispār, Latvijā būtu jāiet pēc Gruzijas varianta – atlaist pilnīgi visus, izņemot tiešām neaizvietojamos un nekorumpētos profesionāļus, un veidot šo struktūru pilnīgi par jaunu.

Diemžēl, tas attiecas ne tikai uz šo struktūru, šeit, 20 gadu laikā, paspējis degradēties arī daudz kas cits, sākot no politiskās elites daļas, beidzot ar dažādām tiesībsargājošām struktūrām, saprotams, ka cēlonis visam ir politiskās elites nespēja un nevēlēšanos veikt jebkādas reformas un kontrolēt šīs struktūras, iemesli tam ir acīmredzami, un paskaidrojumus neprasa.

+9
0
Atbildēt

3

    dzeris49 > dzeris49 08.02.2015. 16.48

    Taisnība, nekāda lustrācija nenotika, visi ātri vien “pārkrāsojās”, sakot no politiķiem utt., komunisti pēkšņi kļuva ticīgie, prokurori un tiesneši, kas sēdināja disidentus, pēkšņi kļuva “nacionalisti”, ja tagad mainītis vara, varu derēt, daudzi tikpat veikli pārkrāsotos atpakaļ.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Raicha > dzeris49 08.02.2015. 16.44

    >>>Diemžēl, tas attiecas ne tikai uz šo struktūru, šeit, 20 gadu laikā, paspējis degradēties arī daudz kas cits, sākot no politiskās elites daļas, beidzot ar dažādām tiesībsargājošām struktūrām, saprotams, ka cēlonis visam ir politiskās elites nespēja un nevēlēšanos veikt jebkādas reformas un kontrolēt šīs struktūras, iemesli tam ir acīmredzami, un paskaidrojumus neprasa.

    >>>

    Nē, Dzeri, viņi turpināja kā ieraduši. Tikai partijas un KGB bonzu vietā (daudzreiz arī bonzas palika tie paši, tikai “pārkrāsojās”) sāka strādāt uz oligarhiem, politmafiju un jebkuru citu, kurš pietiekami maksā.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > dzeris49 08.02.2015. 17.39

    Diemžēl, tas attiecas ne tikai uz šo struktūru, šeit, 20 gadu laikā, paspējis degradēties arī daudz kas cits, sākot no politiskās elites daļas, beidzot ar dažādām tiesībsargājošām struktūrām, saprotams, ka cēlonis visam ir politiskās elites nespēja

    ================

    Nevis 20 gadu laikā degradējies, bet nekad nekas cits nav bijis, kā Latvijas PSR valdošās kliķes tiešie mantinieki. Lustrācija nav bijusi, komunisti nav atbildējuši par saviem noziegumiem. Viņi sēž saeimā, citās iestādēs, ministrijās, aģentūrās un vēlētāji par viņiem labprāt balso. Valdošā elite par 95% ir tā pati, kas bija LPSR.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

lno 08.02.2015. 18.10

Vita Baurovska. vairs negriezās policijā un paklausīgi nolasīja priekšā nolikto lapiņu, un droši vien pareizi darīja, jo pēc notikušā MM klusums, t.sk. IRIR:)

+10
-1
Atbildēt

1

    andrejs > lno 08.02.2015. 22.53

    Vai nav dīvaini, ka pirmais pie Baurovskas “atzīšanās melos” klipa tika aš (pats) Ušakovs, kurš tolaik it kā esot bijis ārzemēs…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu