Lielbritānijas pārtvertais Krievijas bumbvedējs vedis kodolieročus (papild.) • IR.lv

Lielbritānijas pārtvertais Krievijas bumbvedējs vedis kodolieročus (papild.)

14
NATO lidmašīnas. Foto: Toms Zariņš, F64

NATO spēki virs Baltijas jūras pārtver Krievijas lidmašīnu

Pagājušajā nedēļā Lielbritānijas gaisa spēku pārtvertais Krievijas bumbvedējs TU-95 vedis kodolieročus, ziņo britu izdevums „Express”, atsaucoties uz avotiem Lielbritānijas Aizsardzības ministrijā.

Šāda informācija atklājusies, Norvēģijas specdienestiem pārtverot Krievijas lidmašīnu pilotu sarunu. Otra Krievijas lidmašīna pavadījusi bumbvedēju un militārajās mācībās tai bijusi novērotāja loma.

Kā medijam stāstījusi augsta Lielbritānijas Gaisa spēku amatpersona, sarunas laikā lidmašīnas apkalpe lietojusi īpašu terminoloģiju, kas apzīmē atbilstošus treniņu vingrinājumus. „Mēs arī no cita avota vēl ilgi pirms Lielbritānijas gaisa telpai bija pietuvojušās lidmašīnas, zinājām, ka viena no tām ved kodolieročus,” teica šis avots.

Krievijas bumbvedējs TU-95 veda raķeti ar kodolgalviņu, kas paredzēta zemūdeņu „Vanguard” apšaudei.

Tiek ziņots, ka par to bijuši informēti arī Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons un aizsardzības ministrs Maikls Felons.

NATO spēki virs Baltijas jūras pārtver Krievijas lidmašīnu

Piektdien NATO patruļlidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas robežām identificējušas un pārtvērušas Krievijas Bruņoto spēku lidmašīnu Il-78, ziņo Latvijas Bruņotie spēki.

Divas dienas iepriekš – 29.janvārī – NATO spēki pamanīja divus Krievijas bombardētājus TU-95, kas bez saskaņošanas par lidojumu pārlidoja Lamanša jūras šaurumu, un tādēļ civilo aviācijas reisu dispečeriem nācās mainīt šo lidmašīnu maršrutus, ziņo BBC.

Lielbritānijas iznīcinātājiem tika dota komanda pārtvert divus Krievijas bombardētājus, kas tika fiksēti virs Lamanša. Britu iznīcinātāji Krievijas militārās lidmašīnas pavadīja, kamēr tās nepameta “Lielbritānijas interešu reģionu”.

Lielbritānijas valdība ceturtdien izsauca Krievijas vēstnieku, lai prasītu paskaidrojumus par Krievijas militāro lidmašīnu trešdien radītajiem traucējumiem civilajā aviācijā. Lielbritānijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Krievijas militārās lidmašīnas nav ielidojušas Lielbritānijas gaisa telpā, bet izraisījušas traucējumu civilajā aviācijā, kas tām pēdējā laikā raksturīgi.

Krievijas vēstnieks Apvienotajā Karalistē Aleksandrs Jakovenko paziņojis, ka lidmašīnas, kas lidojušas virs Lamanša, neesot radījušas bīstamību un draudus. Viņš norādījis, ka tas bijis “rutīnas patruļlidojums” virs atklātas jūras, lidojums noticis saskaņā ar starptautiskajām tiesību normām.

Britu eksperti pieļāva, ka šis Krievijas lidmašīnu manevrs bijis domāts, lai noskaidrotu britu pretgaisa aizsardzības vājās vietas un Lielbritānijas reaģēšanas spējas un ātrumu, ziņo BBC. “Šis gadījums ir neparasts. Parasti “lāči” (TU-95) nelido virs Norvēģijas, pārlido Ziemeļjūru. Iespējams, tas ir mēģinājums pārbaudīt Lielbritānijas Gaisa spēku reakciju uz draudiem no dienvidiem,” teica Karaliskā Aizsardzības pētījumu institūta pārstāve Elizabete Kintana.

Britu iznīcinātāji Krievijas bombardētājus pavadīja kopumā 12 stundas, kamēr tie nepameta Lielbritānijas gaisa kontroles zonu.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (14)

J.Biotops 02.02.2015. 13.17

Cūcība tikpat nopietna un patiesi krieviska, cik prasta. Ir arī komisma elements – plūdu laiku Tu-95 jau nu ir īstais biedēklis, pret ko NATO tehnika bezspēcīga. Tiesa, varonīgajiem rietumiem arī koka runga liksies draudīga, ja to vicinās pašu tuvumā, nevis kādā tālā Ukrainā vai Gruzijā. . Bet labi vien ir – vismaz mazliet labāk sāks saprast, kas ir Krievija

+11
0
Atbildēt

0

ierados 30.01.2015. 18.15

” Britu iznīcinātāji Krievijas bombardētājus pavadīja…”
Varbūt bumbvedējus? Ak, svešā latviešu valoda.

+9
-2
Atbildēt

1

    MZGD > ierados 02.02.2015. 20.08

    Buusim preciizi – lingua latviencis non penis canina! Bumvedejs ir kamer bumbas ved. Tad kad bumbas saak mest tad ir bumbmetejs. Bet ja visas bumbas jau ir nometis tad ir gaisvedeejs. Bridii kad nolaizhas lidlaukaa, tad ir nolaideejs. Bet ja vienkarshi stav lidlaukaa, tad ir stavetaajs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Bet 31.01.2015. 15.51

Vienkārši vienreiz vajadzēja tos krievu bombvedējus notrieket, ja reiz lidinās bez saskaņošanas! Citu valodu jau krievi nesaprot.

Ja krievi protestētu, tad vajag izlikties tāpat kā viņiem, ka neko ne zin, ne saprot par ko īsti šie runā.

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu