Latvija no ASV saņems praktisku atbalstu, lai stiprinātu austrumu robežu • IR.lv

Latvija no ASV saņems praktisku atbalstu, lai stiprinātu austrumu robežu

15
Edgars Rinkēvičs. Foto: Lita Krone, LETA

Rinkēvičs ar Baidenu ASV pārrunājuši, kā palīdzēt Ukrainai

Tuvākajā laikā Latvija no ASV saņems praktisku atbalstu, lai stiprinātu savu austrumu robežu, LTV pastāstīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kāds konkrēti varētu būt ASV atbalsts Latvijas drošības stiprināšanā, politiķis neatklāja, sakot, ka pašlaik par to runāt publiski nebūtu saprātīgi. Rinkēvičs uzsvēra, ka primāri šīs robežas stiprināšana ir pašas Latvijas atbildība, tāpēc drīzumā par ieguldījumiem šajā jomā būs jālemj arī mūsu valstij, ziņo LETA.

Ceturtdien Rinkēvičs ticies ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu. Tikšanās laikā galvenais sarunu temats bijusi situācija Ukrainā un kā palīdzēt šai valstij reformu un ekonomiskās attīstības procesā. Tāpat runāts, kā pretoties Krievijas atbalstītajai agresīvajai politikai Austrumukrainā.

Pēc Rinkēviča teiktā, sarunās puses vienojušās, ka Eiropas Savienībai (ES) un ASV ciešāk jākoordinē rīcība gan sankciju ieviešanā, gan atbalsta sniegšanā Ukrainai reformu procesā un ekonomiskās attīstības sekmēšanai.

Latvijas prezidentūras ES Padomē kontekstā galvenās sarunu tēmas bijušas ES brīvās tirdzniecības līgums ar ASV un enerģētikas jautājumi, arī, kā stiprināt Latvijas energoneatkarību.

Rinkēvičs tikās arī ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju, kurš izteicis konkrētus priekšlikumus Latvijas ārējās drošības stiprināšanai, pastāstīja ministra preses padomnieks Mārtiņš Drēģeris. Kerijs stingri apliecinājis ASV atbalstu Latvijai un izteicis konkrētus priekšlikumus Latvijas ārējās drošības stiprināšanai.

Tika pārrunāta situācija reģionā, kā arī notikumi Austrumukrainā. Ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz aizvien pieaugošo Krievijas militāro aktivitāti pie NATO robežām, kas pasliktina drošības klimatu reģionā, tādēļ Latvija augsti novērtē ASV karavīru klātbūtni Latvijā un Baltijā kopumā un NATO ieviestos kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākumus reģionā. NATO Velsas samitā apstiprinātais Gatavības rīcības plāns ir laba atbilde uz jaunajiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem pasaulē, kas ir svarīga visa reģiona drošībai. Arī turpmāk ASV karavīriem Latvija ir gatava sniegt nepieciešamo uzņemošās valsts atbalstu.

“Arī turpmāk ASV sniegs nepieciešamo atbalstu Latvijai tik ilgi, cik tas būs nepieciešams,” sacīja Kerijs.

Rinkēvičs uzsvēra ciešu atbalstu stratēģiskajai partnerībai starp Latviju un ASV un pateicās par līdzšinējiem ASV centieniem konsolidēt stingru starptautisku reakciju pret Krievijas atbalstīto separātistu iebrukumu Ukrainas austrumos.

ASV atbalstīs konkrētus priekšlikumus Latvijas ārējās robežas stiprināšanā, secināts sarunas laikā.

Ministrs pauda satraukumu par bruņotas eskalācijas pieaugumu Austrumukrainā, kas ir sekas nespējai īstenot nozīmīgākos Minskas vienošanos nosacījumus. Tas vēlreiz apliecina, ka ES un starptautiskās sabiedrības atbildei ir jābūt stingrai, kā arī adekvātai attiecībā uz konflikta eskalāciju. Latvija kā ES Padomē prezidējošā valsts attiecībās ar Krieviju centīsies saglabāt vienotu un solidāru pozīciju.

Ministrs ir pārliecināts, ka Austrumu partnerībai jāsaglabā būtiska loma ES ārpolitikā. Ir jāsekmē vienota ES izpratne par Austrumu partnerības nozīmi, norādīja ministrs. Latvijai un ASV ir kopīga intereses atbalstīt ekonomikas attīstību un labu pārvaldību Austrumu partnerības valstīs un Centrālāzijā. Maijā gaidāmais Austrumu partnerības samits Rīgā būs viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē centrālajiem notikumiem un tajā būs jāizvērtē sākotnējais asociācijas līgumu ieviešanas progress un jāsniedz skaidra vīzija Austrumu partnerības nākotnes attīstībai. Ir svarīgi padziļināt individuālu pieeju partnervalstīm, vienlaikus saglabājot vienotas sadarbības platformu, informēja Ārlietu ministrijā.

 

Komentāri (15)

lno 30.01.2015. 10.07

Готовьтесь не к продолжению кошмара, а десятикратному увеличению кошмара

Не верите? А Евгению Максимовичу Примакову верите? Ему уж 86 лет, и у него отказывают ноги… Но голова соображает хорошо.

Так вот, даже Примаков открыто написал и сказал Путину, что сегодняшний курс – неверен. Что Россия ни к чему хорошему не придет, следуя этим курсом. Что его надо менять. И что, фактически, страной управляют политические, юридические, экономические и финансовые дегенераты.

+8
0
Atbildēt

0

aivarsk 30.01.2015. 10.40

Kāpēc stiprināt robežu, ja Trojas zirgs tiek pašu vienotībnieku ievests pa galvenajiem vārtiem??????

http://www.pietiek.com/raksti/_rietumu_banka_,_sins,_ravis,_paunins,_skele_un_citi_plano_tua_likumus_mainit_un_medijus_uzpirkt_ar_350_000_eiro_kampanu

+6
-1
Atbildēt

4

    lno > aivarsk 30.01.2015. 13.10

    Ilze Ostrovska ‏@io7246 1h1 hour ago

    @akirstei @rutenbergsdaini Kad būs sadāvināts un pārdots pietiekami daudz, tad te varēs pasludināt Krievijas guberņu, kas arī ir mērķis…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 30.01.2015. 15.00

    Pietiek.com: Nekustamo īpašumu tirgotājs Edgars Šīns,

    Valda Dombrovska ģimenes “3a portfeļa” pircēja Rietumu banka un tās akcionārs, Latvijas ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs Arkādijs Suharenko,

    Krievijas mafiozā miljonāra Jurija Šeflera uzņēmums,

    Ainārs Pauniņš no bēdīgi slavenā uzņēmuma Re&Re, vēl citi ļaudis ar tikpat apšaubāmu reputāciju – šāda kompānija ir sapulcējusies, lai ar vairāk nekā 350 000 eiro kampaņas palīdzību “izsistu” savas intereses saistībā ar termiņuzturēšanās atļauju biznesu.

    ————————————–

    forša kompānija nolasījusies.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > aivarsk 30.01.2015. 15.08

    andrejs

    Kādi kalpi, tādi kungi.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > aivarsk 30.01.2015. 11.38

    Varbūt tāpēc, ka te ir paredzēts izveidot “mazo Krieviju”?

    Domājat, kādu ārpus Latvijas uztrauc, kādā valodā runās mūsu mazbērni…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

lno 30.01.2015. 09.56

…единственный способ его остановить – это нанести ему поражение. http://grani.ru/opinion/skobov/m.237289.html

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu