Bondars kandidēs uz Valsts prezidenta amatu (papild.) • IR.lv

Bondars kandidēs uz Valsts prezidenta amatu (papild.)

67
Mārtiņš Bondars. Foto: Edijs Pālens, LETA

Bondars ir pirmais kandidāts, kurš oficiāli iesaistījies cīņā par valsts pirmās amatpersonas posteni

Valsts prezidentam Andrim Bērziņam būtu laicīgāk jāpaziņo par gatavību atkārtoti kandidēt prezidenta vēlēšanās, lai sabiedrībai dotu iespēju vērtēt viņa līdz šim paveikto, piektdien no rīta LNT sacīja Latvijas Reģionu apvienības (LRA) līderis Mārtiņš Bondars, kuru LRA pieteikusi augstajam amatam.

Taujāts, vai LRA varētu atbalstīt Bērziņa pārvēlēšanu prezidenta amatā, Bondars skaidru atbildi nesniedza, uzsverot, ka LRA vēlētos, lai prezidentu Latvijā ievēl tauta, ziņo LETA.

Bondara vērtējumā, lielākais Bērziņa klupšanas akmens bijusi neprasme skaidri formulēt viedokli gan par Latvijas drošības, gan ekonomikas jautājumiem gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām. Savukārt pozitīvi esot vērtējama Bērziņa rīcība pēc Zolitūdes traģēdijas, kad viņš paziņoja, ka notikušais ir neaizsargātu cilvēku slepkavība.

Būtu tikai normāli, ja prezidents jau būtu pateicis, vai viņš vēlas atkārtoti kandidāt uz augsto amatu, jo sabiedrībai ir jādod iespēja vērtēt un debatēt, sacīja Bondars un uzsvēra, ka viens no LRA mērķiem, piesakot viņu prezidenta amatam, ir panākt, lai arī citas partijas skaidri formulē savas pozīcijas un izvirza konkrētus kandidātus, par kuriem sabiedrība un politiķi varētu debatēt.

Bondars nesniedza skaidru atbildi, kā viņš vērtē savas izredzes iegūt prezidenta amatu. Viņš atzīmēja, ka LRA piedāvājusi viņu prezidenta amatam, lai izzinātu sabiedrības un politiķu viedokli un pēc tam partija varētu pieņemt gala lēmumu par atbalstu tam vai citam kandidātam uz augsto amatu. Pagaidām viņam ir tikai  astoņu savas frakcijas deputātu atbalsts, bet sarunas ar citām partijām nav sāktas.

Jau ziņots, ka Latvijas Reģionu apvienības (LRA) pārstāvju sapulce ceturtdien nolēmusi Valsts prezidenta amatam virzīt Saeimas deputātu un bijušo Prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas kancelejas vadītāju Mārtiņu Bondaru. Viņš piekritis kandidēt, ceturtdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas sešos”.

Līdz ar to Bondars ir pirmais kandidāts, kurš oficiāli iesaistījies cīņā par valsts pirmās amatpersonas posteni.

Šis LRA vadības lēmums gan vēl būs jāizvērtē politiskā spēka nodaļām, taču tā, visticamāk, būs tikai formalitāte. Gala lēmums par Bondara izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam tikšot pieņemts 10-15 dienu laikā.

LRA uzskata, ka Bondars prezidenta amatā spētu nodrošināt Latvijas interešu aizstāvēšanu gan iekšpolitiski, gan ārpolitiski. LRA Pārstāvju sapulces priekšsēdētājs Andrejs Ence raidījumam norādīja, ka Bondars ir septiņus gadus vadījis Vīķes-Freibergas biroju, viņam ir bijuši atbilstoši amati, atbilstoša izglītība, “viņš ir ļoti solīds, izturēts, visās diskusijām pirms Saeimas vēlēšanām viņš sevi parādīja kā ļoti erudīts”.

“Tā kā mēs domājam, ka viņš atbilst šai latiņai, kas ir uzstādīta no mūsu puses Valsts prezidentam,” teica Ence.

Politologs Ivars Ījabs gan norādīja, ka Bondara izredzes tiešām kļūt par Valsts prezidentu ir ļoti niecīgas. Tas saistīts ar faktu, ka Bondara pārstāvētā LRA atrodas opozīcijā, turklāt tai parlamentā ir tikai astoņas vietas. Pēc politologa domām, Bondars pieņēmis lēmumu kandidēt uz šo svarīgo amatu publicitātes vairošanas nolūkos.

Valsts prezidents Saeimai būs jāvēl maijā.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (67)

Mantrausis 30.01.2015. 08.19

Nav slikti, bet vairāk par labu izskatu, basketbolista prasmēm, simpātisku sievu un stabilu ģimeni manuprāt kandidāts nespēj dot. Vai mums ar to pietiek?

+15
-1
Atbildēt

14

    Aigars Brauns > Mantrausis 30.01.2015. 12.09

    Es varu saprast, ka cilvēkam, kurš spogulī redz nevis Amaliju Klūniju, bet gan Frankenšteina vecomāti, varētu būt naids pret katru vīrieti, kas ir glītāks par Kvazimodo, taču es nevaru saprast, kāpēc šajā sakarā jāaprej un jāapgāž ar dubļiem nevis Dievs, kas varētu būt vainīgs pie izskata defektiem, bet gan savi līdzcilvēki. Protams, tās ir tikai manas subjektīvās pārdomas.

    +1
    -13
    Atbildēt

    0

    Aigars Brauns > Mantrausis 30.01.2015. 08.29

    >Mantrausis. Šaubu nav, ka nekas dižs tas nav, bet salīdzinājumā ar Bērziņu tās ir milzīgas priekšrocības:) Redzot Bērziņu TV ekrānā, es katru reizi ar iekšēju kauna sajūtu nervozi gaidu kārtējo “ēēm – bēeem, mmmmm”. Galu galā, galvenā prezidenta funkcija ir pārstāvēt valsti, un kā Latvijas seja Bondars nebūt nav tas sliktākais variants.

    +4
    -15
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Mantrausis 30.01.2015. 08.29

    Cik % no viņa gadiem sākot ar 21 viņš pavadījis kā basketbolists, ka to tik svarīgi pieminēt? 90%? 80%? 10%?

    Saņemies un kļūsti objektīvs!

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Mantrausis 30.01.2015. 13.19

    Ui zanE šitajās trulajās spēlītēs es nemaz neiesaistīšos. Raksts ir par Bondaru un Tu visu laiku bīdi tekstus par to kā cilvēki uzķeras uz smukām frizūrām kuriem nekā starp ausīm nekā nav. Tava teksta nodoms man ir skaidrs – vai kādam vēl bija cita interpretācija ko zanE ar to bija domājusi?

    Raksts par Bondaru un zanE raksta:

    “…štrunts par smukā Bondara veikto un paveikto – noteicošais – smuka bilde, ir kur aci papriecēt”

    “….prezidenta amats nav skaistuma konkurss…kaut kam jābūt arī starpausu telpā…kamēr sabiedrības vairākumam tajā svilpos tikai caurvējš – derēs jebkurš ar piemīlīgu smaidu, smuku frizūru un….angļu valodas zināšanām… “

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Mantrausis 30.01.2015. 10.42

    “…cik liela daļa Latvijas Krājbankai uzticētās naudiņas satecēja neveiksmīgos biznesa darījumos?…

    ….kādas konsultācijas Bondars sniedza naftas lauku izpētes procesa dalībniekiem?…. ”

    Šitas piegājiens ar jautājumu salikšanu riktīgi piedur :D

    “Vai Vaira Vīķe Freiberga ir komuniste? Vai viņa izzaga valsts naudu? Vai Bondars sazaga miljonus nodokļu maksātāju naudas?”

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Mantrausis 30.01.2015. 11.30

    Zane…cik liela daļa Latvijas Krājbankai uzticētās naudiņas satecēja neveiksmīgos biznesa darījumos?…

    _________________________________

    Neveiksmīgs bizness nav nekāds noziegums!

    Noziegums ir naudas piesavināšanās.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    pirozkovs > Mantrausis 30.01.2015. 10.46

    Zane. Vai ome aiz skaudības nīst izskatīgus vīriešus?

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    andrejs > Mantrausis 30.01.2015. 15.17

    …kā redzams – smuka bilde liedz MM uzdot jautājumus un M.Bondaram izvairīties no atbildēm…smuks taču!…

    —————————–

    pēc žanes komenta var spriest, ka V slepenais kandidāts galīgi nav smuks. Kādas būtu viņa pozitīvās īpašības? Nomainījis daudzas partijas, pakalpīgs Briselei?

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > Mantrausis 30.01.2015. 13.00

    zanE. Pievilcīga āriene ir politiķa pluss. Protams, to var komempensēt ar oratora talantu, tālredzību, oriģināliem problēmu risinājumiem u.t.t. Varbūt zanE varētu uzrādīt kādu V politiķi, kurš izceļas ar šādām pozitīvām īpašībām?:):):)

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Mantrausis 30.01.2015. 12.41

    zanE, tas ir Tavs subjektīvais spriedums, ka Bondars ir smuks bez nekā “starpausu telpā”.

    Manuprāt cilvēks bez smadzenēm nevarētu būt:

    Hārvardas Universitāte (Harvard University), 2011, Publiskās Administrācijas Maģistrs

    Leiklandes koledža (Lakeland College), 1996, Starptautiskās Uzņēmējdarbības Bakalaurs

    SIA PBK, Valdes priekšsēdētājs

    Latvijas Reģionu Apvienība – Valdes priekšsēdētājs

    Ekonomistu Apvienība 2010 – Valdes loceklis

    Latvijas Starptautiskā Skola – Padomes loceklis

    Latvijas Basketbola Savienība – Padomes loceklis

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    zanE. > Mantrausis 30.01.2015. 13.08

    ….Viedoklis_lv….varbūt vari uzrādīt, kurā vietā esmu runājusi par Bondara starpausu telpu, ja apgalvo – “tas ir Tavs subjektīvais spriedums, ka Bondars ir smuks bez nekā “starpausu telpā”.”….

    …pārlasi vēlreiz manu komentāru – 30.janvāris 2015 12:34….

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > Mantrausis 30.01.2015. 13.34

    …Viedoklis_lv….ne par velti Tev norādīju uz komentāru, kurā atbildēju Aigaram Braunam….Tev sagribējās samest visu vienā kulītē un sakratīt…nu – sakratīji…un izvilki to, kas Tev šķita noderīgs, ignorējot augstāk rakstīto – “mūsu sabiedrība no smukuma etalona meklēšanas joprojām nav izaugusi – ar to var piesegt tukšumu un sniegt arī grēku atlaides”….

    …ar nolūku pieminēju sabiedrības vairākuma starpausu telpu – “…prezidenta amats nav skaistuma konkurss…kaut kam jābūt arī starpausu telpā…kamēr sabiedrības vairākumam tajā svilpos tikai caurvējš – derēs jebkurš ar piemīlīgu smaidu, smuku frizūru un….angļu valodas zināšanām…”

    …turpmāk nelieto šeikeri kokteiļu pagatavošanai no komentāriem… :)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > Mantrausis 30.01.2015. 12.34

    …Aigars Brauns….mūsu sabiedrība no smukuma etalona meklēšanas joprojām nav izaugusi – ar to var piesegt tukšumu un sniegt arī grēku atlaides…Gorbunova smukā frizūra jau kļuvusi par tautas folkloru…smukā Baibiņa derēja jebkuram amatam, tās piemīlīgo vaigu pat aizņēmās Grigule, lai sevi reklamētu – nu, tak – nostrādāja!…

    ….prezidenta amats nav skaistuma konkurss…kaut kam jābūt arī starpausu telpā…kamēr sabiedrības vairākumam tajā svilpos tikai caurvējš – derēs jebkurš ar piemīlīgu smaidu, smuku frizūru un….angļu valodas zināšanām…

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > Mantrausis 30.01.2015. 10.25

    …hmmm….smukais izskats tomēr “baigo” lomu spēlē sabiedrības apziņā, tas izslēdz atmiņu un prātu arī…štrunts par smukā Bondara veikto un paveikto – noteicošais – smuka bilde, ir kur aci papriecēt….

    ….un ļautiņiem aizmirstas Bondara spīdošā karjera pēc atgriešanās no Amerikas – Bondars īsu laiku strādāja Latvijas Unibankā (kopā ar Bērziņu?) un a/s Interbaltija Invest…1997. gadā viņš kļuva par premjera Viļa Krištopāna biroja vadītāju, bet gadu vēlāk jau sāka vadīt Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas kanceleju…vienubrīd Bondars tika minēts arī kā viens no Satversmes aizsardzības biroja vadītāja amata kandidātiem….politiskās karjeras dēļ viņš uz īsu laiku pārtrauca darboties Prezidenta kancelejā, jo TB/LNNK sarakstā startēja Rīgas domes vēlēšanās….vēlēšanu listē viņš bija iekļauts ar 44. numuru un diez vai viņam spīdēja iekļūšana galvaspilsētas domnieka krēslā…piedalīšanās vēlēšanās drīzāk bija savas politiskās pārliecības demonstrēšana un dažus mēnešus ilgusī „aiziešana” no Prezidentes dienesta visticamāk bija formāla…būs – būs, nebūs – nebūs…bet…Prezidentes kanceleja tomēr pēc laika tiek pamesta tādēļ, ka saņēmis „interesantu biznesa piedāvājumu”, respektīvi ticis uzaicināts par Latvijas Krājbankas valdes priekšsēdētāju, jo tās iepriekšējam vadītājam Andrim Nātriņam beidzās pilnvaru termiņš….

    ….un sākas skaisto mašīnu laiks Latvijas Krājbankā un lieliskā draudzība ar Krājbankas īpašnieku Antonovu…

    ….un visiem kaut kā piemirstas Bondaram pajautāt par “veiksmīgo” biznesu V. Antonova vadītajā Konvers Grup piederošajā Nīderlandes kompānijā Spyker Cars N. V., kurā Bondars sabija par padomes locekli…

    …no Dienas Bizness arhīviem:

    -“M. Bondaru Spyker Cars padomē ievēlēja viens no kompānijas akcionāriem, ar ko Latvijas baņķieris bijis pazīstams.

    Saskaņā ar Spyker Cars iekšējo kārtību, kas paredz padomes locekļu rotāciju, M. Bondars luksusa auto ražotāja padomē darbu turpinās līdz 2010. gada aprīlim.

    Darījums paredz, ka Nīderlandes luksusa auto ražotājs Spyker Cars par Zviedrijas Saab samaksās General Motors (GM) 74 miljonus USD, kā arī izsniedz tai Saab akcijas 326 miljonu USD vērtībā. General Motors paredz, ka darījums noslēgsies līdz februāra vidum, ziņo starptautiskie mediji.

    Spyker Cars padomē 2008. gada janvārī ieceltais Latvijas Krājbankas padomes loceklis Mārtiņš Bondars atzina, ka diemžēl vairāk par šo darījumu komentārus sniegt nevar. «Tas ir komplicēti, darījumā tiešā veidā iesaistīti gana daudzi cilvēki,»

    ….cik liela daļa Latvijas Krājbankai uzticētās naudiņas satecēja neveiksmīgos biznesa darījumos?…

    ….kādas konsultācijas Bondars sniedza naftas lauku izpētes procesa dalībniekiem?….

    …kā redzams – smuka bilde liedz MM uzdot jautājumus un M.Bondaram izvairīties no atbildēm…smuks taču!…

    +16
    -6
    Atbildēt

    0

Fikseris 30.01.2015. 09.59

Lembergs + saskaņas centrs + pareizticīgā sudraba = 52 vietas saeimā. Viņi arī noteiks kurš būs prezidents un tas būs Bērziņveidīgs bijušais komunists/kleptokrāts/bandītu un krievijas draugs. Normālu modernu progresīvu cilvēku tur pat tuvu nepielaidīs.

Paldies vēlētājiem kuri balsoja par ZZS un sudrabu.

+16
-3
Atbildēt

1

    andrejs > Fikseris 30.01.2015. 15.08

    Drīzāk paldies visiem, kas atbalstīja pilsonības likuma mīkstināšanu. tikai pateicoties viņiem legalizētie kolonisti regulāri uzvar beidzamajās vēlēšanās

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

Absints 30.01.2015. 10.22

Latviešiem ir tāds teiciens- pasaki kādi ir Tavi draugi… Šinī gadījumā Bondara partijas biedri. Ja pats Bondars būtu akceptējams, tad man neliktos pareizi, ka prezidents nāktu no partijas kas atbalsta rupekļus un dzērājus. Arī pat, ja tas ir taktisku motīvu noteikts. Jo mazais pirkstiņš velnam jau ir atdots…

+12
-2
Atbildēt

1

    v_rostins > 30.01.2015. 11.51

    Ķīps

    Jo mazais pirkstiņš velnam jau ir atdots…

    ________________

    Es gan vairāk uztrauktos par tiem izdzimteņiem, kurus kā šašļik sātans samaucis uz sava daikta.

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu