Opozīcija: Šajā sasaukumā Rīgas budžeta deficīts pieaudzis līdz 50 miljoniem eiro • IR.lv

Opozīcija: Šajā sasaukumā Rīgas budžeta deficīts pieaudzis līdz 50 miljoniem eiro

12
Prezentācijas materiāls Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Rīgas domes frakcijas rīkotajā preses konferencē, kurā iepazīstina ar Rīgas pašvaldības budžeta analīzi un satraucošiem secinājumiem par galvaspilsētas finansiālo stāvokli. Foto: Ieva Lūka, LETA

Pašvaldība “noēdusi” gandrīz visus uzkrājumus; plāno likvidēt Revīzijas komisiju

Pašreizējā Rīgas domes sasaukuma laikā Rīgas budžeta deficīts ir sasniedzis vairāk nekā 50 miljonus eiro, kas norāda uz domes vadības nesaimniecisku darbību, pirmdien preses konferencē teica Rīgas domes Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas deputāti.

Kā liecina frakcijas deputātu sagatavotie dati, ja 2010.gadā pašvaldības budžetā bija proficīts 28,2 miljonu eiro apmērā, tad, sākot ar 2011.gadu, pašvaldības budžetā arvien pieaudzis deficīts – no 14,8 miljoniem līdz paredzamajam deficītam 55,6 miljonu apmērā 2015.gada budžetā.

Frakcijas deputāti šo situāciju skaidroja ar visu uzkrājumu “izēšanu”: ja pēc iepriekšējās domes vadības 2009.gadā pašvaldības uzkrājums pārsniedzis 120 miljonus eiro, tad šogad paredzamais budžeta uzkrājums lēšams tikai 15 miljonu eiro apmērā. Tāpat deputāti uzsvēra, ka deficītu rada arvien jauni aizņēmumi, pašvaldībai iekļūstot parādos, ziņo LETA.

Opozīcijas deputāti uzskata, ka deficītu domes vadība “mēģina aizlāpīt”, masveidā pārdodot nekustamos īpašumus. Īpaši uzskatāmi tas bijis manāms pērn, kad gandrīz katrā Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē skatīts jautājums par jauna īpašuma atsavināšanu. Savukārt, beidzoties mājām, nolemts pārdot arī pusi Lucavsalas, izteicās domnieks Andris Lācis.

Lācis sacīja, ka Ušakova saimniekošanas principi līdz lielākām vai mazākām problēmām noveduši visas domes kapitālsabiedrības, tai skaitā “Rīgas ūdeni”, “Rīgas namu pārvaldnieku” un, protams, “Rīgas satiksmi”, par kuras finansiālo stāvokli pēdējā laikā jau daudz runāts. Tāpat, piemēram, “Rīgas acī” esot ieguldīts daudz līdzekļu, bet pat neesot skaidrības par tās darbību.

Deputāti kritizēja domes priekšsēdētāja Ušakova izteikumus, vainojot valdību līdzekļu trūkumā. “Priekšsēdētājam patīk spekulēt, ka viņam neko nedod. Nabadziņš. Bet tā nav taisnība,” sacīja Ģirts Lapiņš. Viņš uzsvēra, ka budžeta ieņēmumi pēdējo gadu laikā ir stabili pieauguši, nav veidojies iztrūkums, turklāt Rīgas pašvaldība saņem 55% no visa Latvijas iekšējā kopprodukta – “pusi Latvijas ekonomikas”. “Ko tad lai saka citas pašvaldības, kuru ieņēmumi ir ļoti mazi?” pauda Lapiņš.

Tāpat viņi norādīja, ka domes priekšsēdētājs bieži publiski spekulējot, sakot, ka pašvaldības aizņēmumu summas nav lielas – ja 2003.gadā pašvaldības tiešais parāda apjoms bijis līdz 200 miljoniem, tad uz 2013.gadu tas lēšams ap 900 miljoniem eiro, kas ir gandrīz līdzvērtīga summa kopējiem ieņēmumiem.

Tāpat deputāti kritizēja situāciju, ka pašlaik no pašvaldības līdzekļiem nav iespējamas investīcijas, cerība vien uz Eiropas Savienības fondiem vai atkal – aizdevumiem. Līdzekļi pašreiz pamatā tiek ieguldīti sociālajā jomā, nedomājot par uzņēmējdarbību. “Šādi pašvaldības budžets nākamajos gados būs vēl traģiskāks,” pauda opozīcijas deputāti.

Deputāti kritizēja pašreizējo vadību par sākto projektu un solījumu neīstenošanu, piemēram, nepildoties dzīvokļu programma, ir aizmirsts “park&ride” autostāvvietu projekts, tāpat vajadzīgajā apjomā netiek ieguldīts darbs un līdzekļi satiksmes infrastruktūras objektu uzlabošanā.

“Šāds saimniekošanas princips ilgtermiņā nav pieļaujams. Vēlāk šis parādu un deficīta slogs būs jāizsmeļ nākamajam domes sasaukumam, nevis Ušakovam,” skaidroja deputāti, uzsverot, ka rīt domes sēdē šogad plānoto budžetu neatbalstīs.

Frakcijas pārstāvji asi kritizēja domes plānus par Revīzijas komisijas likvidāciju, ko otrdien domes sēdē arī neatbalstīs. Šī komisija ir pakļauta Rīgas domei – tātad visu politisko spēku pārstāvjiem un vēlētājiem, bet Audita un revīzijas pārvalde atrodas tiešā priekšsēdētāja pakļautībā. “Komisija kopš 1994.gada strādājusi, atradusi arī pārkāpumus. Pārvalde tieši pakļauta priekšsēdētājam – ar kādu neatkarību sirdī var strādāt?” savu nostāju pauda deputāti.

Revīzijas komisijas likvidāciju 21.janvārī akceptēja Finanšu un administrācijas lietu komiteja, un rīt, 27.janvārī, gala lēmumu pieņems Rīgas domes sēdē.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) komitejas sēdē skaidroja, ka komisija sastāv no katra domē esošā politiskā spēka deleģētajiem pārstāvjiem, kas bieži ir lojāli partijai, bet nav kompetenti ar revīziju saistītās jomās. Līdz ar to nepastāvot vajadzība minēto komisiju saglabāt, jo domē darbojas Audita un revīzijas pārvalde, kas pilda tās funkcijas un kur strādā attiecīgajās jomās kompetentas personas.

Revīzijas komisija ir patstāvīga un neatkarīga Rīgas domes institūcija, kuru 15 cilvēku sastāvā ievēl Rīgas dome uz savu pilnvaru laiku no Rīgas pilsētas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem proporcionāli ievēlēto deputātu skaitam no katras politiskās organizācijas vai vēlētāju apvienības.

Domes sēdē 27.janvārī plānots pieņemt arī Rīgas pašvaldības 2015.gada budžetu. Šā gada budžeta projektā pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 737,5 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi – 786,8 miljoni eiro, veidojot deficītu 7,3% apmērā.

 

Komentāri (12)

ierados 26.01.2015. 17.59

Agri vai vēlu nāksies izdot likumu par galvaspilsētu un tās pārvaldi. nodot MK, galvaspilsētas departamentam. Tas nav normāli, ka galvaspilsētas valdība konkurē un konfliktē ar valsts valdību (no kā piemēru ņem pārējie hercogiņi).

+7
0
Atbildēt

0

ierados 26.01.2015. 17.16

50 ļimoni ir gruzis uz dieva vaiga. Ušmerikas oficiālais dievs ir Pu, (kurš uztaisa vienas pašas olimpiskās spēles par 50 mlrd.)un jeģinorosija. Kā nav neērti piekasīties par sīknaudu!

+5
0
Atbildēt

0

nomale 26.01.2015. 17.20

Rīga dzīvo savu dzīvi un neviens tās izsaimniekotājiem neko neizdarīs. Kapēc? Tāpēc, ka Rīga ir pašvaldība un Ventspils ir pašvaldība. Ventspili neviens (izņemot tās īpašnieku) nekontrolēs, tātad neviens nekontrolēs arī Rīgu.

+3
0
Atbildēt

1

    v_rostins > 26.01.2015. 17.26

    nomale

    Rīga ir valsts galvaspilsēta, kuras pārvalde būtu jādeleģē īpaši izveidotai ministrijai, jo tā ir kopīga visiem Latvijas iedzīvotājiem, bet ne tikai atvaļinātiem civiliedzīvotāju masu slepkavu, marodieru, kapu un pieminekļu apgānitāju, vecenīšu izvarotāju, sadistu un pederastu armijas viķiraniem un to ģimeņu locekļiem, kam vispār nebūtu jāmaitā mūsu mīļās planētas gaiss.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu