Stūra māja tagad aplūkojama arī virtuāli • IR.lv

Stūra māja tagad aplūkojama arī virtuāli

18
Čekas pagrabos.
Daiga Poda

Viens no virtuālās ekskursijas mērķiem ir piesaistīt ārzemniekus

No 23.janvāra bijusī Valsts drošibas komitejas ēka jeb Stūra māja, kas Latvijas okupācijas laikā kļuva par vienu no totalitārās varas spilgtākajiem simboliem, ir aplūkojama arī virtuāli.

Okupācijas muzejs kopā ar Latvijas Institūtu piedāvā virtuāli izstaigāt Stūra māju. Padomju režīma galvenā represīvā iestāde te darbojās 1940.-1941.gadā un atkal, sākot no 1945. līdz 1991.gadam. Pērn ēku atvēra publiskai apskatei – Okupācijas muzejs tajā iekārtoja ekspozīciju par čekas vēsturi, bija iesp;ējams doties ekskursijās pa cietuma kamerām un kabinetiem. Taču Stūra māja 2014.oktobrī tika slēgta un sabiedrībai vairs nebija pieejama.

Tagad virtuālajā ekskursijā var aplūkot Okupācijas muzeja veidotās ekspozīcijas zāli, ieslodzījuma kameras, nopratināšanas telpu, ieslodzīto pastaigu laukumu un vairākas citas vietas, kas redzamas 360 grādu fotogrāfijās. Ainas papildina paskaidrojošie teksti, kā arī dokumentāls videomateriāls ar bijušos ieslodzīto stāstījumu par čekā piedzīvoto.

Virtuālās ekskursijas mērķis ir piesaistīt gan ārzemniekus, kuriem nav bijusi iespēja atbraukt apskatīt Stūra māju, gan latviešiem, kuriem apmeklējums izrādījies emocionāli grūts.

Latvijas Institūta direktore Karina Pētersone atgādināja, ka Stūra māja bija viens no apmeklētākajiem objektiem “Rīga 2014 Eiropas kultūras galvaspilsēta” laikā. Pētersone arī uzsvēra, ka šī ir iespēja ar Latvijas vēsturi iepazīstināt arī ārzemniekus: “Ja kaut kas nav digitālā veidā, tad citur pasaulē tā nav. Plaša interese par Stūra māju tika izrādīta arī citur pasaulē, Latvijas oficiālo “Facebook” lapu „If you like Latvia, Latvia likes you” pagājušā gada laikā bija skatījuši desmit miljonus reižu.”

Virtuālā tūre pieejama latviešu un angļu valodās. Tā ir aplūkojama Okupācijas muzeja mājaslapā un valsts oficiālajā portālā www.Latvia.eu, kā arī Latvijas oficiālajā “Facebook” lapā „If you like Latvia, Latvia likes you”.

Projektu līdzīgās daļās finansēja Latvijas Institūts un Okupācijas muzejs. Tomēr var apgalvot, ka projektu ir daļēji finansējusi sabiedrība, jo muzejs projektam vajadzīgos līdzekļus ieguva no Stūra mājas izstāžu zālē savāktajiem ziedojumiem. Projektu tehniski nodrošināja uzņēmums Skatskat.lv.

Okupācijas muzeja veidoto ekspozīciju Stūra mājā varētu atvērt februāra sākumā. Kā aģentūrai LETA skaidroja Okupācijas muzeja pārstāve Līga Strazda, konkrētu ekspozīcijas atvēršanas datumu muzejs varēs nosaukt februāra pirmajā nedēļā.

Virtuālajā tūrē varat doties šeit.

Komentāri (18)

zēniņš 25.01.2015. 00.04

Forši, ka viss iet uz muzeja ierīkošanu, nevis kārtējo pārbūvēšanu luksus dzīvokļos.

Vadība gan slikti uztaisīta virtuālajai versijai, pārāk jūtīga.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu