Var nākties atmaksāt "Expo 2015" nelietderīgi iztērēto naudu (papild.) • IR.lv

Var nākties atmaksāt “Expo 2015” nelietderīgi iztērēto naudu (papild.)

21
Foto: Ieva Lūka, LETA

Laikraksts: “World Expo 2015” Latvijas dalības tāme ir nelietderīga un “uzpūsta”

Par Latvijas paviljona starptautiskajā izstādē Milānā “World Expo 2015” radošajiem risinājumiem atbildīgajai komandītsabiedrībai “Expo 2015” var nākties atmaksāt nelietderīgi izmantoto naudu, šodien medijiem paziņoja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Savulaik Ekonomikas ministrija (EM) ar “Expo 2015” parakstīja 3,3 miljonus eiro vērtu līgumu par Latvijas paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu.

Piektdien ekonomikas ministre atzina, ka komandītsabiedrības līdz šim iztērētās naudas – aptuveni 800 000 eiro – izlietojums nav skaidrs. Tāpēc ministre uzdevusi ekspertiem precīzi izanalizēt, par ko komandītsabiedrība ir maksājusi. Viņa piebilda, ka EM nav informācijas par to, ar ko komandītsabiedrība projekta ietvaros slēdz līgumus un par kādām summām, ziņo LETA.

Ministre arī atzina, ka līgumus par radošiem pakalpojumiem būs grūti izvērtēt. “Radošas lietas nav tik viegli novērtēt. Ja kaut kas sākotnēji šķiet liels un uzpūsts, pēc izvērtēšanas izrādās – nav nemaz tik traki. Bet pirmais iespaids [par “Expo 2015″ līdz šim slēgtajiem līgumiem] – ir par traku. Rezultāts, kas patlaban ir piedāvāts, neatbilst tām summām, kas ir samaksātas. Ja summas būs samaksātas neatbilstoši padarītajam darbam, prasīsim kompensācijas likumā paredzētajos veidos. Tas nebūs vienkāršs process, bet ceram mēneša laikā noskaidrot,” uzsvēra Reizniece-Ozola. Ministre stāstīja, ka tiks izvērtēti ne tikai komandītsabiedrības slēgtie līgumi, bet arī EM atbildīgo amatpersonu rīcība.

Lai arī patlaban komandītsabiedrība ir noslēgusi rēķinus par aptuveni 800 000 eiro, starp “Expo 2015” un EM joprojām noris sarunas par vēl dažiem komandītsabiedrības parakstītajiem līgumiem, pieņemšanas un nodošanas aktiem.

Jau ziņots, ka “World Expo” Latvijas dalības tāme ir nelietderīga un “uzpūsta” un apstiprina jau rakstīto, ka projekts kalpojis par “naudas pumpi” atsevišķiem uzņēmējiem, piektdien raksta laikraksts “Diena”.

Uzpūsti skaitļi ar apaļām nullēm galā, kas, paslēpti aiz svarīgām frāzēm, veido Ekonomikas ministrijai (EM) piesūtītos un vairumā jau samaksātos rēķinus par 1 090 506 eiro no uzņēmējiem, kuri apvienojušies komandītsabiedrībā “Expo 2015” un nu jau vairāk nekā gadu saņem dāsnus avansus par Latvijas dalību “World Expo” izstādē Milānā šovasar.

Folkloras grupas “Iļģi” balss Ilga Reizniece, kura piedalījusies speciāli “Expo” tapušā muzikālā darba radīšanā, kas, kā norādīts tāmē pozīcijā “jaundarba radīšana”, maksājusi 60 000 eiro, laikrakstam apgalvo, ka atlīdzība par darbu “Expo” projektā nav pat piedāvāta.

“Ārprāts! Kā tas tā var būt – tā taču ir prātam neaptverama nauda! Tas man ir zināms pārsteigums. Es piedalījos par pliku paldies – Sigvards [diriģents Sigvards Kļava, kurš vadīja jaundarba radīšanas procesu] man ir ļoti labs draugs, viņš palūdza, es aizgāju un nodziedāju,” saka Reizniece, kura piedalījusies skaņdarba iedziedāšanā.

Uzpūstība un elementāru komunikācijas darbību aizslēpšana aiz šādiem “nozīmīgiem” formulējumiem īpaši krīt acīs, raugoties uz pozīcijām, kurās saskaldītas sociālo tīklu izmantošanas izmaksas – kopumā 69 487 eiro. Sociālā tīkla “Instagram” izmantošana projektā vien izmaksāšot 34 487 eiro. “Instagram” ir sociālais tīkls, kurā lietotāji var ievietot fotogrāfijas ar aprakstiem. Piemēram, Saeimas kontam “Instagram” tīklā seko 565 lietotāji, konts tiek ikdienā papildināts, izmantojot parlamenta Preses dienesta cilvēkresursus. Salīdzinājumam – komandītsabiedrības “Expo 2015” izveidotajā “Instagram” kontā kopš 2014.gada aprīļa ar lielu neregularitāti ievietotas 17 fotogrāfijas un kontam ir vien 177 sekotāji.

Meklējot atbildi uz jautājumu, kur palikusi nauda, nevar neredzēt saiknes un sakritības starp amatpersonām, kam bijusi ietekme uz lēmumiem par “Expo 2015” tēriņiem, un naudas saņēmējiem, raksta “Diena”.

Aināram Ščipčinskim piederošā SIA “McCann Rīga”, kas ir starp 3 349 174 eiro vērtā “Expo” līguma ieguvējiem, vienlaikus apkalpo partiju “Latvijas attīstībai”. “Expo” iepirkums tika gatavots un realizēts laikā, ka Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra amatu ieņēma Juris Pūce – viens no partijas dibinātājiem un tagad tās līderis. Arī Ščipčinskis ir viens no “Latvijas attīstībai” dibinātājiem.

Lai arī formāli reklāmas aģentūra “McCann Rīga” ietilpst komandītsabiedrībā, faktiski tā pie “Expo2015” projekta īstenošanas nav strādājusi, aģentūru LETA informēja uzņēmuma īpašnieks Ainārs Ščipčinskis.

“McCann Rīga” noraida publiskajā telpā izskanējušos pārmetumus par “Expo2015” projekta īstenošanu.

“Nenoliedzot faktu, ka “McCann Rīga” piedalījās radošā risinājuma piedāvājuma sagatavošanā un izstrādē, pēc konkursa noslēguma ar pārējiem komandītsabiedrības dalībniekiem tika panākta vienošanās, ka uzņēmums turpmākajā projekta īstenošanā neiesaistās. Līdz ar to izskanējušie pārmetumi uzņēmumam ir nepamatoti,” norāda Šcpicinskis.

Vienīgais maksājums, ko uzņēmums ir saņēmis par šo projektu, bijis 2014.gada 29.janvārī 14 940 eiro (bez PVN) apmērā par radošo un vizuālo materiālu sagatavošanu un izstrādi, informē “McCann Rīga” īpašnieks.

Jau rakstīts, ka ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) vairākkārt uzsvērusi, ka apšauba Latvijas dalības nepieciešamību “Expo 2015” Milānā. Par šo jautājumu varētu lemt valdība 27.janvārī.

 

Komentāri (21)

Optiskais Tēmeklis 23.01.2015. 14.09

Interesanti, no kurienes šis citāts cita portāla komentos?

Skan/lasāms interesanti:

“Kas saņēma naudu

3 349 174 eiro vērto Expo producēšanas līgumu ar Ekonomikas ministriju ieguva komandītsabiedrība Expo 2015, kurā ietilpst trīs juridiskas un viena fiziska persona – arhitektam Miķelim Putrāmam piederošā SIA MADE arhitekti, vienam no partijas Latvijas attīstībai dibinātājiem Aināram Ščipčinskim pastarpināti piederošā SIA McCann Rīga, pasākumu rīkotājam Ģirtam Majoram un reklāmas speciālistam Andim Zustam pastarpināti piederošā SIA Positivus Event, kā arī scenogrāfa statusā – vairāk kā modes dizainers no tandēma MAREUNROL’S pazīstamais Rolands Pēterkops.”

No raksta “Mākslinieki Expo 2015 naudu nav redzējuši”

1. Ko šai sakarā varētu pateikt Dace Rukšāne-Ščipčinska, ja nejauši sastaptu Ilgu Reiznieci?

2. Ko, kā un vai vispār teiks Ilgai Reizniecei “draugs” Sigvards Kļava, ja pats Sigvards Kļava izrādītos strādājis par vēl lielāku paldies? Gadīties var visādi.

3. Paldies no visas sirds tai Vienotības Solvitai Āboltiņai, kura, no Vienotības attālinot kādreizējo politkrustdēlu Edgaru Jaunupu, kādreizējam polittalantam ieteica ieņemt rindu pie Vienotības vadītājas durvīm. Vēl lielāks paldies visiem vienotībniekiem, kuri laikus tika vaļā/attīrījās no visa aplammākslīgā intelekta nesējiem.

4. Nabaga Ščipčinskis, cik noajaušams tiek vienīgi stumts kā reklāmratiņi pa priekšu, kamēr nav zināms, vai par — ne jaunākās, veļ iepriekšējās Saeimas — aizmirstoto reklāmkampaņu Vienotības palika vai nepalika parādā Ščipčinska uzņēmumam 160 00 latu, ko Latvijas attīstībai tagadējie koreši 2 klasesbiedri varētu būt mēģinājuši sakombinēt uz Expo šāsreizes reķina.

5. Ja reāls pamats 4. p. — iespējams, bet ne obligāti — kāds “labajiem spēkiem” bija prieks, kamēr visā varēja vainot LIAA vadītāju Ozolu kā “šleseristu”, — ja taisnība tiem labajiem, ka visu ķīmiķo Ozols, bet ne kāds naktsputns zaros virs Ozola, tad, kādēļ tieši Ozola kundze Dana Reizniece-Ozola vēršas pret Expo burbuļtāmi, nevis klusu atlaiž kungu glābšanai mājās, kaut vai ar bērna kopšanas atvaļinājumu?!

6. Izejot no 5. p., pastiprinās aizdomas par kādreiz slaveno Ozola publisko apsūdzēšanu, savējo piesegšanai Ekonomikas minstrijas citos koridoros, nevis LIAA pūznī.

Kā zināms, ne viss ir tā, kā izskatās.

7. Vērts saspringt NA un viņu kultūras ministrei, jo jaunie politsaimnieciskie menedžeri, kas uzdodas par arhitektiem, producentiem utml. veikli lēkā starp Ekonomikas ministriju un Kultūras ministrijas pakļautībā esošajām klasiskajām nozarēm — arhitektūru, dizainu, mūziku.

Cermas, ka skaidrais prāts uzvarēs un šoreiz ZZS ar NA kopīgi šķetinās tos mezglus, kas kopā ar lielām lamatām uzmestas abiem politpulciņiem, lai tikmēr paslēpties tie, kas vēl sliktāki.

+7
0
Atbildēt

2

    v_rostins > Optiskais Tēmeklis 23.01.2015. 20.28

    Optiskais Tēmeklis

    kamēr visā varēja vainot LIAA vadītāju Ozolu kā “šleseristu”

    ______________

    Šļesera intīmais draudziņš, Ozols, jau izsmēlis trīsdesmit neliešu limitu, kas attiecas uz naudas dalīšanu, ar to nodarbojas kremļjaģas, ZRP(v), bet ne Latvijas attīstībai.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Optiskais Tēmeklis 23.01.2015. 15.52

    ———–

    DIVPADSMIT KRĒSLI

    (..)

    Režisors, scenogrāfs – Alvis Hermanis http://www.jrt.lv/divpadsmit-kresli

    ===============================================================================

    Visi tiekas JRT – slavē benderiešus, iedzer par liberastu sistēmu!

    Деньги вперёд! Утром деньги – днём стулья!

    https://www.youtube.com/watch?v=Bkd_-oHP4Co

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Lauris Grâvelis 23.01.2015. 16.56

Nav pat svarīgi, vai tā nauda ir iztērēta, bet fakts par cipariem tāmē… Kurš tādus ciparus piestādīja? Kurš tādus ciparus apstirpināja?

+6
-1
Atbildēt

1

    edge_indran > Lauris Grâvelis 24.01.2015. 01.16

    ——-

    Tikai nedaudz pacietības,- gan jau Valsts Kontrole, Knab u.c. drošībnieki visu noskaidros un tautai pastāstīs. Dzīvojam tak’ demokrātiskā valstī!

    Pagaidām var atcerēties stāstu par pirmajiem “cipariem”, ko pavēstīja Juris Bojārs: “Repše bija viena no galvenajām figūrām naudas reformā, viņa paraksti bija uz visiem dokumentiem, uz kuru pamata no visām Latvijas krājkasēm tika savākta visa padomju nauda, kas pēc tam ar vagoniem aizvesta prom. Toreiz augstākajā padomē tika izveidota speciāla izmeklēšanas komisija. Noskaidrojās, ka tanī lietā bija trīs galvenās figūras: Repše, Kehris un Godmanis. Es kā jurists vērtēju, ka tā bija gigantiska afēra, kuras rezultātā tika apzagti visi Latvijas iedzīvotāji. Vagonus lietas rezultāts bija, ka no Latvijas izveda reālu padomju naudu par ko tajā laikā varēja Krievijā iepirkt mums nepieciešamos resursus. Precīzi nav zināms, cik, jo aizturēt izdevās tikai vienu vagonu, kurā bija pāri par 600 miljoniem rubļu. Kā lēš ekonomisti, pēc tā laika valūtas kursa tika izvests ap vienu miljardu dolāru. To naudu pārdeva valūtas spekulantiem. Es nezinu, cik konkrēti no šīs summas katrs dabūja. Kad mēs komisijā jautājam Repšem, cik tu dabūji, viņš nosarka, bet neko neatbildēja. Par to vienu aizturēto vagonu Rīgas komercbankas vadītāja Kuļika kontā parādījās 9 miljoni.”

    http://zagarins.net/sveiks/2001/110301repshe.htm

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Viedoklis_lv 23.01.2015. 11.23

Uzņēmumu sarakstus studijā!

+5
0
Atbildēt

1

    WAT > Viedoklis_lv 23.01.2015. 14.40

    Visi kā viens “jaunie daudzsološie”, kas gan rij un plēš tikpat un tāpat kā “vecie stagnējošie”, atšķiras tikai pašpozicionēšanās…- stāsts par 3brāļiem.

    Vārdu sakot V labi ja tiks veselu ādu cauri, pēdējā brīdī nogrūda pūčveidīgo un Ščipčinski Repšistu rokās. Kaut neticās ka V nezināja par štelli.

    Starp citu producēšanā,mārketingā un citās neizmērāmās atrakcijās jau mio iztērēts.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu