VID apsver iespēju slēgt "Gan Bei" • IR.lv

VID apsver iespēju slēgt “Gan Bei”

39
Milzīgā nodokļu krāpšanā pieķertās restorānu ķēdes "Gan Bei" viens no uzņēmumiem. Foto: Evija Trifanova, LETA

Citi uzņēmumi turpina krāpšanos – tik klaju visatļautību un tik pārliecinošu izvairīšanos no nodokļiem VID vadība vēl nebija pieredzējusi

Tā kā restorānos “Gan Bei” joprojām tiek turpinātas krāpnieciskas darbības ar kases aparātiem, Valsts ieņēmumu dienests (VID) patlaban jau izskata iespēju slēgt vai nu kādu šī uzņēmuma struktūrvienību vai apturēt visu uzņēmuma darbību, ceturtdien sacīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

VID ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis norādīja, ka, neskatoties uz to, ka pagājušajā gada nogalē tika atklāts un plaši atspoguļots “Gan Bei” gadījums, citi uzņēmumi joprojām turpina veikt krāpnieciskas darbības. Šogad janvārī ir veiktas deviņas pārbaudes dažādos uzņēmumos, un visās šajās pārbaudēs ir atklāti pārkāpumi, ziņo LETA.

“Tie ir populāri un zināmi Vecrīgas restorāni, viesnīcas, biljarda klubi un citas izklaides vietas. Ņemot vērā izskanējušo “Gan Bei” gadījumu, šie uzņēmumi sākuši rūpīgāk slēpt savus pārkāpumus, nomainījuši kases aparātus, aizbildinās ar kases lentu pazušanu vai sadegšanu, izdomā citas leģendas, taču turpina iejaukšanos kases aparātu darbībā,” sacīja Čerņeckis.

Pētersone norādīja, ka VID mērķis nav slēgt uzņēmumus, taču ņem vērā to, ka “Gan Bei” turpina pieļaut pārkāpumus, atsevišķos gadījumos pat neimitē kases čeku izsniegšanu, acīmredzot VID nāksies piemērot stingrākus sodus.

Pētersone norādīja, ka VID vēl nav ieguvis tik lielu pierādījumu apjomu, lai uzņēmumu varētu slēgt administratīvā procesa ietvaros, taču, tiklīdz tiks savākts pietiekams pierādījumu apjoms, šī iespēja tiks apsvērta.

“Sabiedrībā noticis kaut kāds lūzums sliktajā virzienā. Tik klaju visatļautību un tik pārliecinošu izvairīšanos no nodokļiem vēl nebiju pieredzējusi. Acīmredzot kaut kas nav kārtībā ar veselo saprātu,” teica Pētersone.

Čerņeckis informēja, ka ar “Gan Bei” lietu saistītais noziedzīgais grupējums saskaņā ar sākotnējiem aprēķiniem 2014.gada pirmajos sešos mēnešos nodarījis kaitējumu valsts budžetam 800 000 eiro apmērā. Patlaban šajā lietā deviņas personas tiek turētas aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un grāmatvedības dokumentu viltošanu un slēpšanu organizētā grupā. Viena no šīm personām joprojām atrodas apcietinājumā.

“Gan Bei” restorānu pārvaldītājas SIA “Lage Ko” mārketinga vadītāja Antra Ozoliņa aģentūrai teica, ka nekādi komentāri par šo lietu netiks sniegti.

Kā vēstīts, Finanšu policija uzskata, ka ar restorānu tīkla “Gan Bei” īpašniekiem saistīta organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija 10.decembrī aizturēja septiņus šīs grupas dalībniekus.

 

Komentāri (39)

nomale 22.01.2015. 15.11

Ja krāpj valsti, tad jāslēdz, bet…

Šajā valstī ir tāda problēma, ka jauniņais, kas nolēmis uzsākt savu biznesu tiek nolikts izvēles priekšā:

Vai nu iemācies krāpt valsti vai arī tinies!

Tad nu godīgie tiek noēsti ar papīru kaudzēm, nodokļiem un pārbaudēm. Tie kas pieņem noteikumus (iemācās krāpties) var attīstīties tālāk, bet viņi vairs nemēģinās būt godīgi arī tad, kad varēs to atļauties.

Latvijas biznesa skola!

+4
0
Atbildēt

1

Ebenemezers-3 22.01.2015. 20.02

kas tur veel jaaapsver , šitiem visiem komersanta licenzi nost uz muužu , citaadi no kraapniekiem un valsts apzadzeejiem vaļaa netikt , pieradinaati jau ka pa to nekas nav , samaksaa sodu un zog taalaak ar veel lielaaku sparu , jo jāatguust nomaksaatais , kaa tad norkum iet, teju mioljonu samaksaaja , bet ruupals iet taalaak.ameerikaa sods ar mantas konfiskaaciju un uz naaraam , jo tas skaitaas sabiedriibas apzagšana.

+1
0
Atbildēt

1

Putlers 22.01.2015. 21.10

Šādus krāpniekus un mahinatorus aizstāv tikai pilnīgs duraks, tomēr arī pēc šādām situācijām valstij būtu par ko padomāt, jo šajā valstī patiešām ir grūti izdzīvot, regulāri nomaksājot visu nodokļu slogu. Biznesam Latvija tomēr nav tā piemērotākā vieta, tas ir jāsaprot. Ja valdība vairāk iedziļinātos darba ņēmēju iedienā, tad arī darba devējiem situācija tiktu atvieglota un viņi varbūt kādreiz saņemtu pat cilvēka cienīgu pensiju.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu