Eiropas Parlamenta vēlēšanās KNAB atklāj pārkāpumus piecām partijām • IR.lv

Eiropas Parlamenta vēlēšanās KNAB atklāj pārkāpumus piecām partijām

23
KNAB logo. Foto: Edijs Pālens, LETA
Daiga Poda

Vislielāko soda naudu KNAB piemērojis partijai “Alternative”

Izvērtējot partiju un to apvienību iesniegtās deklarācijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās konstatēja pārkāpumus piecām politiskajām partijām, kuras bija norādījušas nepatiesas ziņas savās deklarācijās. Kopumā tajās netika norādīti finanšu līdzekļi 36 760,83 eiro apmērā.

Vislielāko – 2700 eiro soda naudu – KNAB piemērojis partijai “Alternative”. Partija pieņēma ziedojumu no fiziskas personas, kas pārsniedz fiziskajai personai noteikto ziedojumu ierobežojumu vienai partijai gada laikā. Partija nav uzrādījusi arī izdevumus prezentāciju materiāliem un dāvinājumiem.

Vienīgā partija no valdības koalīcijas – partiju apvienība Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) -, kas saņēmusi KNAB sodu, nav norādījusi 7531,04 eiro izdevumus par pasta pakalpojumiem, 88,65 eiro par reklāmu internetā un 726 eiro par bukletu izgatavošanu. ZZS toties norādījusi 13 612,50 eiro izdevumus, kas neattiecas uz EP vēlēšanām, un neprecīzi norādījusi izdevumus par reklāmu radio un vidē. ZZS piemērots 100 eiro sods.

12.Saeimā ievēlētā Latvijas Reģionu apvienība (LRA) nav norādījusi 250 eiro pasta izdevumus un nav iesniegusi paziņojumus par priekšvēlēšanu aģitāciju. LRA sodīta ar 50 eiro soda naudu.

Ar desmit eiro KNAB sodījis Latvijas Atdzimšanas partiju par nenorādītu reklāmu radio un Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju par nenorādītu reklāmas izvietošanu presē.

Par savlaicīgi neiesniegtu vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju 40 eiro naudas sodu KNAB piemēroja politiskajai partijai “Suverenitāte”, bet politiskajai partijai “Par prezidentālu republiku” tika izteikts mutvārdu aizrādījums.

KNAB priekšvēlēšanu aģitācijas laikā (120 dienas pirms EP vēlēšanām) uzraudzīja, vai partijas ievēro tām noteiktos priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumus.

Aģitācijas periodā tika publicēta un pārbaudīta informācija par politisko partiju un to apvienību 857 saņemtajiem dāvinājumiem (ziedojumiem), kas sasniedza 1 397 909 eiro. “Salīdzinot ar 2013.gada pašvaldību vēlēšanām, šoreiz vidējais ziedojuma apmērs vienam ziedotājam ir audzis vairāk nekā divas reizes,” ceturtdien preses konferencē teica KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

Viņš arī norādīja, ka rupji pārkāpumi EP vēlēšanās netika konstatēti un neviena no partijām vai to apvienībām nav veikusi aģitāciju par summu, kas pārsniedz tam noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu lielumu.

Tagad KNAB darba kārtībā ir pārbaudīt iesniegtās deklarācijas par 12.Saeimas vēlēšanām.

 

Komentāri (23)

aivarsk 21.01.2015. 20.39

Daudzi te skandē – lembis, lembis! NE MAZĀKAJĀ mērā neattaisnojot lembi, kā ar smagākiem noziegumiem?

Lembis pamatā zog no biznesa un aplaupa valsti, bet ušaks aplaupa valsti un laupa katru konkrētu iedzīvotāju visā Latvijā! Tātad, katru no mums dubultā!

+2
-1
Atbildēt

0

aivarsk 21.01.2015. 15.06

Tanī laikā Rīgas rātsnamā ņils un mr 20%….

+1
0
Atbildēt

2

    aivarsk > aivarsk 21.01.2015. 20.35

    Ušaks, nevis pakāsa, bet iepludināja kb to naudu jau tad, kad tai glābties bija mazāk par 1% cerību.

    Cik tādos brīžos ir atkata %?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 21.01.2015. 16.52

    taču V jau sen Rīgu ir uzdāvinājusi kremliniem. Kad RD pakāsa Krājbankā 10 milj. latu, no Dombīša puses nebija nekādas reakcijas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 21.01.2015. 15.30

nu un kas tagad buus? pidriķis sametiis deputaatus aiz resteem?… taa ir taa ir tikai prasta šuumeešanaas no puzes ķeizara puses ,nekas vairaak

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu