Krievijas varasiestādes Muhameda karikatūru publicēšanu atzīst par pretlikumīgu • IR.lv

Krievijas varasiestādes Muhameda karikatūru publicēšanu atzīst par pretlikumīgu

23
Maskava. Policisti pie Francijas vēstniecības 16.janvārī. Foto: AFP/LETA

Nākamnedēļ vairākās Krievijas pilsētās paredzētas lielas demonstrācijas, lai protestētu pret reliģisko jūtu aizskaršanu

Musulmaņu pravieša Muhameda karikatūru publicēšana ir pretrunā ar Krievijas likumiem un ētikas normām, piektdien paziņoja Krievijas mediju uzraudzības dienests. “Šādu karikatūru publicēšana Krievijā būtu pretrunā ar gadsimtiem pastāvējušajām ētikas un morāles normām,” teikts dienesta paziņojumā.

“Karikatūru izplatīšana medijos par reliģijas tēmām būtu aizvainojoša reliģiju un konfesiju pārstāvjiem” un līdz ar to – Krievijas likumu pārkāpums, norādīja dienestā.

Publikācijas arī pārkāptu Krievijas mediju un ekstrēmisma apkarošanas likumus, uzsvēra dienestā, piebilstot, ka tas aicinājis Krievijas medijus “atturēties no tādu karikatūru publicēšanas, kas var tikt uzskatītas par pārkāpumu”, ziņo LETA/AFP.

Dienests nācis klajā ar paziņojumu, reaģējot uz debatēm par to, vai ir “legāli publicēt reliģiskas pielūgsmes objektus attēlojošas karikatūras, kas aizskar reliģiozo cilvēku jūtas”.

Kaut arī Krievija nosodīja Parīzē pagājušajā nedēļā satīras izdevuma “Charlie Hebdo” redakcijā sarīkoto slaktiņu, bet Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs svētdien Parīzē piedalījās solidaritātes demonstrācijā, vairāki prokremliskie komentētāji un Krievijas musulmaņu līderi norādījuši, ka karikatūristi paši izprovocējuši uzbrukumu.

Krievijas muftiju padome, kas ir valsts augstākā musulmaņu struktūra, nosodīja teroraktu, vienlaikus norādot, ka “provokācijas grēks, iespējams, mieram nav mazāk bīstams par to cilvēku grēku, kas padevušies provokācijai”. Pravieša Muhameda karikatūras publicēšana uz “Charlie Hebdo” numura vāka, kas iznāca jau pēc 7.janvāra terorakta, ir “nepieņemama atbilde” uz slaktiņu, jo “nedrīkst smieties par ticīgo jūtām”, uzsvēra padome.

Musulmaņi, kas nosoda Muhameda kariķēšanu, jaunnedēļ vairākās Krievijas pilsētās, arī Čečenijas galvaspilsētā Groznijā, paredzējuši rīkot demonstrācijas.

Tā Maskavas mērijā ir iesniegts dokuments par mītiņa rīkošanu, lai protestētu pret reliģisko jūtu aizskaršanu, raksta portāls “Meduza.io”. Viens no šā mītiņa organizatoriem čečenu žurnālists un musulmaņu tiesību aizstāvis Ali Čarinskis domā, ka mītiņā 25.janvārī piedalīsies ap 100 tūkstoši cilvēku.

“Mēs vēlamies noorganizēt nevis tikai islāma vai musulmaņu mītiņu pret pravieša Muhameda kariķēšanu. Tam jābūt mītiņam, kurā aicinām piedalīties pilnīgi visu reliģisko konfesiju, grupu pārstāvjus, kas ir pret tādu vārda brīvības izpratni,” teica Čarinskis.

Šādu karikatūru publicētāji ir cilvēki bez “garīgām un morālām vērtībām”, sacīja Čečenijas prokremliskais līderis Ramzans Kadirovs, solot, ka pirmdien demonstrācijā Groznijā piedalīsies 500 000 cilvēku.

Savukārt protestētāji, kas pauž atbalstu “Charlie Hebdo”, tiek sodīti. Tā opozīcijas aktīvistam Markam Galperinam par to, ka viņš netālu no Kremļa bija turējis paceltu rokās plakātu ar uzrakstu “Je Suis Charlie” (“Es esmu Šarlī”), tiesa ceturtdien piesprieda astoņu dienu arestu.

Citam piketētājam 75 gadus vecajam Vladimiram Jonovam tika piespriests naudas sods. Abi tika atzīti par vainīgiem nesankcionēta sabiedriska pasākuma sarīkošanā.

 

Komentāri (23)

StopPutinRegime 16.01.2015. 18.36

Vienā pusē brīva pasaule kur aizstāv vārda brīvību otrā islāma vasts, Ziemeļ Koreja un Putin režīms.

+14
-3
Atbildēt

0

lno 16.01.2015. 17.08

РБ головного мозга ‏@belamova 21h21 hours ago

В российских СМИ паника. Ищут основание почему армяне должны быть фашистами. Пока не находят

+10
0
Atbildēt

0

v_rostins 16.01.2015. 18.17

Ino

Pēc krievu karavīra sarīkotā slaktiņa, kad netika pažēloti pat nevarīgi bērni, armēņiem ir pamats iztīrīt savu zemi no pederastu un sadistu armijas kaujiniekiem

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu