Sākusies intensīva gripas izplatība - viens cilvēks jau miris • IR.lv

Sākusies intensīva gripas izplatība – viens cilvēks jau miris

21
Foto: F64

Par gripas gadījumiem aizvadītajā nedēļā ziņojuši gan ģimenes ārsti, gan slimnīcas

Aizvadītajā nedēļā Latvijā reģistrēti vairāki desmiti klīniski apstiprinātas gripas gadījumu, kā arī saņemts paziņojums par vienu nāves gadījumu slimniekam ar laboratoriski apstiprinātu gripu, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

SPKC gripas un akūtu augšējo elpceļu infekcijas (AAEI) monitoringa dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā pacientu skaits, kuri vērsās ambulatorajās iestādēs gripas gadījumos, bija vidēji 32 pacienti uz 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinot šo rādītāju ar iepriekšējās nedēļas datiem, kad reģistrēti vidēji seši gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, var secināt, ka ir sākusies intensīva gripas izplatība un tuvākajā laikā saslimstība ar gripu turpinās pieaugt, skaidro SPKC epidemiologi.

Par gripas gadījumiem aizvadītajā nedēļā ziņojuši gan ģimenes ārsti, gan slimnīcas – pie ģimenes ārstiem reģistrēti 35 klīniski apstiprināti gripas gadījumi, slimnīcās ar gripas diagnozi ievietoti 32 pacienti, savukārt ar diagnozi “gripas izraisīta pneimonija” slimnīcā ievietoti pieci pacienti.

Gripas gadījumi reģistrēti vairākās Latvijas pilsētās – Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Rīgā, Valmierā un Ventspilī.

Saņemts paziņojums par vienu nāves gadījumu slimniekam ar laboratoriski apstiprinātu gripu. Slimnieks nebija vakcinējies pret gripu. Epidemiologi atgādina, ka gripa ir nopietna elpceļu infekcija, kas var izraisīt smagas komplikācijas un pat nāves gadījumus.

SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova skaidro, ka pašlaik vairāki rādītāji liecina par gripas intensitātes pieaugumu un plašāku izplatību. Tādēļ tagad gripas profilakses pasākumu ievērošana ir īpaši svarīga.

Lai novērstu citu cilvēku inficēšanos vai izvairītos no smagas gripas norises, epidemiologi iesaka sekot līdzi savam veselības stāvoklim un, parādoties pirmajām gripas pazīmēm, doties pie ārsta vai palikt mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu pa telefonu. Svarīgi būtu sekot arī savu bērnu veselības stāvoklim un neļaut saslimušiem bērniem apmeklēt izglītības iestādes.

Gripai atšķirībā no citām elpceļu infekcijām raksturīgs straujš sākums – stipras galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, nespēks, kaulu laušanas sajūta, aizlikts deguns bez iesnām un sauss klepus.

 

Komentāri (21)

uldis_sene 14.01.2015. 12.46

Ta tik sāciet pirkt vakcīnas un viss būs kulē. Pie reizes neaizmirstiet sapotēties arī pret ebolu, krūts un vaginālo vēzi, prāta infantīlismu, utt.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu