Vīķe-Freiberga darbosies augsta līmeņa amatpersonu darba grupā EDSO ietvaros • IR.lv

Vīķe-Freiberga darbosies augsta līmeņa amatpersonu darba grupā EDSO ietvaros

23
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Ieva Čīka, LETA

Krievijas agresijas Ukrainā radītā Eiropas drošības krīze radījusi nepieciešamību atjaunot pārdomu procesu uzticības un drošības veicināšanai Eiropā un pasaulē

Bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzaicināta un ir piekritusi darboties augsta līmeņa amatpersonu darba grupā (Panel of Eminent Persons on European Security as a Common Project), kas izveidota Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ietvaros, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM norādīja, ka Krievijas agresijas Ukrainā radītā Eiropas drošības krīze radījusi nepieciešamību atjaunot pārdomu procesu uzticības un drošības veicināšanai Eiropā, kā arī pasaulē.

Darba grupas dalībnieku uzdevumi ir izstrādāt priekšlikumus par to, kā var veicināt iekļaujošu un konstruktīvu dialogu par drošības izaicinājumiem Eiroatlantiskajā telpā, kā arī atjaunot uzticības un sadarbības gaisotni starp EDSO dalībvalstīm drošības jautājumos, balstoties uz EDSO Helsinku noslēguma akta (1975) un Parīzes Hartas (1991) principu ieviešanu. Lai to īstenotu, darba grupa cieši sadarbosies ar dalībvalstīm, EDSO institūcijām, citām starptautiskajām organizācijām, pētniekiem un pilsonisko sabiedrību.

Darba grupas priekšsēdētājs ir pieredzējušais Vācijas diplomāts Volfgangs Išingers. Projektā kopā piedalās 15 augsta līmeņa amatpersonas no EDSO dalībvalstīm, kā bijusī Itālijas ārlietu ministre Emma Bonīno, bijušais ANO ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žans Marī Gēenno, bijušais Ukrainas ārlietu valsts sekretārs, vēstnieks Oleksandrs Čalijs, Vudro Vilsona centra direktore un bijusī ASV kongresmene Džeina Hārmana, Krievijas Ārlietu un drošības politikas padomes prezidija vadītājs Sergejs Karagānovs, bijušais Polijas ārlietu ministrs Ādams Daniels Rotfelds, kā arī diplomāti un politiskie līderi no Turcijas, Šveices, Gruzijas, Lielbritānijas, Somijas, Kazahstānas un Serbijas.

Šīs darba grupas izveide ir Šveices, Serbijas un Vācijas EDSO prezidentūru (2014-2016) iniciatīva, par ko tika paziņots 2014.gada 4.decembra EDSO ārlietu ministru padomes laikā Bāzelē, Šveicē. Paredzēts, ka darba grupa sagatavos ziņojumus.

2015.gadā aprit 40 gadu, kopš izveidota EDSO, kurā pašlaik ir 57 dalībvalstis.

 

Komentāri (23)

DD1 13.01.2015. 20.40

Visu cieņu! Lai veicas darbā un lai turpina celt latviešu reitingu.

+8
0
Atbildēt

0

uldis_sene 14.01.2015. 12.10

Tikpat labi šo posteni var uzticēt arī Karginam, Godmanim, Alam kaponem utt.

0
-1
Atbildēt

0

KRUSTTEVS 14.01.2015. 03.54

freibergu cekisti suta komosaa

0
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu