Valdība atbalsta ātrās palīdzības automašīnu iepirkšanu līzingā Rīgas reģionam (papild.) • IR.lv

Valdība atbalsta ātrās palīdzības automašīnu iepirkšanu līzingā Rīgas reģionam (papild.)

37
Veselības ministrs Guntis Belēvičs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Straujuma Belēviča iecerei šķēršļus neliks, lai gan uzskata, ka valstij pašai ar šī pakalpojuma nodrošināšanu nebūtu jānodarbojas

Valdība otrdien atbalstījusi veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) ieceri nodrošināt ātrās palīdzības automašīnas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD), Rīgas reģiona centram iegādājoties tās līzingā, ziņo LETA.

Līdz ar to par spēku zaudējušu kļūst iepriekš 2014.gada 9.septembrī izsludinātais konkurss par medicīnisko transportlīdzekļu un to vadītāju nodrošināšanu Rīgas reģionam ārpakalpojumā, kurš tika pārtraukts pagājušā gada 29.decembrī.

Finansējuma nodrošināšanai paredzēts veikt līdzekļu pārdali neatliekamās medicīniskās palīdzības apakšprogrammas ietvaros, samazinot izdevumus precēm un pakalpojumiem, attiecīgi palielinot izdevumus atlīdzībai, arī atalgojumam, līzinga procentu izdevumiem un pamatkapitāla veidošanai.

Belēvičs intervijā Latvijas Radio otrdienas rītā jau teica, ka valdība atteiksies no neatliekamās medicīniskās palīdzības operatīvo transportlīdzekļu Rīgas reģionam nodrošināšanas ārpakalpojumā.

Ministrs ir pārliecināts, ka tādējādi tiks pielikts punkts valsts līdzekļu izsaimniekošanai milzīgos apmēros. Atsakoties no ārpakalpojuma un valstij pašai nodrošinot neatliekamo palīdzību, nākamajos gados tikšot ietaupīti 7,5 miljoni eiro no iepriekš ārpakalpojumam paredzētajiem aptuveni 52 miljoniem eiro, ziņo LETA.

Ministrs piebilda, ka strādās pie sistēmas sakārtošanas, lai veselības jomā ietaupītu līdzekļus, piemēram, pārtraucot pārmaksāt par jaunas tehnikas iepirkšanu, neizvērtējot, vai esošā tiek pilnībā noslogota, pārtraucot veikt izmeklējumus pacientiem divas reizes – reģionālajās slimnīcās un centrālajās u.c.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzskata, ka valstij pašai ar šī pakalpojuma nodrošināšanu nebūtu jānodarbojas. Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” viņa pauda uzskatu: “Ko var veikt bizness, jāveic biznesam”. Taču saskaņā ar vienošanos koalīcijā Beleviča iecerei šķēršļi netikšot likti.

Straujuma uzsvēra, ka ministrs uzņemas atbildību par savu ieceri.

Pirmdien valdošās koalīcijas pārstāvji piekrita Veselības ministrijas (VM) nostājai par atteikšanos no neatliekamās medicīniskās palīdzības operatīvo transportlīdzekļu Rīgas reģionam nodrošināšanas ārpakalpojumā.

Ministrs esot informējis koalīcijas partnerus, ka, pēc VM aprēķiniem, automašīnu iepirkums ir izdevīgāks nekā ārpakalpojums. Koalīcija tam piekrīt, tomēr valdības sēdes protokolā plānots ierakstīt, ka VM uzņemas atbildību par šīm reformām un to efektivitāti, pēc koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) izsludinājis konkursu par 40 jaunu operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu iegādi līzingā. Kā liecina informācija par iepirkumu NMPD mājaslapā, pretendentiem ir jāsagatavo divi piedāvājuma varianti – pirmajā variantā jāparedz, ka NMPD veic pirmo iemaksu 10% apmērā no piedāvātās līgumsummas par 40 automašīnām, bet otrajā variantā jāparedz, ka pirmā iemaksa būtu 15% apmērā. Piedāvājumus konkursam var iesniegt līdz 2015.gada 2.februārim.

Konkurss tika izsludināts, vēl pirms valdība bija lēmusi par labu šādam risinājumam. Kā aģentūrai LETA pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, ministrija lēmumprojektu par atteikšanos no ātrās palīdzības automašīnu izmantošanas ārpakalpojumā un to iepirkšanu līzingā izskatīšanai valdībā virzīs, kad iecerētais lēmums būs saskaņots ar Finanšu un Tieslietu ministriju.

Jautājums par to, kā valstij nodrošināt operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus Rīgas reģionā, ir bijis asu diskusiju objekts. Ilgus gadus valsts šos pakalpojumus pirka ārpakalpojumā no “Rīgas Sanitārā transporta autobāzes”, taču Valsts kontrole un atsevišķi politiķi ir norādījuši, ka valsts šādi ievērojami pārmaksā.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (37)

klusais 13.01.2015. 09.32

Lai Belevičam veicas . Ir jābūt iekšai , lai lauztu šo sistēmu . Man Belevičs sākotnēji izskatījās pēc klauna , bet sāku mainīt savas domas … Tie kuri viņu pazīst personīgi atzīst , ka viņam ir krampis … nu cerēsim .

+16
-1
Atbildēt

8

    aivarsk > klusais 13.01.2015. 14.29

    Kāda tur jūsma :)

    sprūdželis VARAMĀ parūpējās par to, lai Vējonis izskatītos pēc pusdieva :)

    gaidi, kad kozļikovskis ierosinās (kaut vārdos) nošaut zaļos cilvēciņus :))

    3/4 policijas būtu jāapbed :)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > klusais 13.01.2015. 15.04

    aivarsk

    sprūdželis VARAMĀ parūpējās par to, lai Vējonis izskatītos pēc pusdieva :)

    _____________

    Atliek VARAM ielikt kādu, kurš izvaro nogalina un ēd mazus bērnus un Zatļera tuvākais līdzkrējējs, bledīgais un pastulbais Sprūdžs izskatītos pēc Dieva? Vai Vējoņa brauciens uz Gruziju kopā ar čekistu piesmieto izdzimteni, Dombrovski, viņa švabru, Zaķi un Ripplewood Holdings pārstāvi Latvijā, Valdi Siksni, jau aizmirsies?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > klusais 13.01.2015. 14.12

    aivarsk

    Vējonis un Belēvičs PAGAIDĀM

    _______________

    Nejūsmo un nenāksies vilties!!! Arī Vējonim grēku nasta ir pietiekama. Ar čekas firmai “skonto būve” bez konkursa uzdāvināto daudzmiljonu vērto “Gudrona dīķu” līgumu atbilstoši valstij nodarītam zaudējumam, pietiktu lai viņš kopā ar sērskābo gudronu aizietu uz pārstrādi.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    traductrice > klusais 13.01.2015. 12.11

    Vai 2 zaļo ministru fenomens varētu liecināt par “zaļo” un “zemnieku” šķelšanos?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > klusais 13.01.2015. 12.26

    traductrice Vai 2 zaļo ministru fenomens varētu liecināt par “zaļo” un “zemnieku” šķelšanos?

    ___________________

    Šobrīd diez vai, bet tas viņiem dotu pārliecību tapt ievēlētiem arī bez mazā vīriņa finansu atbalsta. Un tas ir pozitīvi.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > klusais 13.01.2015. 12.00

    Vējonis un Belēvičs PAGAIDĀM apstiprina tēzi, ka ZZS ne vienmēr rada tikai sliktumu…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > klusais 13.01.2015. 09.39

    jā, cerēsim, ka tas tomēr nebūs populisms ar čiku galā. Sākums ir cerīgāks, nekā varēja gaidīt.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > klusais 13.01.2015. 09.36

    klusais. Apsteidzi mani:) Zinu, ka viņš nevienā neieklausās, nu, bet ja zini, kas jādara, nav lieki laiks jātērē. Lai veicas:)

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Aigars Brauns 13.01.2015. 10.33

Jācer, ka Ploriņu atbrīvos no amata un viņš varēs strādāt tiešā Mamedova pakļautībā un saņemt algu, nevis “pateicību”.

+14
-1
Atbildēt

2

    traductrice > Aigars Brauns 13.01.2015. 10.58

    vai var sasmērēt to, kā nav?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > Aigars Brauns 13.01.2015. 10.40

    > Aigars Brauns

    “Jācer, ka Ploriņu atbrīvos no amata”

    Ploriņš savu reputāciju jau ir sasmērējis ne vienu vien reizi, vadzim vajadzētu lūzt.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

Normunds 13.01.2015. 11.03

Belēvičs ir nopelnījis lielu plusu, drīz būs populārākais ministrs.

+7
-4
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu