Tautas frontes muzejs turpinās darbu Nacionālā vēstures muzeja sastāvā • IR.lv

Tautas frontes muzejs turpinās darbu Nacionālā vēstures muzeja sastāvā

20
Atmodas laikā saziedotās relikvijas pasākumā, kurā Latvijas Zinātņu akadēmija un Tautas frontes muzejs parakstīja protokolu par materiālo muzejisko vērtību nodošanu un pieņemšanu. Foto: Ieva Lūka, LETA

Apmeklētājiem LTF muzejs Rīgā, Vecpilsētas ielā 13/15, būs pieejams no 13.janvāra

No 2015.gada 1.janvāra Tautas frontes muzejs, kas atrodas Vecrīgā, Vecpilsētas ielā, iekļauts tā sabiedriskajai nozīmībai atbilstošas institūcijas – Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) – struktūrā, informē Astrīda Burbicka, LNVM Muzejpedagoģijas un izstāžu departamenta vadītāja.

Tādējādi varēs nodrošināt muzeja krājuma saglabāšanu, izpēti un izmantošanu, kā arī muzeja pamatfunkciju profesionālu veikšanu un pilnvērtīgu muzeja misijas īstenošanu sadarbībā ar biedrību “Tautas frontes muzeja sabiedriskā padome”. 

LNVM pienākums ir saglabāt LTF kolekcijas – muzeja krājumu, arhīva materiālus – kā nedalāmu kopumu.

Apmeklētājiem LTF muzejs Rīgā, Vecpilsētas ielā 13/15, būs pieejams no 13.janvāra. Muzeja apmeklējums ir ar brīvu.

Vēsturiskā Latvijas Tautas frontes ēka (nekustamais īpašums Rīgā, Vecpilsētas ielā 13/15) tiek saglabāta valsts īpašumā, paredzot tai konkrētu pielietojumu – Tautas frontes muzeja darbības nodrošināšanu.

Valdība pērn jūlijā palielināja Kultūras ministrijas (KM) bāzes izdevumus 2015.gadam par 143 815 eiro un 2016., 2017.gadam par 134 525 eiro katru gadu, lai nodrošinātu LTF muzeja kā LNVM struktūrvienības darbību.

Tautas frontes muzejs ir viena no Latvijas jaunāko laiku vēstures liecību krātuvēm, kurā atrodams unikālu priekšmetu un dokumentu kopums, kas vēstī par Latvijas tautas neatkarības centieniem 20.gs. 80.gadu otrajā pusē, kas tautas atmiņā iemūžināta kā Latvijas trešā Atmoda – pasaules vēstures kontekstā tiek dēvēta par Dziesmoto revolūciju. Ikviens interesents var iepazīties ar dokumentiem, fotogrāfijām, kinohronikām, kas ataino Atmodas laika vēsturiskos procesus, notikumus un to dalībniekus. Muzejs glabā vēsturiskās liecības par lielāko Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas perioda tautas kustību – Latvijas Tautas fronti.

Atzīmējot LTF dibināšanas 25.gadadienu, 2013.gadā tapa jauna ekspozīcija “Atmoda – LTF – neatkarība”. Tā veltīta Trešajai atmodai un Latvijas Tautas frontes lomai Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanā.

Muzeja telpas iekārtotas 20.gadsimta 80.-90.gadu stilistikā, atgādinot laikus, kad muzeja ēkā darbojās Tautas fronte. Ekspozīcija iekārtota trijos muzeja stāvos, un to vizuāli savieno ausekļa zīme, kas stilizēti tiek apspēlēta interjerā un atsevišķos dizaina elementos. 

Ar mūsdienīga dizaina un tehnoloģisku līdzekļu palīdzību apmeklētāji var ne tikai iegūt informāciju, bet arī emocionāli izjust ekspozīcijā atspoguļotos notikumus. Ar skārienjutīgo ekrānu satura palīdzību apmeklētāji var iepazīties ar daudziem Tautas frontes krājuma materiāliem. Interaktīvās spēles un interesants dizains padara muzeju saistošu arī jaunāka vecuma apmeklētājiem.

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu