Ušakovam par aģitācijas kārtības pārkāpšanu piemēro 50 eiro naudas sodu • IR.lv

Ušakovam par aģitācijas kārtības pārkāpšanu piemēro 50 eiro naudas sodu

29
Nils Ušakovs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Rīgas mērs spriedumu pārsūdzēs, jo uzskata, ka tiesa “apzināti vai neapzināti” radījusi ārkārtīgi bīstamu precedentu

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa pirmdien Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) par aģitācijas noteikumu pārkāpumu piemēroja 50 eiro naudas sodu, aģentūra LETA uzzināja tiesā. Šis nolēmums vēl gan ir pārsūdzams desmit darba dienu laikā.

Ušakovs iepriekš teica, ka pēc būtības šī ir bezprecedenta lieta, jo viņš tiek saukts pie atbildības par to, ka savā privātajā sociālo tīklu kontā paudis aicinājumu balsot par sev tīkamu un sevis pārstāvētu politisko spēku, piebilstot, ka gadījumā, ja tiesa pieņems viņam nelabvēlīgu nolēmumu, būtībā tas ietekmēs tūkstošiem cilvēku, kas savos profilos pauda savu viedokli un, iespējams, aicināja balsot.

Domes priekšsēdētājs piebilda – ja spriedums būs viņam nelabvēlīgs, viņš to pārsūdzēs. Ušakovs atgādināja, ka jebkuram Latvijas iedzīvotājam ir tiesības aicināt balsot par konkrētiem spēkiem savos privātajos profilos sociālajos tīklos.

Lēmumu pārsūdzēt spriedumu Ušakovs šodien pēc nolēmuma paziņošanas apliecināja mikroblogošanas vietnē “Twitter”, uzsverot, ka “tiesas apzināti vai neapzināti radītais precedents ir ārkārtīgi bīstams, jo pašlaik sodīt var pieprasīt visus, kas 2014.gada 3. un 4.oktobrī sociālajos tīklos aicinājuši balsot par kādu no partijām”.

“No vienas puses, man un manam tvitera kontam tas ir liels pagodinājums – profilu pielīdzināja masu medijam, mani savukārt masu medija īpašniekam. Sanāk, ka kļuvu turīgāks. Ceru, ka šis aktīvs nebūs jādeklarē. Pretējā gadījumā arī Valsts ieņēmumu dienests man uzliks sodu. Jebkurā gadījumā patīkami – reklāma. Un tikai par 50 eiro,” vēl piebilda Rīgas mērs.

Kā ziņots, Valsts policija (VP) iepriekš noformēja administratīvā pārkāpuma protokolus Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) un Ušakovam par aģitācijas kārtības pārkāpšanu. Straujumai tiesa noteica 50 eiro naudas sodu.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības pārkāpšanu fiziskajām personām paredz brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 eiro, bet juridiskajām personām sodu līdz 1200 eiro. Likums paredz, ka vēlēšanu dienā un dienu pirms vēlēšanām ir aizliegta priekšvēlēšanu aģitācija.

Ušakovam protokols noformēts, jo dienu pirms vēlēšanām viņš, pēc policijas domām, sociālajos tīklos ievietojis informāciju ar aicinājumu balsot par 11.sarakstu – partiju “Saskaņa”. Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Ušakovs, noformēto protokolu viņš uzskata par “burvīgu komplimentu”, jo tādējādi abi viņa sociālo tīklu “Facebook” un “Twitter” profili “pielīdzināti pilnvērtīgam masu medijam, jo aģitācija ir aizliegta tieši masu medijos”. “Par to nav žēl samaksāt sodu,” teica Ušakovs, apliecinot – ja tāds būs tiesas spriedums, viņš sodu samaksās. “Tad spriedumu ierāmēšu un ar lepnumu piekāršu pie sienas,” sacīja Ušakovs.

“Un viņi nepareizi pierakstīja – es sociālajos tīklos aģitēju ne tikai dienu pirms, bet arī vēlēšanu dienā,” piebilda Rīgas mērs. Minēto viedokli Rīgas mērs bija publicējis arī savā “Facebook” profilā.

Savukārt Straujumai protokols tika noformēts par viņas izteikumiem vēlēšanu dienā. “”Vienotība” uzvarēs. Es ticu, ka “Saskaņas centrs” tomēr neiegūs tik daudz balsu, jo ir svarīga drošība mūsu valstī. Man personīgi nav pārliecības par “Saskaņas centru” un Latvijas neatkarību,” Straujuma pērn 4.oktobrī – vēlēšanu dienā – pēc nobalsošanas paziņoja žurnālistiem.

Viņai šķietot nepieņemami “Saskaņas” paziņojumi, ka tā joprojām sadarbojas ar partiju “Vienotā Krievija” un ka Vladimirs Putins ir labākais Krievijas prezidents, kāds bijis.

Iepriekš Straujuma, komentējot iespējamo tiesvedību, norādīja, ka mēs dzīvojam tiesiskā un demokrātiskā valstī, kur ikvienam ir tiesības uz viedokļa un vārda brīvību. “Situācijas izvērtējums ir atbildīgo iestāžu kompetencē,” piebilda valdības vadītāja.

 

Komentāri (29)

Anti Vatņiks 05.01.2015. 17.18

Vajadzēja krelles atņemt un aizliegt nēsāt 3 gadus :P

+1
0
Atbildēt

0

nomale 05.01.2015. 15.05

Sods patiešām idiotisks. Tiesnesi ziepēs! Atkal!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu