Rosina deleģēt valdībai tiesības noteikt ierobežojumus termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai • IR.lv

Rosina deleģēt valdībai tiesības noteikt ierobežojumus termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai

18
Uzturēšanās atļaujas prototips. Foto: Edijs Pālens, LETA

Saeimas juristi: Valstij ir rīcības brīvība noteikt, kuriem ārzemniekiem un kādā veidā paredzēt iespēju saņemt termiņuzturēšanās atļauju

Saeimas Juridiskais birojs rosina parlamenta deputātus kā risinājumu apsvērt iespēju deleģēt izvērtējuma tiesības Ministru kabinetam (MK), kas pēc noteiktiem kritērijiem un uz noteiktu laiku būtu tiesīgs pieņemt ierobežojošus nosacījumus attiecīgu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai, ziņo LETA.

Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere sniegusi atzinumu par grozījumiem Imigrācijas likumā, kurā Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) piedāvā noteikt, ka Krievijas pilsoņiem tiek apturēta Latvijas termiņuzturēšanās atļauju izsniegšana, pamatojoties uz nekustamā īpašuma iegādi Latvijā.

Valstij ir rīcības brīvība noteikt, kuriem ārzemniekiem un kādā veidā paredzēt iespēju saņemt termiņuzturēšanās atļauju, pamatojoties uz noteikta veida ieguldījumu, vai vispār neparedzēt un atcelt šādu iespēju, norāda juristi. Ja tomēr valsts ir izvēlējusies iespēju paredzēt atļaujas saņemšanu, tā var noteikt arī dažādus ierobežojošus nosacījumus. Piemēram, tādus, kas ir atkarīgi no starpvalstu attiecību specifikas – parasti priekšrocību veidā, nevis kā aizliegumus. Tāpat ierobežojumus var ieviest, ņemot vērā imigrācijas politikas uzstādījumus, piemēram, regulējot ārzemnieku īpatsvaru vai koncentrāciju kādā reģionā. Vienlaikus likumdevējam ir jārespektē jau iegūtās tiesības uz privātās un ģimenes dzīves aizsardzību un jānodrošina ierobežojuma noteikšanai objektīvs pamatojums, lai tā nav tikai politiska izšķiršanās, norāda Juridiskais birojs.

Likumprojektā piedāvātā redakcija nenodrošina šo principu īstenošanu, tādēļ Saeimas juristi rosina apsvērt vairākus jautājumus un iespējamos risinājumus. Pirmkārt, deleģēt izvērtējuma tiesības MK, kas pēc noteiktiem kritērijiem un uz noteiktu laiku būtu tiesīgs pieņemt ierobežojošus nosacījumus attiecīgo termiņuzturēšanas atļauju izsniegšanai. Šāda pieeja citā jautājumā jau tiek izmantota Imigrācijas likumā. Otrkārt, skaidri norādīt, uz kādām darbībām ar termiņuzturēšanās atļaujām ierobežojums attiecas – uz pirmreizējās termiņuzturēšanās atļaujas, termiņuzturēšanās atļaujas pārreģistrāciju vai jaunas termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanu. Treškārt, izvērtēt, cik piecu gadu ciklus, pamatojoties uz vienu ieguldījumu, persona varēs pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju.

Pēc tam, kad komisija būs izšķīrusies par konceptuālu risinājumu, Juridiskais birojs varēs sniegt konkrētus priekšlikumus attiecīgo tiesību normu redakcijas formulēšanai.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) iepriekš aicinājis Iekšlietu ministriju uz otro lasījumu izstrādāt priekšlikumus par valdības tiesībām lemt par ierobežojumu noteikšanu kopumā, nevis tikai par kādu konkrētu valsti.

VL-TB/LNNK likumprojekts paredz valsts apdraudējuma novēršanas nolūkā uz laiku apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem par nekustamā īpašuma iegādi. Saskaņā ar nacionālās apvienības priekšlikumu Saeima varēs atcelt šos ierobežojumus.

 

Komentāri (18)

Austras koks 28.12.2014. 12.03

Termiņuzturēšnās atļauju vienīgais iespējamais veids likumā ir jāatstāj tikai reāla biznesa uzsākšana, nosakot konkrētus kritērijus – ieguldījuma apjoms, darbavietas u.tml., un jāparedz regulāra ikgadēja kontrole kā tas tiek ievērots, un ja netiek ievērots – tad termiņuzturēšanās atļauja anulējama. Un nekādas citas TUA iegādes iespējas.

Ja jau iegūstot termiņuzturēšanās atļauju ir bijis nodoms krāpties (neveidot biznesu), tad to konstatējot, automātiska anulēšana un personas iekļaušana melnajā sarakstā ar aizliegumu iebraukt Latvijā, vēl labāk – vispār Šengenas zonā. Lai mēģinot krāpties personai uzreiz ir skaidrs, ar ko tā riskē.

Un valdībai pilnvaras ierobežot arī šādas biznesa atļaujas, ja ir valsts drošības riski, kā arī atstāt tiesības uzlikt ierobežojumus Saeimai (ja nu valdība izdomā ko vilkt garumā).

Un argumentu par bēgšanu no Putina uzreiz var atmest, tam ir cits instruments – politiskā patvēruma prasīšana. Un tur arī jābūt stingriem noteikumiem, lai aizbildinoties ar politiskā patvēruma prasīšanu te neviens nemēģinātu līst iekšā, ja tiešām nav disidents, kam draud cietumsods vai kāda izrēķināšanās. Nebūtu uzskatāms par pietiekamu pateikt, ka vienkārši valsts iekārta vai Putins nepatīk, ir jābūt reālām darbībām, piemēram, tai pašā Krievijā, cīņa par cilvēktiesībām un brīvībām, kā sekas ir reāls apdraudējums cilvēkam.

Redz ku jau atkal viens krievu stabulē pūtējs arhitekts bazūnē par milzīgajiem zaudējumiem no TUA aizlieguma – “Sīlis: TUA programmas likvidēšana būtu lielākais ļaunums latviešu biznesam un Latvijai” – http://www.db.lv/ipasums/silis-tua-programmas-likvidesana-butu-lielakais-launums-latviesu-biznesam-un-latvijai-425109

+11
-1
Atbildēt

0

lno 28.12.2014. 13.55

Вот, к сожалению, мы знаем, что делала с человечеством эпидемия чумы. К сожалению, мы не очень хорошо осведомлены, что может сделать с нацией эпидемия «ментальной чумы». Мы об этом мало осведомлены потому, что те нации, которые становились носителями эпидемии «ментальной чумы», деструктивных мемов, они не выживали. http://echo.msk.ru/programs/code/1463176-echo/

+3
0
Atbildēt

0

Normunds 28.12.2014. 19.09

Nekādā gadījumā! Valdībai nedrīkst uzticēt tik nozīmīgus jautājumus. Vai esat aizmirsuši Dombrovska 3 a kredītus?

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu