Pēdējā gaitā pavada pazīstamo Krievijas disidentu un garīdznieku Gļebu Jakuņinu • IR.lv

Pēdējā gaitā pavada pazīstamo Krievijas disidentu un garīdznieku Gļebu Jakuņinu

22
Gļebs Jakuņins. Foto no "Radio Svoboda"

 

Sestdien Maskavā no Andreja Saharova sabiedriskā centra pēdējā gaitā tika pavadīts pazīstamais Krievijas garīdznieks, cilvēktiesību aizstāvis un dissidents, bijušais Krievijas Valsts domes deputāts Gēlbs Jakuņins, ziņo “Radio Svoboda”. Viņš tika apglabāts Pjatņicka kapsētā.

Jakuņins mira 81.dzīves gadā pēc smagas slimības. Par viņa nāvi ceturtdien pavēstīja organizācijas “Par cilvēktiesībām” līderis Ļevs Ponomarjovs. “Tēvs Gļebs šodien nomira pēc smagas slimības. Cilvēktiesību aizsardzības kopiena sēro,” sacīja Ponomarjovs.

Krievijas Pareizticīgo baznīca Jakuņinu mācītāja amatā ordinēja 1962.gadā.

Tēvs Gļebs bija viens no vecākajiem Maskavas Helsinku grupas dalībniekiem. Padomju varas gados viņš piedalījās disidentu kustībā, piecus gadus pavadīja politieslodzīto cietumā “Perma 37”, bet pēc – tam divus ar pusi gadus izsūtījumā Jakutijā.

90.gadu sākumā viņš aktīvi iesaistījās politiskajā dzīvē, kļuva par kustības “Demokrātiskā Krievija” līdzpriekšsēdētāju. 1990.gadā Jakuņins kļuva par Krievijas tautas deputātu, ieņēma Krievijas Federācijas Augstākās padomes Sirdsapziņas brīvības komitejas priekšsēdētāja vietnieka amatu.

1993.gadā Krievijas Pareizticīgo baznīca aizliedz garīdzniekiem kandidēt valsts varas struktūru vēlēšanās, tomēr Jakuņins šim aizliegumam nepakļāvās un tika ievēlēts Valsts domē. Šā iemesla dēļ viņam tika atņemtas garīdznieka tiesības. 1997.gadā par nepakļaušanos baznīcas vadības lēmumiem ticis izslēgts no Krievijas Pareizticīgās baznīcas.

Video no atvadīšanās ceremonijas no Jakuņina skatieties šeit.

 

Komentāri (22)

MZGD 28.12.2014. 18.13

Tūliņās Doveiks atradīs youtube video, iepostos to sajos komentos un visiem parādīs ka nelaiķis bija khazāru hanistes žīdmasonu pirksts.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu