Kaimiņu par ētikas pārkāpumu soda ar rakstisku brīdinājumu • IR.lv

Kaimiņu par ētikas pārkāpumu soda ar rakstisku brīdinājumu

20
Arturs Kaimiņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Kaimiņš uz deputātes Janīnas Kursītes-Pakules (VL-TB/LNNK) ieteikumiem reaģēja ar pārmetumiem viņai pašai

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pirmdien konstatēja deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu parlamentārieša Artura Kaimiņa (LRA) rīcībā, iesaistoties konfliktā Vecrīgā. Kā sods viņam tika piemērots rakstveida brīdinājums, ziņo LETA.

Kaimiņš deputātus aicināja viņu sodīt pēc lielākās likuma bardzības, jo “viens likums – viena taisnība visiem”. Tāpēc viņš aicināja komisijas locekļus viņu sodīt, kā uzskata par vajadzīgu. Tajā pašā laikā Kaimiņš uz dažiem deputātu jautājumiem reaģēja, solot atbildi pēc Ziemassvētkiem, vai arī atbildēja pēc ilgākas tincināšanas.

Deputāts norādīja, ka aģentūrai LETA bija sniedzis informāciju, ka nav lietojis alkoholu, jo viņam bija licies, ka ir skaidrā. Tomēr Kaimiņš iepūtis alkometrā, kurš parādīja 1,4 promiles alkohola organismā. Politiķis sapratis, ka viņa rīcība nav adekvāta, un aizgājis gulēt. Likumu pārkāpis viņš gan neesot, piebilda Kaimiņš.

Savukārt uz deputātes Janīnas Kursītes-Pakules (VL-TB/LNNK) ieteikumiem, kas tika izteikti pēc lēmuma pieņemšanas, deputāts reaģēja ar pārmetumiem. Viņa mudināja deputātu saprast, ka runa šajā gadījumā ir par iekšēju cilvēciskumu savā rīcībā un deputātiem nav prieka, ka nākas sodīt Kaimiņu. Deputāte piebilda, ka “mēs neesam tiesā, bet mēs neesam arī teātrī”. Sodītais deputāts uz to atbildēja, ka iestājas par atklātību, un prasīja, kāpēc politiķe brauc ar “tautas automašīnu “Audi”” un kāpjot ātrāk ārā, lai neviens to neredzētu.

Kursīte-Pakule noraidīja pārmetumu, ka kāpj ārā no mašīnas, lai neviens nepamanītu. Viņa skaidroja, ka no mašīnas laicīgi kāpj ārā, lai izlocītu kājas. Deputāte norādīja, ka citi deputāti izmanto transporta kompensācijas, bet viņa neizmantojot nedz transporta, nedz citas kompensācijas. Viņa skaidroja, ka izmanto Saeimas autobāzes mašīnu un par braukšanas izdevumiem maksā parlaments. Politiķei esot ļoti smagi dzirdēt šādu Kaimiņa reakciju, un Kursīte-Pakule norādīja, ka salīdzinājumā ar 11.Saeimas deputātu Nikolaju Kabanovu (SC), kurš atbildēja uz jautājumiem, Kaimiņš nav pēc būtības sniedzis atbildes uz vairākiem deputātu jautājumiem, piemēram, par to, kāpēc bijis saslēgts roku dzelžos.

Neapmierinātību ar šādiem Kaimiņa izteikumiem par Kursīti-Pakuli pauda gan deputāts Rusiņš, gan vairāki citi komisijas locekļi.

Deputāte Zenta Tretjaka (S) vaicāja, kāpēc deputātam policija uzlika roku dzelžus, jo tiesībsargājošo institūciju pārstāvji šādi rīkojas, piemēram, gadījumos, kad kāds rīkojas agresīvi. Sākotnēji Kaimiņš sacīja, ka pats sev nav uzlicis roku dzelžus, tādēļ uz šo jautājumus nevar atbildēt, līdzīgi kā viņš nevarot pateikt, “kāpēc ārā nav Ziemassvētku sajūtas”. Vēlāk viņš skaidroja, ka policisti tā rīkojušies pēc sava ieskata un lai noskaidrotu personu.

Kad deputāts Gunārs Rusiņš (VL-TB/LNNK) uzdeva savu jautājumu, Kaimiņš prasīja, kā viņu sauc. Pēc tam vairāki komisijas deputāti, uzdodot jautājumu Kaimiņam, vispirms nosauca savu vārdu un uzvārdu.

Kad komisija bija pieņēmusi lēmumu par soda piemērošanu, parlamentārietis Andris Siliņš (ZZS) izteica novēlējumu Kaimiņam būt uzmanīgam, lietojot alkoholu, jo nebūtu vēlams vēlreiz tikties Ētikas komisijas sēdē.

Vairākums deputātu rakstiski nobalsoja, ka Kaimiņš sodāms par kodeksa 7., 14. un 20.punkta pārkāpumu, aģentūru LETA informēja komisijā. 7.punktā noteikts, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

14.punktā cita starpā paredzēts, ka sabiedriskās vietās deputāts neuzturas alkohola vai psihoaktīvo vielu reibumā vai klaji nepiedienīgā izskatā, savukārt 20.punktā pausts, ka savā personiskajā dzīvē deputāts nedara neko tādu, kas grautu Saeimas prestižu vai radītu šaubas par viņa spēju godprātīgi veikt deputāta pienākumus.

Kā ziņots, Kaimiņš atzīst, ka nedēļas nogalē decembrī apmeklējis izklaides vietas Vecrīgā, lietojis alkoholu un iekļuvis konfliktā, taču neuzskata, ka notikušais būtu pietiekams pamats deputāta mandāta nolikšanai. Kaimiņš par savu rīcību atvainojies.

Sākotnēji deputāts medijiem pauda, ka nav lietojis alkoholu, bet vēlāk atzina, ka ir to darījis. Taujāts par to, kāpēc sniedza nepatiesu informāciju, politiķis vēlreiz atvainojās.

Arī Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcija nosodīja deputāta rīcību, bet atkāpties no deputāta mandāta neprasīja.

 

Komentāri (20)

lama 23.12.2014. 08.23

Kaimiņu par ētikas pārkāpumu soda ar rakstisku brīdinājumu

+++++++++++

un Nosodījumu partijas sienas avīzē- “‘pjanitsa i deboshir!”

=

Ja žurnālistika tizla – vienīgais glābiņs paliek “‘kaimiņu lietas”.

+3
0
Atbildēt

1

zanE. 22.12.2014. 19.27

– “Komisijas pārstāvis Gunārs Rusiņš (NA) vēlējās noskaidrot, vai Kaimiņš apzināti iesniegumu policijā parakstījis kā deputāts, tādējādi cerot uz aizsargātību, tomēr tiešu atbildi uz jautājumu tā arī nesaņēma. Kaimiņš teica, ka bijis alkohola reibumā, un apgalvoja, ka neesot žurnālistiem par to melojis.

«Bija tā, ka es pamodos no rīta un man zvana žurnālists, viņš jautā šo te jautājumu. Kaut kādā veidā man likās, ka esmu skaidrā, un es teicu, ka neesmu dzēris. Man mājās ir alkometrs, es iepūtu alkometrā, un tas parādīja 1,4 promiles. Tajā brīdī es sapratu, ka mana rīcība absolūti nav adekvāta, un es aizgāju savā guļamistabā atpakaļ gulēt,» viņš klāstīja.”

…ja no rīta vēl ir 1,4 promiles, tad – spēj iedomāties kādā ķēmā tas klauns bija konflikta brīdī???…..

+6
-4
Atbildēt

6

    zanE. > zanE. 23.12.2014. 22.45

    ….aivarsk…Tev piemirsies, ka Spolītis pārkāpumu izdarīja pirms kļūšanas par Saeimas deputātu – viņam sods tika piemērots pirms deputāta statusa iegūšanas…tātad – gan naudas sods, gan tiesību atņemšana, gan aresta piespriešana – notika pirms mandāta saņemšanas…

    ….un Spolītis nevienu brīdi notikušo nav noliedzis, nav mēģinājis izvairīties, vai piesaukt naidīgos spēkus…visiem Spolītis kļuva interesants tikai tad, kad viņš kļuva par deputātu…

    …starp citu – arī Kaimiņš nesteidza visiem paziņot par narkotiku lietošanu un ar to saistītajām peripetijām…tikai tad, kad žurnālistu to atklāja – viapirms bija mulsums, tad paziņojums, ka ar to nelepojas….

    …kā Tev šķiet – vai Kaimiņš kļūtu dižāks vai nevainīgāks, ja nebūtu tāda Spolīša?…vai Kaimiņa pārkāpums izzūd kā nebijis tikai tāpēc, ka ir tāds Spolītis?…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > zanE. 23.12.2014. 09.41

    J.Biotops Spolītis arī saķerts baidīja policistus,

    ______________________________

    Tev ir ieraksts, ka nē?

    spolītis mēnesi pēc tam izlikās, ka nekas nav noticis un viss ir kārtībā, pretendēja un ieņēma amatus, atvainoties un nolikt dažādas pilnvaras nesteidzās… kā nu ne – godavīrs tak…

    Es varu saprast cilvēku, kurš iedzer bārā (bāri tam ir domāti), pēc tam sanāk kāda jezga, bet es nevaru saprast, kā dzērumā var sēsties pie stūres un džasīt pa pilsētu???!!!!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > zanE. 24.12.2014. 04.16

    zanE ….

    …kā Tev šķiet – vai Kaimiņš kļūtu dižāks vai nevainīgāks, ja nebūtu tāda Spolīša?…

    ________________

    Vien nedaudz, ņemot vērā, ka Kaimiņš nedarbojās ētikas komisijā. Uz Rinkēviča fona gan, Kaimiņš pat nav apspriežams. Tas jau ir pielīdzināms Zatļera vēlētāju uzmešanai.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > zanE. 23.12.2014. 10.53

    aivarsk- par džasīšanu dzērumā piekrītu, pat tam, ka bārā var gadīties visādi, arī varu piekrist, bet pēc sastrādātā aizstāvībai izmantot deputāta statusu – vismaz man tas pierāda, ka cilvēkam tik smags darbs nu nekādi nav pa spēkam. Civilizētā sabiedrībā POLITIĶA karjera tādam beigtos nekavējoties, kā tas Latvijā – ar interesi klausos varoņa partijas biedrus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > zanE. 22.12.2014. 23.29

    Ja Spolītim ,sēžot pie stūres, tika konstatētas 1,4 promiles, tad kādā pālī viņš ierāpoja spēkratā un uzsāka braukt?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > zanE. 23.12.2014. 07.23

    Spolītis arī saķerts baidīja policistus, kuri neņem vērā, kas šis pa varenu vīru, un pēc tam pļurkstēja, ka viņu par patriotismu spīdzina?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

heinrihs 22.12.2014. 19.13

Ar vārdu sakot, puiķelis turpina lekties un izlocīties no atbildes. Kā tāds var būt deputāts?

+5
-3
Atbildēt

2

    DikembeSakamoto > heinrihs 22.12.2014. 23.24

    Jums, komjauniešiem – konjunktūristiem nesaprast – tauta ievēlēja.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > heinrihs 23.12.2014. 07.19

    Dažam, tāl un dziļ redzīgiem patriotam, tautas ilgu zinātājam, kurš nu nepavisam nav konjunktūrists, nekaitētu atcerēties, ka tauta ne reti ievēl pat vēl labākus. Un ne tikai efektīgus klaunus, kā viens Taukulis kaimiņzemē. Čavess, Hitlers, Puķins, Moraless, Šrēders…

    Tomēr nenoliegšu – kāda tauta, tādi deputāti.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu