Baltkrievijā nobloķēti neatkarīgie interneta informācijas avoti • IR.lv

Baltkrievijā nobloķēti neatkarīgie interneta informācijas avoti

8
Baltkrievijas preču veikals. Foto: ITAR-TASS/LETA

Mājas lapu bloķēšana sākās pēc tam, kad Baltkrievijas Nacionālā banka paziņoja par ārkārtas soļiem rubļa stabilizēšanai

Baltkrievijā bez īpašiem paskaidrojumiem ir nobloķēti vismaz septiņi neatkarīgi interneta izdevumi, kā arī slēgti 13 interneta veikali. Notiek neatkarīgu interneta kanālu masveida slēgšana, atsaucoties uz vienu no šiem neatkarīgajiem medijiem „Belorusskij partizan”, vēsta Krievijas liberālā TV „Doždj”.

20.decembra vakarā Baltkrievijas interneta lietotājiem vairs nebija pieejamas ziņu aģentūras „BelaPAN” (belapan.com), „Belorusskije novosti” (Naviny.by), UDF.BY un „Zavtra tvojei strani” (zautra.by) mājas lapas. Vēl pirms tam tika bloķētas „Belorusskij partizan” (belaruspartisan.org), „Hartija‘97″ (charter97.org) un „Solidarnostj” (gazetaby.com) lapas.

Ārpus Baltkrievijas vairumu no šīm interneta vietnēm joprojām ir iespējams sasniegt. Tomēr atrodoties Baltkrievijā tas neesot iespējams. Oficiālais skaidrojums ir tehniskās grūtības, kas ir radušās Baltkrievijas telekomunikāciju piegādātājam hakeru uzbrukuma dēļ.

Ziņu aģentūras „BelaPAN” direktors Aļess Ļipajs teica, ka tiek bloķēti domēnvārdi. Kāds ir iemesls, netiek paskaidrots, tāpat kā mediji nav iepriekš brīdināti vai citādi saņēmuši kādu informāciju, saka Ļipajs.

Turklāt nepieejams ir arī lielākais Baltkrievijas interneta portāls „Onliner.by” – it kā par pārkāpumiem, realizējot preces caur internetu. “Onliner” nodarbojās ne tikai ar tirdzniecību internetā, bet arī publicēja ziņas un jaunāko informāciju par sabiedrības aktualitātēm un izklaides tematiem, bet ne par politiku. Sestdien tajā bija redzama arī video reportāža no Minskas veikaliem un tajos valdošajām rindām. Video reportāžā vairāki Minskas iedzīvotāji izteica pesimistisku prognozi par nākotni. Teju visi bija pārliecināti, ka drīzumā pamatīgi pieaugs ASV dolāra kurss pret Baltkrievijas rubli.

Slēgti vēl 13 interneta veikali, kuriem pārmet to, ka viņi pārkāpuši noteikumus norādīt cenas tikai Baltkrievijas rubļos.

Mājas lapu bloķēšana sākās pēc tam, kad 19.decembrī Baltkrievijas Nacionālā banka paziņoja par ārkārtas soļiem, kas sperti, lai stabilizētu valsts finanšu situāciju, tai skaitā par 30% komisijas naudas ieviešanu, pērkot ārvalstu valūtu.

Pēdējās dienās Baltkrievijā strauji pieaudzis pieprasījums pēc ārvalstu valūtas, Baltkrievijas rubļa vērtība savukārt samazinās, tāpēc cilvēki cenšas iegādāties preces, lai tiktu vaļā no rubļa.

Tiesa, interneta pakalpojumu sniedzējs “Beltelekom” paziņoja, ka tam neesot nekāda sakara ar šīm problēmām, kas sākās tieši tajā pašā dienā, kad valsts centrālā banka paziņoja par pagaidu nodokli 30% apmērā visiem ārvalstu valūtas pirkumiem.

 

Komentāri (8)

dzeris49 21.12.2014. 21.56

Te nu ir piemēri, ka demokrātija un brīvais tirgus, ar visu šķietamo nestabilitāti un, it kā, haosu, ir daudz jēdzīgāki, kā autoritarisms ar t.s. “varas vertikāli” un “kārtību”, – Krievija, Baltkrievija, utt.

Sistēmas ar atgriezenisko saiti un pašregulāciju vienmēr būs daudz stabilākas, nekā bez tās un “centralizētas”.

Agri vai vēlu, viss nostājas savās vietās.

+8
0
Atbildēt

0

sniega_roze 21.12.2014. 23.24

Kas vainas Tor’am?

Jau daudzus gadus nevainojami palīdz pret nedemokrātiskiem režīmiem.

Gūglī ieraksta

TOR project

un izlasa instrukcijas.

+2
0
Atbildēt

0

Absints 21.12.2014. 22.14

Jebkuru domeinu bloķēšanu var viegli apiet.
Piemēram, zemāk norādītā lapa ļauj izvēlēties valsti un pilsētu, kurā itkā atrodaties un slēdzaties pie noteiktas lapas.
Vispār jau medijiem vajadzētu solidarizēties un šo iespēju reklamēt.
Turcijā reiz aizliedz youtube, bet pēc tam atļāva, jo aizliegumam jēgas ta nekādas..
http://webproxy.ich-war-hier.de/
izmēģiniet, vai paprasiet tantei Google citu- pēc atslēgas vārda “anonimizer”

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu