Latvijas Universitāte starp Austrumeiropas un Centrālās Āzijas valstīm ieņem 41.vietu • IR.lv

Latvijas Universitāte starp Austrumeiropas un Centrālās Āzijas valstīm ieņem 41.vietu

24

Reitingā no Latvijas vēl iekļuvušas Rīgas Tehniskā universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte

Latvijas Universitāte (LU) ir vienīgā Latvijas augstākās izglītības iestāde, kas iekļuvusi Top 50 universitāšu sarakstā “QS University Rankings: Emerging Europe and Central Asia 2014/15” un ieņem 41. vietu. 17.decembrī tika paziņoti šā reitinga rezultāti.

Šāds reitings šogad sastādīts pirmo reizi. Vērtētas tika universitātes no 30 Austrumeiropas un Centrālās Āzijas valstīm, tai skaitā no Latvijas. Top 100 iekļuvušas universitātes no 18 reģiona valstīm, starp tām arī trīs Latvijas augstskolas – LU (41.vieta), Rīgas Tehniskā universitāte (61.-70. vieta) un Rīgas Stradiņa universitāte (91.-100. vieta).

Top 100 dominē Krievijas universitātes – tajā ir iekļuvušas veselas 26 šīs valsts augstākās izglītības iestādes, 1.vietu ieņem M. Lomonosova Maskavas Valsts universitāte. 2.vietu dala Kārļa Universitāte (Čehijas Republika) un Novosibirskas Valsts universitāte (Krievija). Kopumā 10 Čehijas universitātes ir iekļuvušas Top 100, tāds pats rādītājs ir arī Turcijai.

Reitingu veidojis “QS Quacquarelli Symonds”, kas jau 10 gadus sastāda arī pasaules universitāšu reitingu “QS World University Rankings”.

Šogad “QS World University Rankings” rezultāti tika paziņoti septembrī, un tajā jau otro gadu pēc kārtas iekļuvusi arī LU, ieņemot 701.-800. vietu. LU ir pirmā un pagaidām vienīgā Latvijas augstskola, kas iekļuvusi šāda līmeņa reitingā un iegūtā vieta nozīmē, ka LU stabili ir starp 5% labāko pasaules universitāšu.

QS veido gan pasaules, gan Āzijas un Latīņamerikas reģionu universitāšu reitingus. Tāpat QS veido arī reitingus pēc studiju jomām.

Vairāk informācijas par “QS University Rankings: EECA” rezultātiem meklējiet šeit.

 

Komentāri (24)

imula17 14.01.2015. 19.32

Pelna uzmanību Baltijas valstu augstskolu salīdzinājums:

#5 Tartu universitāte
#26 Tallinas universitāte
#32 Viļņas universitāte
#41 LU
#47 Viļņas tehniskā universitāte
#61-70 RTU
#61-70 Kauņas tehniskā universitāte
#81-90 Kauņas Vytautas Magnus universitāte
#91-100 Rīgas Stradiņa universitāte

Kā viegli pamanīt, igauņi mums ieliek viennozīmīgi (2 vietas saraksta galvgalī), bet lietuvieši – pārliecinoši (jebkurai mūsu augstskolai ir priekšā 1 vai 2 lietuviešu augstskolas).

Ja es paļautos tikai uz “Ir” pēdējā laikā publicēto informāciju, būtu izbrīnīts, ka Latvijas augstskolu secība nav otrāda: RSU tālu priekšā, bet RTU un īpaši LU pašās beigās. Laikam tomēr izglītība nav tikai biznesa projekts.

Vēl viena intersanta korelācija.Skatoties uz šo augstskolu ranga tabulu, padomāsim, kādā ranga secībā mēs sarindotu Baltijas valstu prezidentus…
Varam secināt 2 banālas lietas.
Izglītībai ir nozīme.
Nelaime nenāk viena.

0
0
Atbildēt

0

Viesturs 18.12.2014. 12.24

forsi! Tartu U 5.vieta!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu