ES tiesa liek izslēgt "Hamas" no teroristisko organizāciju saraksta • IR.lv

ES tiesa liek izslēgt “Hamas” no teroristisko organizāciju saraksta

68
Palestīniešu organizācijas "Hamas" militārā spārna pārstāvji Gazas joslā. Foto: AFP/LETA

Eiropas Parlaments “principā” atbalsta Palestīnas valsts atzīšanu

Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa trešdien lēmusi, ka palestīniešu kaujinieku grupējums “Hamas” ir izslēdzams no ES teroristisko organizāciju saraksta, bet grupējuma līdzekļi paliks iesaldēti, ziņo LETA/AFP.

“Hamas” jau paudis gandarījumu par tiesas lēmumu, bet Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pieprasījis ES nekavējoties iekļaut grupējumu atpakaļ sarakstā.

Tikmēr Eiropas Parlaments (EP) trešdien ar lielu balsu pārsvaru “principā” atbalstīja Palestīnas valsts atzīšanu.

EP deputāti ar 498 balsīm “par”, 88 “pret” un 111 atturoties apstiprināja rezolūciju Palestīnas valstiskuma jautājumā, lai arī tā ir mīkstināta sākotnējās rezolūcijas versija, kurā dalībvalstis tika aicinātas bez nosacījumiem atzīt Palestīnas valsti. Atbilstoši palestīniešu pašpārvaldes datiem Palestīnas valsti ir atzinušas aptuveni 130 valstis.

Luksemburgā bāzētā tiesa secināja, ka ES 2001.gadā pieņemtais lēmums iekļaut “Hamas” teroristisko organizāciju sarakstā bijis balstīts uz secinājumiem, kas iegūti no medijiem un interneta, nevis kompetentām varasiestādēm, tādēļ tam trūkst pienācīga pamatojuma.

Tomēr tiesa uzsvēra, ka tās lēmums balstās uz tehnisku pamatojumu un nesniedz patstāvīgu novērtējumu “Hamas” klasificēšanai par teroristu organizāciju.

Pagaidām spēkā paliks arī “Hamas” līdzekļu iesaldēšana, kamēr tiks izskatīta apelācijas prasība, lēma tiesa.

“Hamas” ES Vispārējās tiesas lēmumu nodēvēja par uzvaru. “Tā ir uzvara palestīniešu jautājumam un mūsu tautas tiesībām,” aģentūrai AFP paziņoja “Hamas” preses pārstāvis. “Mēs pateicamies Eiropas tiesai par šo pozitīvo lēmumu, kuram jāseko starptautiskiem soļiem, lai izbeigtu palestīniešu tautas apspiešanu,” viņš piebilda.

Netanjahu savukārt pieprasīja, lai ES nekavējoties iekļauj “Hamas” atpakaļ teroristisko organizāciju sarakstā, norādot, ka tur tam ir īstā vieta. “Mēs neesam apmierināti ar Eiropas Savienības paskaidrojumu, ka “Hamas” izslēgšana no teroristisko organizāciju saraksta ir “tehniska lieta”,” uzsvēra Izraēlas premjers.

 

Komentāri (68)

morgenstern 17.12.2014. 14.55

Islāmistu matrači! Kalifātu uz jūsu trulajiem pakaušiem!

+3
-3
Atbildēt

0

Viedoklis_lv 17.12.2014. 15.29

Izraēlai nāksies ievērot starptautisko likumu tāpat kā panāksim, ka Krievijai nāksies ievērot starptautisko likumu un būs vien jāatkāpjas pie savas valsts robežām.

Protams, ka Palestīniešiem ir visas tiesības uz savu neatkarīgu valsti un protams, ka tās vēlēti tautas pārstāvji nav teroristi.

Saprāts un taisnība uzvarēs.

+5
-6
Atbildēt

2

Viedoklis_lv 17.12.2014. 17.51

Zionisti jau no paša sākuma izsauca vardarbīgu pretošanos veicot etnisko tīrīšanu pret Palestīniešiem. Protams ka turpinoties okupācijai radās vardarbīga pretošanās tai. Izraēlai jau patika šķelt un valdīt, taču šai pavasarī Hamas un Fatah izveidoja vienotības valdību, kas bija balstīta uz ASV un ES izvirzītiem noteikumiem, attiecīgi arī ASV un ES atzina šo vienotības valdību. Tas nepatika Izraēlai jo vairs nebija argumenta kāpēc nevarētu vest miera procesu, lai Izraēla atstātu okupētas teritorijas – tā kā vienmēr Izraēla teica ka tai jau nav viena partnera ar ko runāt. Tagad bija. Attiecīgi sekoja Izraēlas izprovocēts karš vasarā kur tika atkal nogalināti tūkstošiem Palestīniešu un iznīcinātas tūkstošiem mājas, u.c. infrastruktūra. Taču vienotības vadība palika un ir tikai loģiski ka ES un ASV atzīst ka hamas nav teroristi, tā kā tie ņem savu dalību vienotības vadībā, kuras veidošanā un atzīšanā piedalījās ES un ASV.

+2
-5
Atbildēt

21

    dzeris49 > Viedoklis_lv 17.12.2014. 20.17

    Amnesty principā nevērtē cēloņus, kurš sāka to vardarbību, kurš tikai uz to atbild, it neko, tikai konkrētos faktus.

    šī organizācijā vaino ctb pārkāpumos arī UKrainu, kura spiesta apšaudīt ugunspunktus, ko teroristi ierīko dzīvojamās mājās, apšaudot Ukrainas teritoriju , karavīrus, un civilos, līdzīgi, kā to dara palestīnieši.

    Ne jau Izraela iesāka kārtējo konfliktu, tā ir tikai atbilde, uz ko Izraelu provocē palestīnieši, lai varētu vēlāk parādīt tādus kadrus un iežēlināt tev līdzīgu publiku.

    Paskaties, cik liela ir vienīgā demokrātija tai reģionā – Izraela, kurai apkārt ienaidnieki, kuri atklāti sludina, ka to mērķis ir likvidēt šo valsti, varbūt, sapratīsi, ka Izraela var paļauties tikai uz sevi.

    Eiropā plaukst antisemītisms, ko, protams, mēģina pasniegt, kā anticionismu, pateicoties lielam musulmaņu daudzumam, un to, netieši, atbalsta kreisi politiķi, un pieaug ēbreju emigrācija no ES uz Izraelu, jo ES tie vairs nejūtas droši, ir daudzi gadījumi, kad pret ēbrejiem tiek pielietota vardarbība, un tie kļūst arvien biežāki.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Viedoklis_lv 17.12.2014. 21.36

    Patiesi. Mācieties. Pētiet faktus. Nevis fantazējiet.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Viedoklis_lv 17.12.2014. 23.56

    Kāds tam sakars ar Eiropu?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Viedoklis_lv 18.12.2014. 00.00

    “Eiropa mēra visu ar savu olekti, aizmirstot, ka pastāv arī pilnīgi cita ētikas un likumu sistēma”

    ===

    Svarīgi ir mērīt sevi un pielīdzināmos ar savu olekti. Izraēla pilnīgi droši ir “savi un savējie”, tāpēc uz šiem attiecas prasības, kas attiecas uz civilizētiem ļautiņiem (jo īpaši tāpēc, ka puse no Rietumu civilizācijas stāstiem ir kanonizēti jūdaisma stāsti).

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Viedoklis_lv 17.12.2014. 21.21

    Bērnudārzs ir vērtēt visu atrauti no apstākļiem, un dzīvot kādā savā abstraktā pasaulē, kurai nav sakars ar realitāti, nevis otrādi.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    morgenstern > Viedoklis_lv 17.12.2014. 21.15

    :kristaps_freimanis

    —————-

    Amnesty ir teorētiķi-fundamentālisti. Arī tādiem, protams, ir jābūt. Izraēlieši ir praktiķi, kuru virsuzdevums ir Izraēlas valsts pastāvēšana un viņi lieliski pazīst savus kaimiņus.

    Kas pie pašreizējas situācijas ir vairāk vainīgs, nav viennozīmīgs jautājums, jo ir lietas, uz kurām viennozīmīgas atbildes nav.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Viedoklis_lv 17.12.2014. 23.57

    “Atceros, kas par traci sacēlās, kad Bušs kaut ko neveikli izmeta par krusta kariem ”

    ==

    Tas bija stulbi, bet šams arī ir laikam stulbākais ASV prezidents to pastāvēšanas vēsturē…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Viedoklis_lv 17.12.2014. 21.45

    Apstākļu vērtēšanas mērķis ir izskaidrot, kāpēc kāds nelāgi rīkojas, tas nevar kalpot par attaisnojumu nedz kolektīvai sodīšanai, nedz civilo nogalināšanai.

    ===

    Negrasos noliegt, ka konfliktā ir daudz provokāciju, un reizēm dažādu palestīniešu bērnu bēru ir bijis vairāk nekā nogalinātu bērnu, bet uzskatu, ka šābrīža Izraēlas valdība nepavisam neveicina jebkāda miera panākšanu, un tieši tāpēc Palestīna arī spēj panākt atbalstu gan ANO, gan ES(EP). Netanjahu ir agresīvs un kaitinošs, un nerada iespaidu, ka šamā politika varētu ko labu atnest, tāpēc tiek izvēlēti citi, vēl neizmantoti veidi, kas turklāt paredz arī iespēju prasīt lielāku atbildību no palestīniešiem pašiem.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Viedoklis_lv 17.12.2014. 21.06

    “Amnesty principā nevērtē cēloņus, kurš sāka to vardarbību, kurš tikai uz to atbild, it neko, tikai konkrētos faktus.”

    ===

    Tieši tā. Bērndārznieku “viņš pirmais sāka” nav pamatojums cilvēktiesību pārkāpšanai.

    ==

    AI (un vēl daži, piem., Medicins Sans Frontieres, Sarkanais Krusts) tieši tāpēc ir cienījami, ka šamie necenšas ar kādu draudzēties, bet cenšas palīdzēt cilvēkiem, neatkarīgi no šamo uzskatiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Viedoklis_lv 17.12.2014. 22.41

    “Kas pie pašreizējas situācijas ir vairāk vainīgs, nav viennozīmīgs jautājums, jo ir lietas, uz kurām viennozīmīgas atbildes nav. ”

    ===

    “Kas vainīgs?” ir bezjēdzīgs jautājums, jo kopš abpusējās vendetas darbības sākuma ir pagājis tik daudz laika, ka vainīgi ir vismaz abi. Vainīgo meklēšana ir cīņa ar sekām, diemžēl, brīžam tā tiek uzskatīta par cēloņu profilaksi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Viedoklis_lv 17.12.2014. 22.53

    “Man ir tikai viens vienīgs jautājums. Vai, tavuprāt, pēc palestīniešu valsts atzīšanas HAMAS izmetīs no savas hartas 36 reizes atkārtoto vārdiņu Džihāds?”

    ==

    Džihādu kā tādu kaut kur izmest ir grūti – “Jihad (English pronunciation: /dʒɪˈhɑːd/; Arabic: جهاد‎ ǧihād [dʒiˈhæːd]), is an Islamic term referring to a religious duty of Muslims. In Arabic, the word jihād is a noun meaning “struggle” or “resisting”. A person engaged in jihad is called a mujahid, the plural of which is mujahideen. The word jihad appears frequently in the Quran,[1][2] often in the idiomatic expression “striving in the way of God (al-jihad fi sabil Allah)” (http://en.wikipedia.org/wiki/Jihad)

    ===

    “Džihāda” šabrīža PR ir diezgan draņķīgs, bet Korānu neviens nemainīs. Korānā “džihāds” ir minēts 164 reizes (nozīme gan varētu būt cita).

    ===

    HAMAS institucionalizēšana(-ās) rada iespēju no šiem arī ko prasīt, šos šantažēt un barot ar burkāniem, nepareizas izvēles gadījumā ieperot. Kamēr šie proklamēs Izraēlas iznīcināšanu kā galveno mērķi, džeki, protams, nopietnās sarunās ar nopietni ņemamiem cilvēkiem piedalīties nevarēs.

    ==

    PS. Es var gadīties, ka konkrētais “tehniskais” lēmums drīz tiks pārskatīts, jo gan jau Izraēla (vai kāds nedaudz vairāk uzticams avots) spēs iesniegt pierādījumus HAMAS teroristiskai darbībai. Būtībā HAMAS ir dota iespēja būt “labiem” (parādīts labas gribas žests), bet iespēja, ka šamie to spēs izmantot, diemžēl, ir pavisam maza.

    =

    PPS. Īsāk – sataisīs sūdus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    morgenstern > Viedoklis_lv 17.12.2014. 20.39

    :dzeris49

    Hibrīdkaru neizdomāja Putlers, tā ir palestīniešu inovācija. Un tas teiciens par to, ka “mēs stāvēsim aiz sievietēm un bērniem”, arī ir no palestīniešu repertuāra – Putins to tikai uzdrošinājās skaļi pateikt.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Viedoklis_lv 17.12.2014. 19.29

    Kāpēc tikai “tūkstoši”, nevis “simti tūkstoši nogalināto palestīniešu”, šodien savās fantāzijās tik pieticīgs?

    Un kas tad, beigu beigās, uzspridzināja tos “dvīņus” tai 11.09., kad palestīniešiem bija lielākie svētki, paši amerikāņi, vai, Izraela pēc amerikāņu pasūtījuma, noteikti taču ne jau islamisti, tev taču pasaules lielākais ļaunums ir Izraela un ASV?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    morgenstern > Viedoklis_lv 17.12.2014. 23.31

    Džihādu kā tādu kaut kur izmest ir grūti

    ———————

    Kāpēc ne?! Un tad, ka tas ir pieminēts korānā. Vai KDS statūtos tiek izmantoti Bībeles termini par kanāniesu izdeldēšanu utml.? Kreisuma slimības apsēstā Eiropa mēra visu ar savu olekti, aizmirstot, ka pastāv arī pilnīgi cita ētikas un likumu sistēma. Harijam Harisonam, kurš nebūt nav tīru lubeņu autors, bija tāda grāmatiņa “Ethical engeneer”, kur ir tieši par mūsu gadījumu;)

    Atceros, kas par traci sacēlās, kad Bušs kaut ko neveikli izmeta par krusta kariem

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    morgenstern > Viedoklis_lv 17.12.2014. 22.15

    :kristaps_freimanis

    —————–

    Man ir tikai viens vienīgs jautājums. Vai, tavuprāt, pēc palestīniešu valsts atzīšanas HAMAS izmetīs no savas hartas 36 reizes atkārtoto vārdiņu Džihāds?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Viedoklis_lv 17.12.2014. 21.02

    “Zionisti jau no paša sākuma izsauca vardarbīgu pretošanos veicot etnisko tīrīšanu pret Palestīniešiem.”

    ===

    Etniskās tīrīšanas gluži nebija, bet bija baumas (iespējams, apzināti izplatītas) par etnisko tīrīšanu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    morgenstern > Viedoklis_lv 18.12.2014. 00.18

    Tas bija stulbi

    —————–

    Stulbi. Bet tie paši, kas to nepiedod Bušam, vēl lielāku stulbumu (vai stulbumu?) piedod Hamasam.

    tāpēc uz šiem attiecas prasības, kas attiecas uz civilizētiem ļautiņiem

    —————–

    Mēģināsim no otras puses. Es saprotu, ka pēc šādas loģikas uz necivilizētajiem Eiropas arābiem likumi neattiecas – tie ir jāievēro tikai “civilizētajiem” pamatiedzīvotājiem?!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Viedoklis_lv 17.12.2014. 20.51

    How Netanyahu turned a police matter into a war

    http://theweek.com/article/index/264800/how-netanyahu-turned-a-police-matter-into-a-war

    Israel does not want peace

    http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-peace-conference/1.601112

    http://www.youtube.com/watch?v=cpI7PPndtmQ

    Holocaust survivors condemn Israel for ‘Gaza massacre,’ call for boycott

    In response to Elie Wiesel advertisement comparing Hamas to Nazis, 327 Jewish Holocaust survivors and descendants publish New York Times ad accusing Israel of ‘ongoing massacre of the Palestinian people.’

    http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.612072

    http://www.youtube.com/watch?v=sY98tJUdiIc

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    morgenstern > Viedoklis_lv 18.12.2014. 01.24

    :kristaps_freimanis

    ———————

    Pārlasīju iepriekšējos komentārus un laikam beidzot sapratu tavu pozīciju:)

    Esmu nedaudz par šo konfliktu lasījis un to īsti nevar mērīt ar eiropieša mēru. Īstenībā ABU pušu pasaules uzskats atšķiras no mūsējā. Tīri IMHO galvenā atšķirība ir “savējo” dzīvību vērtības mērā. Izraēlieši katru savējo uzskata par nenovērtējamu, kamēr arābi – par līdzekli. Nē, tas nenozīmē, ka arābi nesēro par savējiem bojāgājušajiem, sēro, tomēr attieksme ir, .. nu kā staļinistiem.

    Tātad – ar situāciju, kad liela daļa Izraēlas teritorijas tiek apšaudīta ik pārdienas, Izraēlas valdība vienkārši NEVAR samierināties, pat ja cilvēku upuru nav daudz. Šī pati SAVĒJO būšana nosaka nehumāno kara taktiku, kad lai izvairītos no zaudējumiem, tiek bliezts ar lielu rezervi.

    Un jā. Katra piekāpšanās ir tikai provocējusi arābus uz pastiprinātu agresiju. To varu arī personīgi apliecināt, ka šai kultūrā piekāpšanās tiek uzskatīta par vājumu un par to pienākas kāviens;)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Viedoklis_lv 17.12.2014. 21.06

    http://www.youtube.com/watch?v=wV9gv7w3pLY

    NOAM CHOMSKY: …I was just quoting the chief of staff—this is thirty years ago, virtually no Palestinian terrorism in Israel, virtually. He said, “Our policy has been to attack civilians.” And the reason was explained—you know, villages, towns, so on. And it was explained by Abba Eban, the distinguished statesman, who said, “Yes, that’s what we’ve done, and we did it for a good reason. There was a rational prospect that if we attack the civilian population and cause it enough pain, they will press for a,” what he called, “a cessation of hostilities.” That’s a euphemism meaning cessation of resistance against Israel’s takeover of the—moves which were going on at the time to take over the Occupied Territories. So, sure, if they—“We’ll kill enough of them, so that they’ll press for quiet to permit us to continue what we’re doing.”

    http://youtu.be/yoAjO5_wFXc?t=11m49s

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu