Krīze Sidnejas kafejnīcā beigusies ar divu ķīlnieku nāvi (papild.) • IR.lv

Krīze Sidnejas kafejnīcā beigusies ar divu ķīlnieku nāvi (papild.)

40
Viena no atbrīvotajām ķīlniecēm pamet kafejnīcu. Foto: AFP/LETA

Sidnejā gūstā tika sagrābti kafejnīcas apmeklētāji, ķīlnieku krīze ilga vairāk nekā 16 stundas

Krīze Sidnejas centra kafejnīcā, kur bruņots uzbrucējs par ķīlniekiem bija sagrābis vairākus cilvēkus, beigusies ar uzbrucēja un divu ķīlnieku nāvi, paziņojusi policija. Vēl četri cilvēki ievainoti.

50 gadus vecais uzbrucējs sašauts un pēc nogādāšanas slimnīcā miris, teikts Jaundienvidvelsas policijas paziņojumā.

Miruši arī divi ķīlnieki – 34 gadus vecs vīrietis un 38 gadus veca sieviete, paziņojusi policija.

Haotiski notikumi sākās pie kafejnīcas pēc tam, kad no tās izskrējusi piecu līdz septiņu ķīlnieku grupa. Jau pašā krīzes sākumā no tās izdevās izbēgt pieciem cilvēkiem, ziņo LETA/AFP.

Policija iemetusi trokšņu granātas kafejnīcā un iebrukusi tajā, pēc kā vairākas reizes atskanējusi šaušana. Telekanāls “7 News” ziņo, ka no kafejnīcas ar nestuvēm iznesti septiņi cilvēki, no kuriem pieciem mediķi snieguši palīdzību.

No kafejnīcas vairākās grupās izbēguši vai izvesti ķīlnieki, no tās nāk dūmi. Pēcāk policisti kafejnīcā iesūtījuši robotu spridzekļu meklēšanai. Policija norobežojusi notikuma vietu, kurā ieradušies lieli ārkārtas dienestu spēki.

Ķīlnieku krīze Sidnejas kafejnīcā ilga vairāk nekā 16 stundas.

Austrāliešu laikraksts “Guardian” ziņo, ka uzbrucējs ir irānis Mens Horans Moniss, kurš pats sevi uzskatot par šeihu. Viņš iepriekš sūtījis aizskarošas vēstules Afganistānā kritušo karavīru ģimenēm un atbrīvots pret galvojumu apsūdzībās par līdzdalību savas bijušās sievas slepkavībā.

49 gadus vecais vīrietis dzīvo Sidnejas dienvidrietumos un sevi pasludinājis par “musulmaņu garīdznieku un miera aktīvistu”. 2001.gadā viņš intervijā “ABC News” pastāstīja, ka pirms pieciem gadiem bēdzis no Irānas, kad viņam radies konflikts ar valdošo režīmu.

Jau ziņots, ka viens vai vairāki bruņoti uzbrucēji pirmdien kafejnīcā Sidnejā, Austrālijā, sagrābuši gūstā vairākus ķīlniekus. Liecinieki vēsta par dzirdētiem šāvieniem, bet televīzijas reportāžās redzams kafejnīcas logā pacelts islāmistu karogs, ziņo LETA/AFP.

Vietējie mediji ziņo par 13 ķīlniekiem. Parādījušās arī ziņas, ka uzbrucēji varētu būt divi un ka viņiem varētu būt pašnāvnieku vestes.

Kad kopš ķīlnieku krīzes sākuma bija apritējušas sešas stundas, no kafejnīcas izdevies izbēgt trim cilvēkiem, vēsta vietējās televīzijas. Nule mediji ziņo, ka izbēgt izdevies vēl diviem ķīlniekiem.

Ķīlnieki kafejnīcu pametuši pa tās sānu durvīm, kuras apsargāja nopietni bruņojušies policisti. Cik daudzi cilvēki palikuši kafejnīcā, precīzi nav zināms.

“Mēs nezinām, vai tas ir politiski motivēts [uzbrukums], kaut gan, acīmredzami, ir zināmas indikācijas, ka tā tas varētu būt,” preses konferencē sacīja Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots, mudinot cilvēkus neļauties panikai.

“Politiski motivētas vardarbības būtība ir cilvēku iebiedēšana, lai viņi pārtrauktu būt viņi paši,” sacīja premjers.

“Austrālija ir miermīlīga, atvērta un dāsna sabiedrība. Nekas nekad nedrīkst to izmainīt, un tāpēc es mudinu austrāliešus šodien nodoties savām ierastajām lietām kā parasti,” mudināja Ebots.

Divi cilvēki, pēc visa spriežot – ķīlnieki, iepriekš Mārtinpleisas – Sidnejas centra gājēju ielas – kafejnīcas “Lindt” logā bija pacēluši karogu ar uzrakstu arābu valodā “Nav cita dieva kā vien Allāhs, un Muhameds ir viņa vēstnesis”.

Kā redzams vairāku telekanālu pārraidītajos kadros, kafejnīcā kāds pusmūža vīrietis ar īsu sirmu bārdu un melnu bandanas lakatu galvā sarunājas žestikulēdams ar cilvēkiem. Arī uz viņa galvas lakata redzams uzraksts arābu valodā. Vīrietim plecos ir melna mugursoma, bet mugurā – balts T-krekls un melna veste.

Notikuma vietā ir vairāki desmiti policistu. Likumsargi norobežojuši tuvāko apkārtni.

Likumsargi esot arī sazinājušies ar teroristiem, bet par sarunu rezultātu netiek ziņots.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (40)

dzeris49 15.12.2014. 12.31

“Ja pret ļautiņiem izturas kā pret lopiem, viņi uzvedas nelāgi”.

————————————

Nui skaidrs, tā ir vecā dziema, vainīgi nevis teroristi vai noziedznieki, bet, “sabiedrība”, kas pret tiem nelāgi izturējusies, un viņi, īstenībā, ir upuri, nevis noziedznieki.

Pat negribu to komentēt.

+5
-2
Atbildēt

14

    kristaps_freimanis > dzeris49 15.12.2014. 15.05

    “Tu vari noraidīt fundamentālistus, bet nedomā, ka fundamentālisti liks mierā tevi! ”

    ==

    Nekad neesmu tā domājis. Atteikšanās no dažām metodēm nav padošanās. Turklāt, svarīgi ir samazināt fundamentālistu idejisko piekritēju skaitu un tā ir propagandas (protams, ne tikai) lieta.

    ==

    Par “vaigu griešanu” – tāda bērnišķīga figņa – neviens nekādus vaigus negriež (vismaz LV).

    =

    Par “viņiem” – nav jau nekādu viendabīgu “viņu”.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 15.12.2014. 14.19

    freimani, tu kļūsi par antiislamistu, tā pat, kā džeris par rusofobu, tad, kad abi stāvēsiet uz ceļiem un pret jums labās krievu izlāmistu tradīcijās tiks demonstratīvi nodarīts Ženēvas konvencijas pārkāpums attiecībā pret okupētas zemes civiliedzīvotājiem. Allāha un pļutkuna tiesas vārdā, saprotams…

    Agrāk smadzenes nepakustināsiet?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Vecais Tēvs > dzeris49 15.12.2014. 22.19

    Kristap, un ko nozīmē propaganda, Stendzenieka puņķainu videoklipu atskaņošana kā mazais latiņš pievieno sev lielo eiro? Šobrīd jau ir redzams, ka islāmistu vardarbības propaganda strādā labāk, kā rietumu vērtības- miers, pārticība utt, ko vēl piedāvā? Šeit nedarbojas tie demokrātu iedomātie likumi, samiļosi ļaunos, tie kļūs labi.

    Rietumu piemērs priekšā ir bijis gadu desmitiem, ko vēl gribi viņiem iepotēt. Tak redzams, ka ļaujot vaļu visiem labāk patīk pievērsties vardarbībai. Atbildei jābūt stingrai un precīzai, nevis puņķošanās ar haštagiem un gaudojot par kaut kādu līdzcietību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vecais Tēvs > dzeris49 15.12.2014. 22.14

    Tu gribi teikt, ka cienījama pretreakcija uzspļāvienam visai tai labvēlībai no Austrāliešu puses ir haštagu ietvītošana? Pēc 2-3 dienām par to visis aizmirsīs, jo būs priekšā kārtējais islāmistu sagatavots notikums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 15.12.2014. 15.50

    ???

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 15.12.2014. 14.44

    0
    0
    Atbildēt

    0

    klans > dzeris49 15.12.2014. 22.28

    Atzīstu, Džeris sācis runāt kā cilvēks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 15.12.2014. 23.50

    klans Atzīstu, Džeris sācis runāt kā cilvēks.

    ___________________________

    Ārpolitisks cilvēks, iekšpolitisks mopsis! Kā to izskaidrot?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 15.12.2014. 13.47

    “Nui skaidrs, tā ir vecā dziema, vainīgi nevis teroristi vai noziedznieki, bet, “sabiedrība””

    ===

    1) Par vainu laikam būtu jālemj tiesai, kurā apsūdzētajam ir nodrošināta pienācīga aizstāvība.

    2) Jā, vardarbīgā vidē auguši ļautiņi ir vardarbīgāki.

    3) Kaut kāda veida izrēķināšanās ar atsevišķiem ļautiņiem problēmu nerisina – tā ir propagandas un audzināšanas lieta, un tas prasa ilgu laiku.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 15.12.2014. 14.42

    “freimani, tu kļūsi par antiislamistu”

    ===

    Mana attieksme pret visām Ābramiskajām reliģijām ir diezgan skeptiska un ir īpaši noraidoša pret visu paveidu fundamentālistiem. Runa gan nav par simpātijām, bet:

    1) par mums pašiem vai mūsu draugiem (ASV) un to, vai cīnoties mēs paši nekļūstam pārlieku līdzīgi tam, pret ko cīnāmies;

    2) par risinājumiem, nevis mūžīgu cīņu ar sekām. Nav jau svarīgi iecelt vai noteikt vainīgo, svarīgi ir novērst recidīvu vai vismaz samazināt tā varbūtību.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 15.12.2014. 14.55

    freimani, tu runā kā bērns!

    Tu vari noraidīt fundamentālistus, bet nedomā, ka fundamentālisti liks mierā tevi!

    Runa nav par simpātijām, tas pareizi, bet gan interesēm. Mūsu interesēs ir sadarboties ar mūsu sabiedrotajiem, mūsu interesēs ir ātra uzvara pār tiem, kas tīko iedibināt šeit savu kārtību, nevis asiņains ilgstošs “risinājums”, “kompromiss” jo uz neasiņainu viņi nav ar mieru.

    Šeit reliģija ir kā karogs, būt, kā tu saki – skeptiskam, pret karogu ir bērnišķīgi.

    Runa ir par dzīves uztveri.

    Un ar mūsējo ir pavisam slikti, tur taisnība Džerim, esam viņiem (gan krieviem, gan islāmistiem) atdevuši visu, katru gadu maksājam triljoniem dolāru par naftu, gāzi, atļauju dzīvot mūsu zemēs, maksājam pabalstus par nestrādāšanu, esam izgudrojuši politkorektumu un “pagriez otru vaigu” no reliģiski sadzīviska pastāsta par to, ka katram ir jādod tiesības vienreiz kļūdīties, pārvērtuši par bezgalīgās iecietības civilo ideoloģiju…

    Tikai vaigi ir divi, nu labi, četri, bet nu jau 70 gadu vairs nav ko griezt! Varbūt pietiks?!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 15.12.2014. 15.14

    Par “viņiem” – nav jau nekādu viendabīgu “viņu”.

    _______________________

    Ja ” viņu” nebūtu, nebūtu ko satraukties, vai ne?

    Nav jau arī viendabīgu zagļu, slepkavu, korupcijas, izvarošanas utt. vai pret to arī jābūt iecietīgam?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 15.12.2014. 16.11

    Nu nevar izmainīt mentalitāti, te ir otrs absurds – radikāla islama propaganda, kas atļauta Rietumos, faktiski, brīvi, pat brīvāk, nekā islama valstīs, dogmātiski izprastas vārda brīvības vārdā, ir daudz iedarbīgāka par Rietumu vērtībām, utt., ko mēģina ieaudzināt Rietumi.

    Un ko tasd tu ieteiktu darīt ar tiem “Islama valsts” rīkļurāvējiem, kas tur masveidā slepkavo, utt., viņus pāraudzināt?

    Ja runa par ctb, tad, iesākumā, derēja definēt, kas ir cilvēks, un kas nav, šie fanātiķi nezin vai saucami par cilvēkiem, un tos var tikai likvidēt, skaidrs taču, ka pasaulē ir spēki, pret kuriem iedarbīgs ir tikai spēks, viņi nesaprot citu valodu, visa tā kreiso runāšana par ctb un humānismu att. uz tiem ir absurds.

    Ctb jēdziens derēja attiecībā pret Krievijas ctb aizstāvjiem totalitarisma laikā, bet, diezin vai tās milzīgi savairojušās organizācijas, kas aizstāv teroristus “abstraktā humānisma” vārdā, ir salīdzināmas ar tiem ctb aizstāvjiem, kas bija, savulaik, Krievijā, sēdēja cietumos, utt, vai pat tiem, kas tagad strādā čečenijā, kur nodedzināja viņu ofisu, pašus apcietināja, piedraudēja nogalināt, arī nogalināja Estemirovu, tiem kreisajiem tādas lietas neintersē, viņi grib mūs “aizstāvēt” tikai pret amerikāņiem, nu tas, protams, ir šausmīgi ērti un galīgi nav bīstami.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 15.12.2014. 20.04

    Džeri, žetons!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 15.12.2014. 10.10

“Vismiermīlīgākās reliģijas” parstāvji Irakā un Sīrijā cērt galvas, veic masu slepkavības, Rietumos “ideoloģisku iemeslu” dēļ izvaro sievietes, ņem ķīlniekus, dāsnos pabalstus, ko tiem maksā, sūta džihadam, bet, kreisie plānprātiņi ASV, kas, šinī gadījumā, bija demokrāti, republikāņi par to nebalsoja, satraukušies par teroristu “spīdzināšanu” ASV, kas novērsušas desmitiem terora aktu, bet, absolūtri nav satraukušies par šo te teroristu izdarībām

Eiropā kreisajiem islamisti sastāda arvien lielāku elektorāta daļu, un tie gatavi islamistiem dod jebkādu vaļu, lai tikai nezaudētu to balsis, un paliktu pie varas.

Tas ir vienkārši vājprāts.

+5
-3
Atbildēt

9

    v_rostins > dzeris49 15.12.2014. 12.14

    kristaps_freimanis

    Izlasi ziņojumu vēlreiz. Viens no svarīgiem argumentiem bija tas, ka spīdzināšana bija salīdzinoši neefektīva.

    ________________

    Vai kāds republikānis ir parakstījis šo kremļa un islamistu pakalpiņu, nēgeru un pederastu mīluļu, politiski bankrotējušās Demokrātu partijas sacerējumu? Par “neefektivitāti”, tici man ar piecām minūtēm pietiktu, lai katrs smērējuma taisītājs atzītos katrā no viņu pastrādātām nelietībām, arī bērnībā.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 15.12.2014. 12.26

    ” tici man ar piecām minūtēm pietiktu, lai katrs smērējuma taisītājs atzītos katrā no viņu pastrādātām nelietībām, arī bērnībā. ”

    ===

    “atzīšanās” iegūšana un lietojamas informācijas iegūšana ir divas pavisam dažādas lietas

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 15.12.2014. 13.53

    kristaps_freimanis

    Pasaciņas par Zojku Kosmodenjansku vari bērneļiem stāstīt. Izraēlas izlūkiem visiem ir dots rīkojums, sagūstīšanas gadījumā nekavējoties visu iztāstīt un, vari man ticēt, tie ir savas zemes patrioti, atķirība no lupatgalvu ekstrēmistiem.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 15.12.2014. 14.32

    kristaps_freimanis

    Neviens Guantanamo nespīdzina, kā to darīja Ivans Bargais un piekopj Putina čeka, vai Kadirovs pēc akmens laiku tikumiem. Aizdomās turamiem tikai neļāva gulēt. Esmu pārliecināts tur viss ir daudz humānāk, kā pret Edgaru Gulbi pēc LPP/LC maciņa, Vaškēviča, rīkojuma izturējās finanšu policija.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 15.12.2014. 10.52

    “satraukušies par teroristu “spīdzināšanu” ASV, kas novērsušas desmitiem terora aktu”

    ===

    Izlasi ziņojumu vēlreiz. Viens no svarīgiem argumentiem bija tas, ka spīdzināšana bija salīdzinoši neefektīva. Liekas, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc pasākums netiek uzskatīts par sevišķi labu metodi citu noziegumu izmeklēšanā.

    =

    Bez tam ir runa arī par pārlieku plašu termina “terorists” pielietošanu – ne katrs afgānis, kas cīnījās pret ASV un sabiedrotajiem vismaz operācijas sākumā, kad talibi bija vismaz daļēji uzskatāmi par valsts varu, būtu uzskatāms par “teroristu”.

    ==

    Vēl ir arī tīrs morāles jautājums – ja mēs uzvedamies tikpat sūdīgi, ar ko mēs īsti atšķiramies, īpaši ņemot vērā to, ka gan Afganistānā, gan Irākā bija pamatīgas problēmas ar, piem., 3. un 4. Ženēvas konvencijas piemērošanu, kas, patiesībā, nemaz nav smuki.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 15.12.2014. 14.11

    “Pasaciņas par Zojku Kosmodenjansku vari bērneļiem stāstīt”

    ===

    :) Runa ir par ko citu. Cilvēki stāsta visādas lietas, lai tikai šos kaut nedaudz liktu mierā, kaut faktiski šiem nekādas noderīgas informācijas nav. Sk. kaut šo (pavisam sens) http://articles.latimes.com/2002/dec/22/nation/la-na-gitmo22dec22

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 15.12.2014. 14.50

    “Neviens Guantanamo nespīdzina, kā to darīja Ivans Bargais un piekopj Putina čeka, vai Kadirovs ”

    ===

    Tas pats jautājums, kas iepriekš – vai šamie būtu uzskatāmi par etaloniem, pēc kuriem MUMS mērīt SAVU darbību pareizību?

    =

    Vienkāršojot: Ja kāds cits ir cūka, vai tāpēc Tev/man arī būtu jākļūst par cūku?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 15.12.2014. 11.59

    “tā vispār nebija nekāda spīdzināšana, salīdzinot ar to, ko dara islamistu teroristi”

    ==

    Kopš kura laika šie ir etalons, ar ko salīdzināties, lai nošķirtu labo / pareizo no ļaunā / nepareizā?

    ==

    “Kam tad par labu tas ziņojums nāca – tikai teroristiem, ne par velti ameriķāņi gaidīja, ka notiks uzbrukumi viņu vēstniecībām, un izsludināja lielāku gatavību. ”

    ===

    Bulšits. Šie parādīja, ka ir civilizēti ļautiņi, nevis tādi paši kā šo ienaidnieki, vien labāk apbruņoti.

    ==

    “Nevar dzīvot pēc kādām vecām dogmām un tās absolutizēt, visam jābūt savam mēram, nevar cīnīties ar cilvēkiem, kas vispār neievēro nekādus noteikumus, ar metodēm, kas pašiem sasien rokas, viņi to nesaprot un uzvar, tur to visu uzskata tikai par vājuma izpausmi. ”

    ===

    Ja pret ļautiņiem izturas kā pret lopiem, viņi uzvedas nelāgi. Vislabākais piemērs ir Izraēlas un palestīniešu konflikts, bet šādu tādu mācību var iegūt, piem., no Irākas konflikta, kas kļuva īpaši nelāgs amīšiem dēļ šamējo pārlieku vienkāršotās attieksmes pret “collateral damage” – daudz civilo līķu ir daudz potenciālu ienaidnieku.

    =

    Tāpat ir jāņem vērā, ka, ja vien nav vēlmes nodarboties ar genocīdu, apšaušana, mocīšana u. tml. lietas nav nekāds risinājums – ir svarīgi panākt, lai ļautiņi tevi saprot, t.i., pasākuma atslēga ir pārliecināšana / propaganda. Rīkošanās neatbilstoši / pretēji paša proponētajām vērtībām šajā gadījumā nekādi nepalīdz, vien palielina potenciālo naidnieku skaitu.

    ==

    “pielitot iedarbīgākas metodes, ja uz spēles liktas cilvēku dzīvības, tas ir normāli un pareizi”

    ===

    Tā ir nedaudz “pelēka zona”, bet šajā gadījumā ir runa arī par to, ka attiecīgās metodes nebija “iedarbīgākas”.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 15.12.2014. 11.43

    “Salīdzinoši neefektīga” nenozīmē vispār neefektīga, un, otrkārt, tā vispār nebija nekāda spīdzināšana, salīdzinot ar to, ko dara islamistu teroristi.

    Kam tad par labu tas atklātais ziņojums nāca – tikai teroristiem, ne par velti ameriķāņi gaidīja, ka notiks uzbrukumi viņu vēstniecībām, un izsludināja lielāku gatavību.

    Un, protams, teroristu pieplūdumu šis ziņojums veicinās, tāpat, kā sekmēs islamistu propagandas ietekmi, kāpēc vispār to vajadzēja dod atklātībā?

    Nevar dzīvot pēc kādām dogmām un tās absolutizēt, visam jābūt savam mēram, pasaule ir mainījusies,nevar cīnīties ar cilvēkiem, kas vispār neievēro nekādus noteikumus, ar metodēm, kas pašiem sasien rokas, viņi to nesaprot un uzvar, tur to visu uzskata tikai par vājuma izpausmi.

    Neviens jau nesaka, ka jārīkojas, kā viņi, bet, pielitot iedarbīgākas metodes, ja uz spēles liktas cilvēku dzīvības, tas ir normāli un pareizi.

    Manuprāt, daudzi “kreisie” un daudzas ctb aizstāvju organizācijas ir vai nu pilnībā atrāvušies no realitātes, vai nu koķetē ar islamistiem, lai taču cīnās ar tiem izslama radikāļiem, nevis cīnās ar tiem, ar kuriem vieglāk, kuri tos radikāļus un teroristus vēl aptur.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu