Valsts drošība jāstiprina, neapdraudot ekonomisko izaugsmi • IR.lv

Valsts drošība jāstiprina, neapdraudot ekonomisko izaugsmi

22
Aivars Timofejevs

Termiņuzturēšanās atļauju programmas ietekme uz valsts ekonomiku līdz šim vērtēta pārāk vienkāršoti

Latvijas valsts drošība ir jāstiprina, izmantojot instrumentus, kas nerada zaudējumus Latvijas ekonomikai un neapdraud tās izaugsmi. Termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanas aizliegums Krievijas pilsoņiem noteikti valsts ekonomiku ietekmēs negatīvi, tādēļ nepieciešams meklēt citus līdzekļus, lai nodrošinātos pret Latvijai nevēlamu personu ierašanos valstī. Putina režīmam lojālie un pietuvinātie cilvēki nebūs tie, kas iegādāsies īpašumus naidīgajā NATO dalībvalstī Latvijā.

Kopējā ietekme uz valsts IKP no TUA programmas ierobežošanas varētu būt robežās no 0,01 līdz 0,03%. Lai gan pirmajā mirklī šie skaitļi var šķist nelieli, svarīgi saprast, ka cietīs visi – valsts un pašvaldību budžeti, nekustamo īpašumu attīstītāji, mākleri, būvnieki, apsaimniekotāji, juristi un notāri, būvmateriālu tirgotāji, transporta un citas nozares. Līdz ar to precīzi prognozēt visus zaudējumus, ko nesīs šis lēmums, pašlaik nav iespējams.

Termiņuzturēšanās atļauju programmas ietekme uz valsts ekonomiku līdz šim vērtēta pārāk vienkāršoti un virspusīgi, neņemot vērā virkni sekundāro efektu. Sabiedrībā valda uzskats, ka teju vienīgais šīs investīciju piesaistes programmas pienesums ekonomikai ir nerezidentu samaksātā nauda par īpašumu, pret kuru apmaiņā tiek saņemta termiņuzturēšanās atļauja.

Taču tikpat būtiski ir arī nodokļu ieņēmumi, piemēram, kapitāla pieauguma nodoklis 15% apmērā no īpašuma vērtības pieauguma gadījumā, ja īpašums tiek pārdots dārgāk, nekā tika iegādāts, kā tas ir vairākumā gadījumu. Tāpat, ja tiek iegādāts jauns īpašums, nekustamā īpašuma attīstītājs maksā gan pievienotās vērtības nodokli (PVN), gan uzņēmuma ienākumu nodokli (UIN). Uz šo var arī daļēji attiecināt to visu darba ņēmēju nodokļus, kuri tika nodarbināti objekta būvniecības un labiekārtošanas laikā.

Runājot par TUA, nedrīkst aizmirst par multiplikatora efektu. Nekustamā īpašuma jomā valda zināma tendence – persona, kas īpašumu pārdod, visticamāk, drīz iegādāsies citu īpašumu, radot jaunu finanšu plūsmu, kā arī nodokļu un nodevu ienākumus valstij. Turklāt katrā no veiktajiem darījumiem tiek iesaistīta virkne speciālistu, nodrošinot konkrētu skaitu darbavietu notāriem, nekustamo īpašumu mākleriem u.c.

Pat neveicot precīzus aprēķinus, var secināt, ja vidēji vienā gadā apmaiņā pret TUA tiek iegādāti ap 300 īpašumu, tad kopējie ienākumi valsts un pašvaldību nodokļu veidā veido 6 – 7% no kopējās darījumu summas, kas naudas izteiksmē ir apmēram 6 miljoni eiro.

Nerezidenti, kas saņēmuši termiņuzturēšanās atļaujas, nerada būtiskus riskus valsts drošībai un to ietekme ir stipri pārvērtēta. Ārvalstnieku īpatsvars, kuri iegādājās nekustamo īpašumu Latvijā, ir ārkārtīgi neliels, un liela daļa no viņiem turpina dzīvot savās mītnes zemēs. Tikai apmēram 30% no viņiem pārceļas uz dzīvi Latvijā, kas ir apmēram 90 cilvēki vai knapi 1,1% no visiem TUA (nepilni 9000 cilvēku) saņēmušajiem 2013.gadā. Līdz ar to var secināt, ka šo cilvēku skaita ietekme, salīdzinot ar kopējo Latvijas iedzīvotāju skaitu, ir ļoti maza un nenozīmīga.

Autors ir Stokholmas Ekonomikas augstskolas izpētes projektu vadītājs

 

Komentāri (22)

lno 11.12.2014. 17.24

Aivar, nepaspēji vēl pārdot savu zemi Mārupē?:):):)

+20
-1
Atbildēt

1

    Krix > lno 12.12.2014. 12.17

    Laikam nav paspējis gan, nevar papūst burbulīti ar to, kam faktiski nebūtu jāmaksā nenieka LV iedzīvotājam – zemi, jo mums taču tās ir daudz ! skaidās visus šos NĪ burbuļa pūtējus, kas neļauj LV ģimenēm tikt pie sava mājokļa par adekvātu cenu !

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

imula17 11.12.2014. 20.50

“Kopējā ietekme uz valsts IKP no TUA programmas ierobežošanas varētu būt robežās no 0,01 līdz 0,03%.Lai gan pirmajā mirklī šie skaitļi var šķist nelieli, svarīgi saprast, ka cietīs visi – valsts un pašvaldību budžeti, nekustamo īpašumu attīstītāji, mākleri, būvnieki, apsaimniekotāji, juristi un notāri, būvmateriālu tirgotāji, transporta un citas nozares. Līdz ar to precīzi prognozēt visus zaudējumus, ko nesīs šis lēmums, pašlaik nav iespējams.” (citāta beigas).
Neredzu te nekādu loģiku. Vidējais Latvijas iedzīvotājs cietīs par 0.03% – tas neizskatās kā baisa traģēdija. Tiesa, būs publika, kas cietīs vairāk: mākleri, apsaimniekotāji, attīstītāji, juristi – visumā ļoti nabadzīga tauta, vai ne?

Uz brīdi iedomājieties divas Latvijas: vienu, kurā juristu un mākleru ir 3x mazāk kā pašlaik, un otru, kurā to ir 3x vairāk. Kā jūs domājat, kurā valstī cilvēkiem būs kopumā labāka dzīve?
Autors ir skaisti uzskaitījis reālās TUA ieinteresētās puses – ekonomiski ieienteresētās, ļoti būtiskos politiskos apspektus te ignorējot. Autors ir nevilšus, taču pārliecinoši parādījis, ka TUA tirgošana nes labumu tikai šīs viņa minēto kategoriju ļaudīm, bet Latvijas tautai kopumā tā nekādu ekonomisku labumu nenes. Paldies autoram par skaidru valodu.

+20
-2
Atbildēt

1

    v_rostins > imula17 12.12.2014. 01.23

    imula17

    Tiesa, būs publika, kas cietīs vairāk: mākleri, apsaimniekotāji, attīstītāji, juristi – visumā ļoti nabadzīga tauta, vai ne?

    ________________

    Kremļa maukas, ZRP(v) un to saimnieki: ABLV un Rietumu bankas.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

klejotājs 11.12.2014. 20.07

Varbūt ne par tēmu, bet varbūt tomēr par tēmu.

Staigāju savu vakara pastaigu, retas sniega pārslas krīt. Vēroju Ziemassvētku gaismiņas un dekorējumus. Priecīgs prāts. Kad gatavojos ieiet savās parādes durvīs tieši to priekšā apstājās mikroautobus. No tā izlec jauna sieviete, gandrīz mani nogāzdama pāri plecam atpakaļ uz šoferi aurodama: štobi ty bļā ačkī svoji perelomal, gandon, urod, bļā !!!

+16
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu