Azerbaidžāna iesloga "Radio Brīvā Eiropa" žurnālisti • IR.lv

Azerbaidžāna iesloga “Radio Brīvā Eiropa” žurnālisti

26
Kadidža Izmailova.

Izmailovas apcietināšana ir mēģinājums apklusināt žurnālistus, kuri izmeklē korupciju valdībā un cilvēktiesību pārkāpumus Azerbaidžānā

“Radio Brīvā Eiropa” Azerbaidžānas nodaļas žurnālistei Kadidžai Izmailovai Baku tiesa noteikusi divu mēnešu pirmstiesas apcietinājumu, apsūdzot viņu par kāda vīrieša novešanu līdz pašnāvībai, ziņo LETA.

Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva kabineta vadītājs Ramizs Mehdijevs izdevis 60 lappušu garu paziņojumu, kurā apsūdzējis Izmailovu par “nepakļaušanos” un “sliktu attieksmi pret labi zināmiem Azerbaidžānas sabiedrības pārstāvjiem”, kas tādējādi “apmierina viņas labvēļus ārzemēs”. Ziņojumā piebilsts, ka “Radio Brīvā Eiropa” Azerbaidžānas nodaļa atrodas uz “pretīga ceļa” un tās darbinieki strādā “ārvalstu slepenajiem dienestiem”.

“Kadidžas Izmailovas apcietināšana un turēšana ieslodzījumā ir kārtējais mēģinājums divus gadus ilgušajā kampaņā apklusināt žurnālistus, kuri izmeklē korupciju valdībā un cilvēktiesību pārkāpumus Azerbaidžānā. Viņai izvirzītās apsūdzības ir briesmīgas. Kadidža tiek sodīta par savu žurnālistiku,” paziņoja “Radio Brīvā Eiropa” galvenais redaktors Nenads Pejičs, noraidot viņai izvirzītās apsūdzības.

Viņš piebilda, ka Mehdijeva apgalvojumi ir bīstami un bezatbildīgi un tos var uzskatīt par draudiem citiem “Radio Brīvā Eiropa” Azerbaidžānas nodaļas darbiniekiem.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) mediju brīvības pārstāve Duņa Mijatoviča nosodījusi Izmailovas apcietināšanu, norādot, ka “Izmailovas arests nav nekas cits kā plānota iebiedēšana, kas ir daļa no pašreizējās kampaņas, ar mērķi apklusināt viņas brīvo un kritisko balsi”.

Saistībā ar neskaidrām apsūdzībām par nepamatotu ziņu publicēšanu Azerbaidžānas varasiestādes Izmailovai noteikušas ceļošanas aizliegumu, tādējādi novembrī liedzot viņai piedalīties ASV Kongresa noklausīšanās sēdē par korupciju un oktobrī doties uz Prāgu, lai piedalītos starptautiskā konferencē.

Izmailova, kura sadarbojas arī ar Organizētās noziedzības un korupcijas ziņošanas projektu, regulāri ziņojusi par prezidenta Alijeva ģimenes locekļu finansiālajām aktivitātēm. Pret Izmailovu vērsusies arī valdošās partijas pārraudzībā esošā prese, kā arī kopš 2012.gada viņa regulāri saņēmusi draudus.

Februārī pēc Izmailovas tikšanās ar ASV Senāta pārstāvjiem oficiālie valsts mediji viņu apsūdzēja spiegošanā par labu ASV.

Kategorisku nostāju pret žurnālistes vajāšanu paudusi Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA), savukārt Latvijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Eiropas Savienība (ES), arī Latvija, uzmanīgi seko Izmailovas un citām tiesvedībām Azerbaidžānā, kurās iesaistīti pilsoniskās sabiedrības pārstāvji.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu