Žurnāls: Kontrabandas apkarotājs piedalās kontrabandas iznīcināšanas biznesā • IR.lv

Žurnāls: Kontrabandas apkarotājs piedalās kontrabandas iznīcināšanas biznesā

8
Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Lai arī iekšlietu ministram tas neliekas „O.K.”, nav skaidrs, kādus ētikas standartus Iekšlietu ministrija vēlas piekopt

Divas augstas iekšlietu sistēmas amatpersonas tieši vai pastarpināti ir iesaistītas konfiscētās kontrabandas preču iznīcināšanas biznesā. Tie ir Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis un bijušais Valsts policijas galvenās Krimināpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis, raksta žurnāls „Ir”.

Abi 2007.gadā tieši vai pastarpināti kļuvuši par līdzīpašniekiem divos uzņēmumos, kas reģistrēti Vangažos – atkritumu pārstrādes firmās „Regreen” un „Entalpija”. Gudermanis savas kapitāla daļas neslēpj – tās reģistrētas uz viņa vārda, bet Kviesīša ģimeni firmā pārstāv Raula dzīvesbiedre Kristīne.

Interesanti, ka „Entalpija” šogad jūlijā uzvarējusi nelielā valsts iepirkumu konkursā par dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu iznīcināšanu, jūnijā tā uzvarējusi iepirkumā par kontrabandas cigarešu iznīcināšanu. Pēc dokumentiem, šis darbs lielu peļņu firmai nesola.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) domā, ka „tas nav O.K”, ja cilvēki, kas labi pārzina kontrabandas izskaušanu un ir par tās izskaušanu atbildīgi, iesaistās šīs kontrabandas iznīcināšanā kā biznesā. Tomēr neko vairāk, kā to, ko esot izdarījis, ministrs šajā gadījumā nevarot. „Dotajā brīdī mēs zinām, ka viņš [Gudermanis] nav noslēpies – ja viņš to vēlētos, viņš varēja tur neparādīties vispār,” saka ministrs.

Tomēr problēmu šajā gadījumā saskata pētnieks Valts Kalniņš, kurš uzskata – šoreiz jāvērtē situācijas atbilstība interešu konflikta novēršanas likumam, bet vienlaikus jāsaprot, kādus ētikas standartus Iekšlietu ministrija vēlas piekopt. „Tā ir pelēkā zona, kad valsts amatpersona gūst labumu komercdarbības jomā, kurā pati ir nodarbināta,” saka Kalniņš.

Gudermanis žurnālam atklāj, ka kapitāldaļas iegādājies 2007.gadā par 24 000 latu, par tikpat lielu summu tās pārdevis tālāk.

Gudermanis, kurš vienīgais no abām amatpersonām runāja ar žurnālu, teica, ka viņam pazīstami cilvēki piedāvājuši iesaistīties kā uzņēmuma dalībniekam. „Es ilgi par to domāju, piekritu. Gribu uzsvērt – pirms tam izpētīju, vai es to varu darīt, un man likums to neaizliedz,” saka Gudermanis, skaidrojot, kāpēc 2007.gadā pieņēmis biznesa piedāvājumu.

Gudermanis Ekonomikas policiju vada kopš 2009.gada, raksta „Ir”. Viņš noraida kritiku par policijas nespēju izmeklēt sarežģītus ekonomiskos noziegumus.

Vairāk lasiet rakstā „Gruzdošā kontrabanda” žurnālā „Ir”.

 

Komentāri (8)

lno 11.12.2014. 12.07

Vēlreiz liels paldies autorei, kurai pietiek drosmes publicēt atmaskojošus rakstus!

+8
-1
Atbildēt

0

lno 11.12.2014. 12.05

Speciāli Bet, kura pārmeta, ka nav pieminēta Āboltiņa:” Pēc Kozlovska teiktā, izmaiņas struktūrvienību vadībā ir policijas priekšnieka, nevis ministra kompetencē un noliedz, ka Gudermaņa atrašanos amatā sekmējušas Ekonomikas policijas šefa labās attiecības ar Vienotības priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas dzīvesbiedru Jāni. Šo draudzību neslēpj arī Gudermanis, skaidrojot, ka ar Jāni Āboltiņu esot pazīstami jau vairāk nekā desmit gadus, abu ģimenēm ir kopīgi draugi, taču uzsver: «es savu pazīšanos neesmu nekādā veidā pozicionējis».

Lūk, Āboltiņa var saņemt augstāko pielaidi un vadīt saeimas nacionālās drošības komisiju:)

+8
-1
Atbildēt

1

    v_rostins > lno 11.12.2014. 16.19

    lno

    Lūk, Āboltiņa var saņemt augstāko pielaidi un vadīt saeimas nacionālās drošības komisiju:)

    ________________

    Kāpēc gan Āboltiņa nevarētu, ja pielaides ir Meļņikam, Zaharjinam, Savickim, Korenam, Fiļam, Bernim, Esterkinam un Suharenko?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Drosma 11.12.2014. 12.25

Kāpēc šo nepublicēja rubrikā Latvijas veiksmes stāsts? Vai tad tā nav liela veiksme ? Nauda pate ietek maciņā!

Eh,ka skaisti dzīvot neaizliegsi. Skauž man nenormāli. Man skapim durvis krīt laukā. Vajag jaunu. Pa krānu tek brūns ūdens, filtrus vajag. Un vēl visko vajag – bet nu ja puse ienākumu aiziet nodokļos un politiķus es tikai lamāju, nevis ar šiem draudzējos, tad redz kā ir ….

+2
-1
Atbildēt

1

    lno > Drosma 11.12.2014. 15.08

    SandraJ Kāpēc šo nepublicēja rubrikā Latvijas veiksmes stāsts?

    _____________________

    Ja spēsi interesanti aprakstīt savu piedzīvojumu vienā no pēdējām saulainajām rudens dienām, iespējams tam atradīsies vieta pie veiksmes stāstiem. Kam gan interese par postažu Tavā dzīvoklī?:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu