VARAM atsauc savu apelācijas sūdzību - stājas spēkā Lembergam labvēlīgs spriedums (papild.) • IR.lv

VARAM atsauc savu apelācijas sūdzību – stājas spēkā Lembergam labvēlīgs spriedums (papild.)

28
Aivars Lembergs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Lembergs neplānojot vērsties tiesā pret Sprūdžu, lai piedzītu materiālo vai morālo kompensāciju

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir nolēmusi neturpināt tiesāties ar Aivaru Lembergu (“Latvijai un Ventspilij”) par viņa atstādināšanu, “izvērtējot lietderību un resursu taupības nolūkā”, šādu VARAM nostāju aģentūrai LETA pauda ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Ministrijas juristi esot izvērtējuši visus administratīvās lietvedības apstākļus un secinājuši, ka saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” rīkojumam par pašvaldības domes priekšsēdētāja atstādināšanu ir jābūt balstītam uz attiecīgajā sasaukumā konstatētajiem normatīvo aktu pārkāpumiem, turklāt domes priekšsēdētājs varot tikt atstādināts līdz attiecīgā sasaukuma mandāta termiņa beigām.

Kādreizējā ministra Edmunda Sprūdža rīkojumā par Lemberga atstādināšanu no amata esot minēti pārkāpumi, kas pieļauti laikā no 1998.gada 26.janvāra līdz 2006.gada 20.februārim, bet Lembergs savu amatu kā sūdzības pieteicējs ieguva 2009.gada pašvaldību vēlēšanās. Turklāt VARAM kompetencē neesot kriminālprocesa dokumentu izvērtējuma sagatavošana, kas varētu kalpot kā pierādījumi vai argumenti interešu konflikta vai noziedzīga nodarījuma konstatēšanai, norādīja Kļaveniece.

Ņemot vērā šos apstākļus un faktu, ka turpinās kriminālprocesa izskatīšana par iespējamu Lemberga noziedzīgu rīcību un vēl nav pieņemts notiesājošs spriedums, kas varētu kalpot par argumentu VARAM sāktajā administratīvajā lietvedībā, pieņemts lēmums lietderības un efektīvas resursu izmantošanas apsvērumu dēļ atsaukt apelācijas sūdzību.

Jau ziņots, ka Administratīvā apgabaltiesa pirmdien izbeigusi tiesvedību Aivara Lemberga (“Latvijai un Ventspilij”) prasībā par bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža rīkojuma atcelšanu, ar kuru Lembergs tika atbrīvots no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas, ziņo LETA.

Līdz ar to stāsies spēkā Lembergam labvēlīgs spriedums, ar kuru prasība pirmajā instancē tikusi apmierināta un attiecīgi rīkojums atcelts. Kā paskaidroja apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa, tiesvedība lietā izbeigta, jo atbildētāja atsauca savu apelācijas sūdzību.

Tomēr šo nolēmumu vēl varēs pārsūdzēt no tā pilnas pieejamības dienas 22.decembrī.

Lembergs atzina, ka viņam pašlaik nav zināma motivācija, kādēļ ministrija atsaukusi apelācijas sūdzību. Iepriekš viņam par to nekas neesot bijis zināms, un Lemberga advokāts esot gatavojies tiesas sēdei.

Lembergs teica, ka līdz ar apelācijas sūdzības atsaukšanu ir beigusies epopeja ar Sprūdža rīkojumu. “Rīkojums tika izdots, Ģenerālprokatūras pārstāvim Jurim Jurisam cieši sadarbojoties ar Sprūdžu. Bez prokurora iesaistīšanās tas nebūtu bijis iespējams,” atzina Lembergs, uzsverot, ka Sprūdžs esot šādi vēlējies “ļaunprātīgi izrēķināties ar savu politisko konkurentu”.

Tomēr Lembergs neplānojot vērsties tiesā pret Sprūdžu, lai piedzītu materiālo vai morālo kompensāciju. “Es netaisos sūdzēt tiesā Sprūdžu. Viņš ir kaunpilni zaudējis saistībā ar šo rīkojumu un ir absolūta politiskā e. [..] Man nav nekādas vēlmes spārdīt kājām politisko līķi, es no tā nekādu baudu negūstu,” atzina Lembergs.

Administratīvā rajona tiesa Liepājā pērn apmierināja Lemberga prasību un rīkojumu atcēla.

2012.gada 23.oktobrī oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” tika publicēts Sprūdža rīkojums par Lemberga atstādināšanu. Vairāku lappušu garumā arī ir aprakstīti juridiskie argumenti šādam lēmumam.

Publicētajā rīkojumā minēts, ka atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 93.panta pirmajai daļai ministrs atstādina Lembergu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas par vairākiem pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Ventspils pilsētas dome 2012.gada 13.decembrī ārkārtas sēdē atkārtoti konstatēja, ka “Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) savu amatu nav zaudējis un joprojām atrodas šajā amatā, kā arī pilnā apjomā realizē savas kā Ventspils pilsētas pašvaldības valdošās koalīcijas politiskā vadītāja politiskās tiesības”, piemēram, tikties ar vēlētājiem, paust tiem savu politiķa viedokli, gatavoties pašvaldību vēlēšanām.

Reaģējot uz iepriekšējā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu par Lemberga atstādināšanu no domes priekšsēdētāja amata pienākumu izpildes, Ventspils domes deputāti arī iepriekš ārkārtas sēdē konstatēja, ka “Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs savu amatu nav zaudējis un joprojām atrodas šajā amatā”.

 

Komentāri (28)

andrejs 08.12.2014. 16.57

Jā, žēl, ka Dombrovskis sakompromitējās un bija spiests atkāpties, turklāt uzspieda paplašināt koalīciju ar Lemberga partiju, kura pirms vēlēšanām varēja plūkt citu partiju paveiktā darba augļus un faktiski kļuva par šo vēlēšanu lielāko ieguvēju… :( Skumji… :(

+14
-6
Atbildēt

0

Ieva Brante 08.12.2014. 17.37

Nav atradis citas iespējas kā atrisināt tiesas jautājumu un izmantoja Gerhardu, lai atsauktu #VARAM apelāciju: “Zaudēju laukumā, uzvarēšu ģerbtuvē”.

+12
-7
Atbildēt

3

    Edgars Avotiņš > Ieva Brante 08.12.2014. 17.49

    Jums kā juristei jau nu nevajadzētu tik stulbi izrunāties:

    “Līdz ar to stāsies spēkā Lembergam labvēlīgs spriedums, ar kuru prasība pirmajā instancē tikusi apmierināta un attiecīgi rīkojums atcelts.”

    Tā ka Lembergs šajā lietā jau ir “uzvarējis laukumā”. Gerhards ir novērsis bezjēdzīgu nodoklu maksātaju naudas izšķērdēšanu.

    Neesmu baigais Lemberga fans, bet visi šie tiesas procesi nudien izskatās tikai politiski motivēti. Visticamāk, ka viņš ir draņkis, bet pietiekami gudrs un viltīgs draņķis, lai viņu tik viegli novāktu no ceļa.

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

    traks_sunsxxx > Ieva Brante 08.12.2014. 18.05

    Edgar, beidziet, kas Brantes kudze par juristi :)

    es teiktu juriste – wannabe…

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Ieva Brante 08.12.2014. 18.02

    Edgars Avotiņš

    Visticamāk, ka viņš ir draņkis

    ________________

    Draņķis, tomēr saslaukas un mērces paliekas, ko Āboltiņa var savākt no viņa galda, ļoti gardas.

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

Neticis 08.12.2014. 17.09

Var redzēt, ka tagad “Puzes ķeizara” ietekme koalīcijā ir lielāka nekā senāk.

+9
-5
Atbildēt

1

    Baiba > Neticis 08.12.2014. 21.04

    Ļoti iepatikās Landmaņa blogs pirms divām nedēļam.

    Laimdotas Straujumas vadītos Ministru Kabinetus (arī iepriekšējo) pilnā mērā un apjomā var saukt par “nodevēju” Ministru kabinetiem, jo šo kabinetu patiesais veidotājs un krustēvs ir smagos kriminālnoziegumos apsūdzētais, tiesiski ierobežotais Aivars Lembergs.

    Mēs esam nodzīvojušies tik tālu, ka ministru kandidāti vairs pat neslēpj viņu apstiprināšanas patiesos apstākļus un lēmuma pieņēmējus. Tā, pirms Satiksmes ministra Anrija Matīsa atkārtotas apstiprināšanas Satiksmes ministra amatā, Anrijs Baltkrievijas vizītes laikā kuluāros esot lielījies, ka noteikti būšot Satiksmes ministrs, jo viņa kandidatūru esot akceptējis pats Aivars Lembergs. Arī fakts, ka valsts 2015.gada budžeta apspriešanas laikā (22.novembra slēgtajā Ministru Kabineta sēdē) ministrus izglītoja tas pats tiesājamais Lembergs, “nodevēju” statusu tikai pastiprina.

    Kur vēl trakāk. Mūsu valsts Ministru Kabinets par valsts budžeta sastādīšanu konsultējas ar smagos kriminālnoziegumos apsūdzētu personu. Nevienam no ministriem neienāk prātā noskaidrot, kāds statuss ir ziņotājam Aivaram Lembergam. Neviens neuzdrošinās noraidīt ziņotāju un parādīt viņam durvis. Tā vietā, ministri izpilda kārtējo Lemberga vēlmi – valdes locekļu maiņu brīvostās, tādējādi sabiedrībai atklāti norādot, ka valsts primāri rūpēsies par smagos kriminālnoziegumos apsūdzētā labklājību. Skolotāji, mediķi var pagaidīt.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu