SVF mudina valdību īstenot strukturālās reformas • IR.lv

SVF mudina valdību īstenot strukturālās reformas

37
Foto: Ieva Lūka, LETA

SVF: Latvijas izaugsme šogad būs zem 3%

Latvijas ekonomikas izaugsme šogad varētu būt 2,5-3% robežās, šodien preses konferencē atzina Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas Latvijā vadītājs Šehars Aijars. Tāpat SVF misijas vadītājs piektdien arī atkārtoti uzsvēra, la Latvijā nepieciešams turpināt reformas, vēsta LETA. 

Valdībai ir jādomā par izglītības reformām, kas risinātu problēmu, ka Latvijā nesakrīt darbaspēka prasmes ar darba devēju vajadzībām. Tas ļautu mazināt strukturālo bezdarbu. Tāpat nepieciešamas tiesu sistēmas reformas.

Latvijā nepieciešams arī attīstīt infrastruktūru. Aijars vērsa uzmanību, ka nepieciešams īstenot ostu reformu, ko ieteikusi darīt Pasaules Banka.

 

Ekonomikas izaugsme ir kļuvusi lēnāka vājo investīciju un nelabvēlīgas ārējās vides dēļ.

SVF eksperti secinājuši, ka ģeopolitiskās spriedzes, Rietumvalstu sankciju pret Krieviju un tās noteikto pretsankciju ietekme uz Latvijas ekonomikas izaugsmi ir bijusi salīdzinoši maza, tomēr ģeopolitiskais konflikts kopā ar eirozonas vājo atgūšanos ir mazinājis konfidenci un atturējis no investīcijām.

Nākamgad izaugsme varētu būt līdzīga, pozitīva ietekme uz ekonomiku būs gaidāmajai rūpnīcas “Liepājas metalurgs” darbības atsākšanai.

Vēl martā SVF prognozēja, ka Latvijas tautsaimniecība šogad varētu augt ap 4%, tolaik gan atzīstot, ka ir grūti prognozēt Ukrainas un Krievijas krīzes ietekmi uz Latviju. SVF misija Latvijā uzturējās šonedēļ. Tās eksperti tikās ar dažādu institūciju pārstāvjiem un vērtēja Latvijas ekonomisko situāciju.

 

Komentāri (37)

dzeris49 05.12.2014. 12.26

Izglītības reforma, tiesu sistēmas reforma, un ostas – neko no tā visa Latvijā reformēt nav iespējams, visi, kas ķērušies tam klāt, lauzuši sev kaklu spēcīga politiskā lobija dēļ.

Kaut vai Druviete – uzskata, ka ar AI mums viss OK, taisni tās 70 vai cik tur “augstskolas” ar visiem deguna urbinātājiem, kas tur sēž un tīri labi dzīvo par valsts naudu, ražojot bezvērtīgu diplomu saņēmējus, mums arī vajag.

Par tiesu sistēmu un ostām arī viss ir skaidrs.

Un tas viss ir traucēklis ekonomikas attīstībai, bet, Latvijas politiķi ir vai nu tik korumpēti, vai impotenti, ka pat ar vienu Streļčenoku netiek galā, kur nu ar tiesu vai izglītības sistēmu, katrs dabūjuši savu lauciņu, un grib dzīvot mierīgi.

Un jābrīnās, kāpēc netiek minēta med. sistēma.

Iespējams, tāpēc, ka tur “reformas” notiek nepārtraukti, un ar katru reformu situācija slimniekiem un iespēja saņemt kvalificētu med. palīdzību tikai samazinās un sadārdzinās.

+9
-3
Atbildēt

0

Bet 05.12.2014. 12.33

Jā, ostu vadība ir jāreformē, bet tam šķērslis ir gan Lemberga partija gan Ušakova partija un nekas netiks mainīts. Naudu grib paņemt no mazajiem uzņēmējiem, kas cīnās, lai sevi nodrošinātu, bet labi ja pagājuši 3 gadi, kad tiem nodokļus jau paceļ. Toties ostas guļ treknā miegā, jo tām ir skaļš lobijs, kas sargā šo miegu un tie var dzīvot nemaksājot peļņas nodokli jo lūk tiem ir pārāk īss laiks pagājis , knapi 23 gadi un tāpēc vēl nekas nav iekārtots un tam vēl vajag ai cik ilgu laiku, lai ostas kaut ko maksātu valsts budžetā.

Par izglītības reformu jau sen to vajadzēja izdarīt, jau tad, kad bija tie liesie 2010. gads! Skolu skaits ir jāsamazina, jo iedzīvotāju skaits sarūk atškirībā no skolotāju skaita. Vienreiz zem izglītības resora vajadzētu palikt arī tās augstskolas, kas ir Veselības, Kultūras, Iekšlietu Zemkopības un Aizsardzības ministrijas un c. paspārņē un tikai tad mēs patiesi redzētu kādas milzu summas tiek tērētas izglītībai. Darāmā ir daudz, bet ši saeima diezin vai nodarbosies ar reformām, jo ne Lembergam ne kāda no SC vajag , lai Latvija dzīvotu labāk!

+5
-2
Atbildēt

8

    Andris Doveiks > Bet 05.12.2014. 13.10

    Skolu skaits ir jāsamazina, jo iedzīvotāju skaits sarūk atškirībā no skolotāju skaita.

    Es skolotājiem ieteiktu atteikties no europisto un liberasto ideju uzturēšanas, mācīt savies skolēniem ģimenes vērtības un cerēt, ka skolēni nodrošinās dzimstību un līdz ar to – darba vietas skolotājiem!

    Katrs pats sava tirgus audzētājs vai slepkava. To saprot narkobosi, to saprot alkobosi, tādēļ cīnās pret tiem, kas tirgū iemet nāvējošu mēslu. Tikai gudrie skolotāji nesaprot, ka skolas liberalizācija ir viņu bezdarba garantija, tādēļ kā peles aiz burvju stabulītes – reformām – iet uz dīķi.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    nomale > Bet 05.12.2014. 15.35

    Ēriks. Ak jā pareizi – tradicionālo vērtību valstīs seksa nav principā! Tās stundas var nosaukt par, teiksim, tiri-piri vai trahķibi-dohķibi stundām un tās novadīt visiem uzvelkot papīra turzas uz galvas.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > Bet 05.12.2014. 14.22

    Nomale, ģimenes vērtības un seksuālās apmācības ir savstarpēji izslēdzošas.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > Bet 05.12.2014. 14.32

    nomale, es saprotu, ka tev galvā ir tāda matrica, visi jau saprata, kat TEV. Atslābsti.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    nomale > Bet 05.12.2014. 14.27

    Andris Doveiks. Paga, paga. Iepriekšējā komentārā pats norādīji, ka skolotāju pienākums ir no skolēniem izveidot vairošanās aparātus. Lai to panāktu viņiem jau laicīgi jāiemāca kas un kā pareizi jādara! Citādi, kamēr paši sapratīs… zaudēts laiks un materiāli! Un ja vēl beigās nepareizi sapratīs?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    nomale > Bet 05.12.2014. 13.31

    Andris Doveiks. Piedāvā seksuālās apmācības? Hm, progresīvi. No kuras klases un cik reizes nedēļā?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Bet 05.12.2014. 15.25

    Ar seksa apmācību vien diez vai var izveidot vairošanās aprātus,jo tur drošvien nāk līdzi arī pretapaugļošanās apmācība,kā arī informācija par alternatīvajiem seksa veidiem,lai varētu iemantot vislielāko baudu un patikšanu bez traucējošām sekām bērnu izskatā.Un tad vēl tās skolas vajadzētu nolikvidēt,lai bezperspektīvajās vietās vēl palikušie ātrāk tītos no turienes prom,lai atbrīvotās teritorijas varētu apaudzēt ar mežu vai iesēt graudus un ražu ar Panamaxiem aizvest pārdot.Jo,lai šīs teritorijas attīstītu un atgrieztu aizbraukušos cilvēkus atpakaļ,naudas mūsu neticamā veiksmes stāsta rezultātā nav.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Bet 05.12.2014. 15.40

    Nomale,tev seksa apmācība skolā bija?Droši vien nebija,tāpēc esi palicis bez seksa,vai ne?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

uldis_sene 05.12.2014. 16.06

ļoti bdaudziem nu jau ir skaidrs, ka SVF patiesībā, ir jaunatīstības valstu lielākais izlaupītājs. Detalizēti mahināciju apraksti, ko rakstījuši slaveni ekonomisti, ir pa pilno. Tāpat arī (vairs neatceros vārdu un uzvārdu) kāda ASV specdienestu ekonomista, kas sarakstījis pasaulslaveno, dokumentālo faktu bestselleru “Ekonomiskās slepkavas grēksūdze”. Izlasiet to, un acis atvērsies vēl kādai apmuļķoto daļai, kas pagaidām, vai nu aiz pašā lētticības vai apzinātas ļaunprātības, raksta absurdus komentārus.

+2
-2
Atbildēt

2

    Bet > uldis_sene 05.12.2014. 16.43

    Sēne. nevajag dzīvot pāri saviem līdzekļiem. kā to darīja kalbvīšgodmaņvaldības un privātkredītņēmēji, tad arī SVF neiejauksies!

    Kam tad tas nav skaidrs, ko?

    Ņēma kredītus pat kāzu rīkošanai un ārzemju ekskursijām, par lielām mājām nemaz nerunājot. Vēl tagad ar nožēlu skatos uz tiem pajoliņiem., ka sdzīvo uz kreīta un liekas ka paši ir gudri un lieli! Stulbeņi arī iekrita un man nav viņu žēl, lai mokās- varbūt nāks beidzot pie prāta, ka šajā pasaulē nekas nav par brīvu pat ne siers peļu slazdā!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > uldis_sene 05.12.2014. 16.56

    Bet, nu ieguldi divas stundiņas, ja žēl vairāk…

    http://www.youtube.com/watch?v=_ipqXMoYgv4

    Bet par to, kā izlien no krīzes normālas valstis, var uzzināt Islandē.

    http://www.youtube.com/watch?v=xt4Z3rm4r-4

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu