SVF: Naftas cenu kritums ir labas ziņas pasaules ekonomikai • IR.lv

SVF: Naftas cenu kritums ir labas ziņas pasaules ekonomikai

9
Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda. Foto: AFP/LETA

Patērētāji un biznesi par enerģiju maksā mazāk

Kopš jūnija piedzīvotais naftas cenu kritums varētu negatīvi ietekmēt atsevišķas naftas ražotājvalstis, taču kopumā tās ir labas ziņas pasaules ekonomikai, pirmdien izteicās Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda.

“Būs gan ieguvēji, gan zaudētāji, taču pamatā tās ir labas ziņas ekonomikai,” norādīja Lagarda.

Naftas cenas pasaules tirgū kopš jūnija beigām samazinājušās par aptuveni 30%, ņemot vērā enerģijas piegāžu kāpumu un globālā pieprasījuma kritumu, vēsta LETA/AFP.

Lai arī daļu eksportētāju šis cenu kritums ietekmē negatīvi, kopumā tas sniegs būtisku atbalstu pasaules ekonomikas izaugsmei, jo patērētāji un biznesi par enerģiju maksā mazāk. 

Naftas cenu samazināšanās dēļ tādas pasaules vadošās ekonomikas kā ASV, Japāna, Eiropa un Ķīna gūs papildu izaugsmi aptuveni par 0,8%, uzskata Lagarda.

To valstu vidū, kas visvairāk cietušas no naftas cenu samazināšanās, SVF vadītāja minēja naftas eksportētājvalstis Krieviju, Irānu, Venecuēlu un Nigēriju.

Kopš jūnija sākusies pasaules naftas cenu samazināšanās paātrinājās vēl pēc 27.novembrī OPEC pieņemtā lēmuma nesamazināt naftas ieguves kvotas.

Kā ziņots, oktobrī SVF samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam līdz attiecīgi 3,3% un 3,8%, šādu lēmumu skaidrojot ar stagnāciju Eiropā un Japānā, kā arī ar ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos attīstības valstīs.

 

Komentāri (9)

traductrice 02.12.2014. 11.00

ikviena ziņa, kas ir slikta hutlera puilo rašai, ir izcili laba ziņa pasaulei.

+5
0
Atbildēt

0

Neticis 02.12.2014. 18.52

Ziņojumā ir sajaukti cēloņi ar sekām.

Pirmkārt, naftas cenas ir zemas tāpēc, ka pasaules ekonomika “stagnē” (pareizāk sakot, mācās aprast ar galīgiem Zemes resursiem). Ja/tiklīdz atsāksies eksponenciālā “augšupeja”, cenas atkal būs debesīs.

Otrkārt, OPEC karteļa noteiktā zemā cena (t.i., ražošana lielāka par pieprasījumu) varētu būt tāpēc, ka naftinieki nervozē par elektrotransporta izaugsmi.

Ja/kad izdosies iegūt lētu saules/vēja/kodol-dalīšanās/sintēzes elektrību un akumulatorus, naftas produktu dedzināšana transportam būs neizdevīga un morāli novecojusi.

Tomēr, ja esošā situācija saglabāsies ilgāk par gadu (nafta — lēta, elektrība — dārga) un ekonomika “atkopsies” (t.i., paliks rijīgāka), naftas cenas neizbēgami kāps, jo esošās cenas neļauj pietiekami ieguldīt naftas ieguves infrastruktūrā.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu