Šveicieši referendumā nobalso pret ierobežojumiem • IR.lv

Šveicieši referendumā nobalso pret ierobežojumiem

18
Šveices referenduma plakāti - viens saka 'nē' "Ecopop" iniciatīvai, otrs - 'jā'. Foto: AFP/LETA

Noraidīti priekšlikumi par imigrācijas ierobežošanu, zelta rezervju palielināšanu un nodokļu politiku pret bagātiem ārvalstniekiem

Šveices vēlētāji svētdien referendumā noraidījuši priekšlikumu krasi ierobežot imigrāciju vides aizsardzības interesēs, liecina provizoriskie balsojuma rezultāti un mediju aptaujas. Saskaņā ar socioloģisko pētījumu firmas “Gfs.bern” aplēsēm, ko publiskojusi sabiedriskā raidorganizācija RTS, pret šo priekšlikumu balsojuši 74% vēlētāju.

Vajadzīgo atbalstu nav guvuši arī divi citi ierosinājumi – palielināt valsts zelta rezerves un samazināt nodokļu atvieglojumus bagātiem ārvalstniekiem, kuri Šveicē gan dzīvo, bet nestrādā. Pret tiem balsojuši attiecīgi 78% un 60% referendumu dalībnieku, vēsta LETA/DPA.

Pirmā referenduma iniciatori – vides aktīvistu koalīcija “Ecopop” – bija ierosinājuši ierobežot turpmāko imigrantu pieplūdumu līdz 0,2% no iedzīvotāju kopskaita jeb aptuveni 16 000 cilvēkiem gadā, uzskatot, ka citādi tas rada pārlieku lielu slodzi Šveices videi un ainaviskajām vērtībām. Kā lēsusi “Ecopop” komiteja, apbūvei derīgās ielejas kalnainajā Šveicē “aizaug ar betonu ātrumā, kas jau šobrīd pārsniedz metru sekundē”. Arī oficiālā statistika liecina, ka no astoņiem miljoniem Šveices iedzīvotāju jau tagad gandrīz ceturtā daļa ir ārvalstnieki.

Tomēr valdība, politiskās partijas, uzņēmēji un arodbiedrības šo iniciatīvu noraidījuši – vieni to dēvē par ksenofobisku, citi tajā saskata apdraudējumu Šveices ekonomikai, kas lielā mērā atkarīga no imigrantu darbaspēka.

Februārī šveicieši referendumā ar nelielu balsu pārsvaru atbalstīja priekšlikumu par imigrācijas kvotu atjaunošanu Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem, tā apdraudot virkni vienošanos, kas noslēgtas ar ES, pamatojoties uz cilvēku kustības brīvības principu. Kopš šā balsojuma Šveices valdība cenšas atrast kompromisu, kas vienlaikus būtu pieņemams gan pašu valsts vēlētājiem, gan Briselei.

Uz imigrāciju zināmā mērā attiecās arī otrs priekšlikums, kas aicināja atcelt nodokļu atvieglojumus bagātiem ārvalstniekiem, kuriem ir tiesības uz fiksētu nodokļu likmi, kas nav atkarīga no viņu ieņēmumiem. Šveicē apmetušies uz dzīvi kopskaitā 5729 miljonāri un miljardieri ar ārvalstu pasēm, kas nodokļos gada laikā samaksā aptuveni miljardu Šveices franku (830 miljonus eiro).

Trešā iniciatīva, ko rosinājusi labējā Šveices Tautas partija (SVP), aicināja Šveices Centrālo banku vairs nepārdot uzkrātās zelta rezerves un pilnībā turēt tās Šveices teritorijā, turklāt vismaz 20% oficiālo Šveices aktīvu turēt zeltā. Ne valdība, ne Šveices Centrālā banka šo ierosinājumu neatbalsta, skaidrojot, ka tādi ierobežojumi tikai sasaistīs Centrālajai bankai rokas krīžu gadījumā.

 

Komentāri (18)

aivarsk 01.12.2014. 01.12

Kamēr tauta nejūtas apdraudēta, tikmēr viss ir ok. 77% šveiciešu, tas ir tāpat, kā 1938.g. Latvijā.

http://www.lettia.lv/lv_a_latvijas-statistika-1939.html

+5
-1
Atbildēt

0

Viedoklis_lv 01.12.2014. 07.46

Nevis palielināt zelta rezerves, bet noteikt ka vismaz 20% centrālās bankas rezervēm jāatrodas Šveicē. Tas kļuva aktuāli pēc tam kad ASV FRS pasūtīja Vācijas centrālo banku kura vēlējās pārvest lielu daļu sava zelta uz Vāciju glabāšanā. Vācijai pat neļāva apskatīt / auditēt savu zeltu, kas nodots FRS. Radot aizdomas ka tā tur jau sen kā nav. FRS piedāvāja Vācijai, ka vairāku gadu desmitu plānā varēs saņemt atpakaļ savu zeltu. Pa mazām porcijām. Tad arı sākās dīvainas zelta cena svārstības.

Šveicei visu to redzot arī radās bažas par to vai maz vēl tās zelts ir ASV FRS un te arī dzima šis referendums palielināt to % zelta rezervju ko glabā fiziski Šveicē.

+4
-1
Atbildēt

6

    Viedoklis_lv > Viedoklis_lv 01.12.2014. 09.04

    Viņi tā arī neredzēja visu savu zeltu, viņiem iznesa pāris paraugus un dokumentus, ka tādas rezerves esot – bet ne arī pilnā apjomā. Jebkurā gadījumā – pilnu auditu ar fizisku pārbaudi un sērijas numuru salīdzināšanu – neatļāva.

    “When Germany finally was “permitted” an audit, the auditors were admitted into the vault´s anté chamber where 5 or 6 gold bars were shown to them as “representative for Germany´s holdings”.

    The German auditors apparently returned a second time, when the FED granted them permission to “look into” 1 of 9 rooms without allowing them to enter or touch the gold, before the auditors were sent back home to Germany. The report on nsnbc prompted worldwide discussions.”

    http://nsnbc.me/2013/07/31/mystery-about-germany%C2%B4s-gold-in-the-us-solved/

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Viedoklis_lv 01.12.2014. 10.33

    Jautājums, protams, ir interesants. Nelielas šaubas gan raisa avots.

    “Dr. Christof Lehmann is the founder and editor of nsnbc. He is a psychologist and independent political consultant on conflict and conflict resolution and a wide range of other political issues. [..] On 28 August 2011 he started his blog nsnbc, appalled by misrepresentations of the aggression against Libya and Syria.”

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Viedoklis_lv 01.12.2014. 10.52

    Jūs varat norādīt avotu, ko uzskatāt par uzticamu, kas apstiprinātu to kur nekur nevar izlasīt, tas ir, ka Vācijas centrālā banka varēja veikt pilnu auditu FRS par savu zeltu?

    Es jau varēju norādīt tos pirmavotus, taču šai rakstā ir labs apkopojums situācijai. Nav svarīgi kas ir autors, fakti un avoti uz kuriem viņš atsaucas atbilst patiesībai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Viedoklis_lv 01.12.2014. 11.40

    “Jūs varat norādīt avotu, ko uzskatāt par uzticamu, kas apstiprinātu to kur nekur nevar izlasīt”

    ===

    Nē, nevaru, tāpēc jautājums, kā jau rakstīju – “interesants”, bet ar piebildi, ka autoram škiet piemīt neliela nosliece uz sazvērestības teorijām (sk. pamatojumu bloga un nsnbc aizsākšanai…)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > Viedoklis_lv 01.12.2014. 13.41

    Tānav nekāda teorija, ja ir realizējusies prakasē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

canoss 01.12.2014. 03.42

Ko ņematies Šveice ir suverēna valsts jau turpat kā 100 gadu un viņa arī ir daudz valodīga, tapēc imigranti viņus ilgi nesatrauca. Bet tagad kad nāk muši un krievi iekšā viņi sāk satraukties jo tak redz ko dara muši un krievi un nevēlas ka viņu valstī sākas nekārtības. Un pareizi dara nekādus krievus nekādus arābus, Latvijai tieši to pašu jādara. Robežu ciet tiem kas uzmācas ar savu mīlsetību turot rokās ieročus un slepkavojot!

+4
-1
Atbildēt

1

    kristaps_freimanis > canoss 01.12.2014. 08.13

    ” Šveice ir suverēna valsts jau turpat kā 100 gadu”

    ===

    Nevis (ar nelieliem pārtraukumiem) 800?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu