Studijā "Xcelsior" skatāma "Rīga 2014" izstāde "Design Jam" • IR.lv

Studijā “Xcelsior” skatāma “Rīga 2014” izstāde “Design Jam”

19
Izstādes publicitātes attēls

Izstādē reprezentēti Sentetjēnas “Cite du Design” platformas “IDeALL” labākie piemēri

No otrdienas, 25.novembra arhitektūras un dizaina studijas “Xcelsior” pagalmā, Rīgā, Raņķa dambī 1, būs skatāma Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas izstāde “Design Jam”, raksta aģentūra LETA. Izstāde sniedz ieskatu dizaina tapšanas procesā, apliecinot, ka labs dizains ir cieši saistīts ar sadarbību starp dizaineru un tā radītā produkta lietotāju. 

Līdzās starptautiskajam izstādes kodolam sniegta Latvijas jauno dizaineru pieredze dizaina tapšanas izziņā. Izstādes mērķis ir rādīt, kā satiekas dizaineri un inovatīvas ekosistēmas, lai radītu vienotu darbības platformu. Plašāk apskatītās tēmas ir dizains pilsētvidē un koncepta “City for All” paraugi. Eiropas valstu platformas “IDeALL” koncepcija apvieno dizaineru kopienu, kas veido uz lietotāju centrētu inovāciju, aktualizējot “Dizains visiem” (“Design for All”) principus un “Living Labs” publiskās/privātās/lietotāju partnerības kopienu, kas darbojas atvērtās inovācijas un eksperimentēšanas jomā. Daloties zināšanās un pieredzē starp šīm divām grupām, dizaineri un inovatīvās ekosistēmas definējuši vienotu pieeju lietotāju virzītai inovācijai caur dizainu. 

Izstāde ir stāsts par atšķirīgām metodēm, kuras, lietotas dažādās situācijās, kalpo kā noderīgs rīks, lai testētu un pārbaudītu dizaina risinājumus pirms to ieviešanas praksē. Šajā izstādē reprezentēti Sentetjēnas “Cite du Design” platformas “IDeALL” labākie piemēri. Izstādē arī sniegts ieskats radošajās darbnīcās, kuras šoruden Rīgā un Jūrmalā Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem vadīja Austrijas informācijas dizaina eksperts Martins Fosleitners. 

Sentetjēna kā inovatīva dizaina pilsēta ir augstu novērtēta ne tikai Francijā, bet arī globāli, jo pilsēta ir gan starptautiski nozīmīgās dizaina biennāles rīkotāja, gan līdzās desmit citām pasaules dizaina zvaigznēm – UNESCO radošo pilsētu tīkla dizaina pilsēta. Francijas piemēri stāsta par izcilu sadarbību starp dizaineriem, skolām, pašvaldībām, par pilsētām.

9.decembrī un 10.decembrī notiks radošās darbnīcas valsts pārvaldes darbiniekiem austriešu informācijas dizaina eksperta Fosleitnera vadībā. Izstāde apskatāma darba dienās no plkst.10 līdz 19. Ieeja tajā ir bez maksas. 

Līdz 31.decembrim dizaina studijas “Xcelsior” izstāžu zālē ir skatāma arī Vitra dizaina muzeja izstāde “Slēptie varoņi”, kas stāsta par 36 ikdienišķām lietām, kas atrodas mūsu tuvumā, bet kuru klātbūtni bieži vien nepamanām, tomēr tās atvieglo ikdienu. Izstādes “Design Jam” starptautiskais kodols tapis, Sentetjēnas “Cite du Design” sadarbojoties ar Grācas dizaina mēneša programmu un lietišķās zinātnes universitāti “FH Johanneum”. 

Izstāde “Design Jam” ir iekļauta 10.starptautiskā festivāla “Dizains. Nākotne 2014” programmā. Festivāls notiek Rīgā līdz 31.decembrim, un tā programmu veido mūsdienu Latvijas un ārvalstu dizaina izstādes, lekcijas, radošās darbnīcas.

Vairāk informācijas Rīga 2014 mājas lapā

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu