Porošenko visiem Maidanā kritušajiem piešķir Ukrainas Varoņa nosaukumu • IR.lv

Porošenko visiem Maidanā kritušajiem piešķir Ukrainas Varoņa nosaukumu

20
Ukrainas prezidents Petro Porošenko pie "Debesu simta" pieminekļa Institūta ielā Kijevā. Foto: AFP/LETA

Piektdien Ukrainā atzīmē Maidana neatkarības kustības gadadienu

Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien visiem Maidana laikā kritušajiem Ukrainas demokrātijas aizstāvjiem jeb tā saucamajam „Debesu simtam” (Ņebesnaja sotņa – krievu val.) piešķīris goda nosaukumu Ukrainas Varonis, informē Ukrainas avīze „Den”, atsaucoties uz Porošenko preses sekretāru Svjatoslavu Cegolko.

„Prezidents Ukrainas Varoņa nosaukumu piešķīris visiem mūsu „Debesu simta” varoņiem. Rīkojumu prezidents parakstīja tikšanās laikā ar varoņu radiniekiem,” tviterī ierakstīja Cegolko.

Svinīgajā pasākumā piektdien dienas vidū Porošenko piedalījās „Debesu simta” godināšanas pasākumā. Ar viņu kopā bija arī valdības vadītājs Arsēnijs Jaceņuks, parlamenta spīkers Aleksandrs Turčinovs.

Institūta ielā, kur tika nogalināta liela daļa neatkarības aizstāvju, pie „Debesu simta” memoriāla valsts vadītājus uzrunāja kritušo piederīgie un citi Maidana dalībnieki, kas pārmeta, ka nekas nav darīts, lai sodītu un atrastu vainīgos neapbruņotu cilvēku apšaušanā Maidanā, kā arī tika pārmests, ka revolūcijas dalībniekiem nav nekāda juridiska statusa.

Pēc sapulcējušos skandētā „Banda”, valsts vadītāji pameta Institūta ielu, tomēr drīz vien Porošenko atgriezās un visiem paziņoja, ka šodien parakstīs rīkojumu par to, ka „Debesu simta” varoņiem tiek piešķirts Ukrainas Varoņa nosaukums, vēsta „Den”.

Šo prezidenta paziņojumu cilvēki sagaidījuši ar asarām acīs un skandējuši: „Slava Ukrainai!” „Slava Ukrainas varoņiem!”

Piektdienas vakarā Kijevas Neatkarības jeb Maidana laukumā notiek piemiņas pasākumi, kas veltīti pirms gada te sāktajai Ukrainas brīvības cīņai. Laukumā pulcējušies aptuveni septiņi tūkstoši cilvēku, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Pagājušajā nedēļā Ukrainas prezidents Petro Porošenko šo dienu pasludināja par valsts svētkiem – Goda un brīvības dienu.

Tieši pirms gada divi tūkstoši cilvēku sapulcējās Ukrainas galvaspilsētā, lai paustu savu neapmierinātību par toreizējās Ukrainas varas lēmumu atteikties no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES). Masu protesti norisinājās visas ziemas garumā. Iesaistoties drošības spēkiem, kurus kontrolēja toreizējais prezidents Viktors Janukovičs, bojā gāja vairāk nekā 100 cilvēku. Rezultātā prezidents tika gāzts, un Ukrainā tika ievēlēts jauns prezidents un parlaments.

Vēl joprojām nav saukti pie atbildības demonstrantus apšāvušie cilvēki. Institūta ielā iedegtas lampiņas un nolikti ziedi pie “Debesu simta” pieminekļa.

 

Komentāri (20)

dzeris49 21.11.2014. 23.13

Viņi tiešām arī ir varoņi, un viņu priekšā var tikai noņemt cepuri un apskaust Ukrainu, ja tur ir tādi cilvēki, šo valsti, agri vai vēlu, gaida gaiša nākotne.

+5
-1
Atbildēt

4

    uldis_sene > dzeris49 22.11.2014. 12.42

    Maidans sākās visai līdzīgi, kā pie mums savulaik dziesmotā revolūcija ar visām 91 gada barikādēm, kurās es personīgi arī ņēmu dalību, gatavs ziedot savu dzīvību par Dzimteni. Taču beigu beigās ukraiņi pamodīsies pie vēl traģiskāk saplīsušas siles nekā mēs.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Raicha > dzeris49 21.11.2014. 23.15

    Visa maidana būtība 4 minūtēs, vienkārši lielisks video:

    https://www.youtube.com/watch?v=D8HqRH5cHPo

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Raicha > dzeris49 22.11.2014. 12.49

    @u_sene

    >>> vēl traģiskāk saplīsušas siles nekā mēs.>>>

    ….un tikai Krievijā valdīs laimība pilnīga… Ā, un vēl Ziemeļkorejā – jau valda:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 22.11.2014. 13.15

    uldis_sene – izskatās, vai nu neesi dzīvojis tai padomju iekārtā, vai nu vienkārši muldi, ja domā, ka dzīvo pie “saplīsušās siles”.

    Ja tu atļautos par tevis tik mīlēto iekārtu ko līdzīgu pateikt tanīs laikos, varētu ilgi pārdomāt, vai bija vērts vērt vaļā muti, zāģējot kokus Sibīrijas taigā vai rokot rūdu Kolimā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

lno 22.11.2014. 14.42

Украинская сторона получила первую партию американских легких радаров

Они предназначены для определения координат минометных позиций. Как сообщает ТАСС, об этом заявил представитель Совета национальной безопасности и обороны Украины Андрей Лысенко. По его словам, уже доставлено три радара, а в целом ожидается поставка двадцати таких комплексов, Он также сообщил, что для обучения украинских военнослужащих планируется привлечь американских инструкторов. Представитель Пентагона полковник Стив Уоррен, в свою очередь, заявил, что поставки радаров – это часть пакета американской помощи украинским вооруженным силам на 118 миллионов долларов.

+3
0
Atbildēt

1

    latvijas_valsts > lno 22.11.2014. 14.48

    Kāds no ASV instruktoriem būs tas pirmais, kas atgriezīsies dzimtenē?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Raicha > Fikseris 21.11.2014. 23.09

    Tāpat vien Krievija diemžēl nepamodīsies. Vēl jāpaliek stipri sliktāk, lai tur kāds pamostos (ok, pāris % adekvātu cilvēku tur šobrīd ir, un viņiem tur iet ļoti smagi).

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu