Ierosina kriminālprocesu par nepatiesām ziņām Lūša deklarācijā • IR.lv

Ierosina kriminālprocesu par nepatiesām ziņām Lūša deklarācijā

67
Foto: Edijs Palens, LETA
Indra Sprance

Finanšu policija pārbauda NA ģenerālsekretāra un bijušā TM parlamentārā sekretāra Aigara Lūša darījumu nedeklarēšanu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija uzsākusi kriminālprocesu saistībā ar Nacionālās apvienības ģenerālsekretāra, bijušā Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra Aigara Lūša 2012.gada valsts amatpersonas deklarāciju, par kurā nenorādītajiem darījumiem oktobrī informēja žurnāls “Ir”.

Kriminālprocess oktobrī uzsākts pēc Krimināllikuma 219.panta otrās daļas, kas paredz atbildību par nepatiesu ziņu norādīšanu lielā apmērā, “Ir” noskaidroja VID. Minētais pārkāpums deklarācijas iesniegšanā ir klasificējams kā kriminālpārkāpums un piemērojamās sankcijas ir īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs, vai naudas sods.

Šobrīd kriminālprocess atrodas izmeklēšanas sākuma stadijā, tāpēc plašāku informāciju izmeklēšanas interesēs VID nesniedz.

VID jau iepriekš “Ir” informēja, ka valsts amatpersonai deklarācijā ir jānorāda visi attiecīgajā deklarēšanas periodā veiktie darījumi, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas. Tas attiecas arī darījumi ar prasījuma tiesībām, kādus, atrodoties Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra amatā, 2012.gadā ir slēdzis, taču nav deklarējis Lūsis.

Žurnāls “Ir” 23.oktobrī vēstīja, ka pašreizējais NA ģenerālsekretārs – advokāts un bijušais maksātnespējas administrators Aigars Lūsis iesaistījies vairākus miljonus eiro vērtos darījumos, kas saistīti ar kāda maksātnespējīga uzņēmuma vērtīgas zemes iztirgošanu Ķīšezera piekrastē. Kaut arī daļa no darījumiem veikta pēc Lūša kļūšanas par Tieslietu ministrijas augstu amatpersonu, viņa publiskajā deklarācijā nekas par to nav lasāms.

Kā liecina Zemesgrāmatas reģistra dokumenti, Aigars Lūsis 2011.gada augustā par 3,2 miljoniem eiro iegādājies Kiprā reģistrētā uzņēmuma “Velven Limited” prasījuma tiesības pret maksātnespējīgu uzņēmumu “Peltes īpašumi”, kas nodrošinātas līdz 10 miljoniem eiro apmērā ar pirmās kārtas hipotēku uz trim vērtīgiem zemes gabaliem Ķīšezera krastā kopumā 43 hektāru platībā. Šo darījumu Lūsis slēdzis kā privātpersona – Zemesgrāmatā reģistrētajā līgumā ir lasāms, ka dokuments parakstīts notāra klātbūtnē, kurš apliecina līgumslēdzēja personību.

Savukārt 2012.gadā Lūsis turpina darījumus ar šīm prasījuma tiesībām un kā nodrošinātais kreditors iesaistās zemes gabalu tālākā pārdošanā. Lai gan divi darījumi ir slēgti 2012.gada jūlijā un septembrī jau pēc tam, kad Lūsis kļuva par TM parlamentāro sekretāru, šos darījumus Lūsis nav deklarējis.

Jau vēstīts, ka uz Ir jautājumiem, kāpēc Lūsis iesaistījies šajos darījumos, kur ņēmis 3,2 miljonus vērienīgajam pirkumam un kāpēc nav deklarējis 2012.gadā veiktos darījumus, viņš nav sniedzis. Lūša iesaistīšanās darījumos ar maksātnespējīgā uzņēmuma parādiem raisa jautājumus, jo uzņēmuma “Peltes īpašumi” maksātnespējas procesu administrē Lūša kolēģis Māris Sprūds – abiem prakses vietas adrese ir Rīgā, Antonijas ielā 7.

Citiem medijiem Aigars Lūsis skaidrojis, ka deklarāciju aizpildījis korekti, bet “Ir” atklātos līgumus esot slēdzis kā advokāts, pārstāvot kādu klientu. Tomēr Lūsis nav sniedzis nekādus pierādījumus šim savam skaidrojumam, kas ir pretrunā ar Zemesgrāmatā reģistrēto dokumentu, kurā notārs nepārprotami identificējis privātpersonu Lūsi kā līguma slēdzēju.

 

Komentāri (67)

naranja 21.11.2014. 08.48

Paldies, ka jūs šo esat izcēluši gaismā. Lūdzu,turpiniet šai lietai sekot.

+24
-6
Atbildēt

0

J.Biotops 21.11.2014. 09.50

Te taču viss skaidrāks par skaidru! Kremlim atkal izdevies vienoties ar Vašingtonas obkomu par sadarbību cīņā pret patiesiem latvju patriotiem. Nez’ tikai, kura vēstniecība šoreiz nodeva kopīgo rīkojumu vietējiem pakalpiņiem.

+18
-7
Atbildēt

0

dzeris49 21.11.2014. 10.39

“Sorosītu” sazvērestība pret kārtējo NA “idealistu” un “godavīru”, kurš NA, protams, ir tikai aiz savas politiskās pārliecības un ir nesavtīgs nacionālo ideju paudējs.

+17
-8
Atbildēt

9

    Ēriks > dzeris49 21.11.2014. 11.36

    LETA | 23. marts 2005 16:36

    Jūrmalas tiesa trešdien uz desmit dienām apcietināja aizdomās par vēlētāju balsu pirkšanu turēto partijas “Jaunais centrs” (JC) Jūrmalas domes deputātu advokātu Igoru Dreiju

    Aizdomās par vēlētāju balsu uzpirkšanu Jūrmalā tiek turēts arī JC deputāta kandidāts uzņēmējs Sergejs Zikins un JC saraksta pārstāves – arodbiedrības “MAS “Jūraslīcis” darbinieki” priekšsēdētāja Valentīna Sprukta un šīs arodbiedrības revidente Valentīna Staško.

    Izmeklēšanā noskaidrots, ka vēlētāju uzpirkšana notikusi Kauguros, 2.vidusskolā izvietotajā vēlēšanu iecirknī.

    http://www.delfi.lv/news/national/criminal/apcietina-aizdomas-par-veletaju-uzpirksanu-jurmala-tureto-jc-deputatu-dreiju.d?id=10720020#ixzz3Jh6P1ZbG

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 21.11.2014. 14.47

    Zaķis, vispār, nevienu likumu nepārkāpa

    —————————

    Zaķis mēģināja apkrāpt valsti, nemaksājot nodokļus.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 21.11.2014. 11.21

    Ak nav ierosināta?! Un kāpēc?Ak jā,Vienotība…

    +8
    -14
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > dzeris49 21.11.2014. 12.18

    Vai tad par balsu pirkšanu lieta nav ierosināta?

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 21.11.2014. 10.46

    Nu ja,ne tā kā Zaķis,kuru nepatiesi apmeloja…

    +9
    -14
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 21.11.2014. 12.43

    dzeris49

    vienīgais pretarguments tiem ir Zaķis un mistiskai “trešais kredītportfelis”

    _______________

    Kā domā, kam pareizāk būtu nodot tiesāšanai čekistu piesmieto izdzimteni, Dombrovski: Zolitūdes slaktiņa upuru tuviniekiem, uz ielas nonākušiem LM darbiniekiem, vai daudzbērnu ģimenēm, kuras par nespēju precīzi izpildīt kredītsaistības ir izmestas no vienīgā mājokļa?

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 21.11.2014. 12.34

    Manuprāt, tur notiek kāda DP pārbaude, bet, nekāda krimināllieta nav, lai ierosinātu krimināllietu jābūt ļoti spēcīgiem argumentiem, acīmredzot, pret Lūsi tādi ir, pret Zaķi nav.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 21.11.2014. 11.29

    Par ētikas pārkāpumiem krimināllioetas neierosina, ja nezini.

    +14
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 21.11.2014. 11.16

    Zaķis, vispār, nevienu likumu nepārkāpa, un krimināllieta pret viņu nav ierosināta, ētikas pārkāpums nav miljonu blēdība, tiešām, pat to NA elektorāts nespēj saprast?

    Kaut, nakādi pārsteigumi,ja cilvēki balso par visiem zināmajiem blēžiem lūšiem – bērziņiem – rasnačiem, un vienīgais pretarguments tiem ir Zaķis un mistiskai “trešais kredītportfelis”, loģika te nestrādā, galvenais – ticība tiem NA blēžiem, kas jūs uzskata par lohiem, kuriem var, kā kaulu, pamest ko “nacionālu”, un tad viņi pateicībā sūkā to kaulu un citu neko neredz un nedzird.

    +15
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu