Stoltenbergs: Latvija nākamgad būs nozīmīga spēlētāja drošības jomā • IR.lv

Stoltenbergs: Latvija nākamgad būs nozīmīga spēlētāja drošības jomā

12
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (pa kreisi) un Valsts prezidents Andris Bērziņš Melngalvju namā. Foto: AFP/LETA

Valsts prezidents Bērziņš sola, ka tiks īstenots finansējuma palielinājums aizsardzības spēju stiprināšanai

Latvijai prezidentūras Eiropas Savienības Padomes laikā būs būtiska loma reģiona drošībā, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Stoltenbergs norādīja, ka Krievija palielinājusi militāro aktivitāti pie NATO robežām, tādēļ alianses dalībvalstīm ir jāpalielina aizsardzības budžets, kā to plāno darīt Latvija, vēsta LETA.

Runājot par Krievijas pausto, ka tā vēlas garantijas, ka Ukraina neiestāsies NATO, viņš norādīja, ka katrai valstij ir tiesības pašai izvēlēties, kā tā sevi aizsargās. Tāpat viņš norādīja, ka darbs pie Ātrās reaģēšanas plāna, kas tika pieteikts NATO samitā Velsā, ir jau sākts un drīzumā varēs redzēt to darbībā.

Savukārt Valsts prezidents Andris Bērziņš uzrunā teica, ka „vēl pirms gada starptautiskajā komunikācijā jēdzieni „aukstais karš” vai „militāra agresija pie NATO valstu robežas” netika pat pieminēti. Diemžēl šobrīd ir jārunā par ievērojamu globālās un reģionālās drošības situācijas pasliktināšanos, ko ir radījusi gan Krievijas agresīvā rīcība alianses austrumos, gan terorisma izplatīšanās alianses dienvidos”.

Bērziņš teica, ka Latvijai ir uzticami sabiedrotie un Latvija ir uzticama saviem sabiedrotajiem. Viņš norādīja, ka pagājušajā nedēļā Militārajā padomē, kas notika Liepājā, tika izvērtēts Latvijas paveiktais savas drošības stiprināšanā. „Varu viennozīmīgi teikt, ka mēs apņēmīgi strādājam pie valsts drošības un aizsardzības spēju stiprināšanas, turpinot iesākto darbu pie bruņoto spēku attīstības plāna realizēšanas, arī Saeima ir vienbalsīgi lēmusi par finansējuma palielināšanu Latvijas militāro spēju celšanai, iezīmējot paredzēto līdzekļu pieaugumu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta. Šis lēmums tiks īstenots.”

Darba vizītē Latvijā NATO ģenerālsekretārs ieradās ceturtdien.

 

Komentāri (12)

Fikseris 20.11.2014. 19.21

Iedomajieties- Lembergs un ZZS neeksiste un mums ir kartigs prezidents, ka Lietuvai un Igaunijai. Ko tad mes spetu izdarit regiona droshibas labaa? Redz ka viens ielas nobrugejis klauns iespaido pasaules kartibu.

+12
0
Atbildēt

2

    Edgars Avotiņš > Fikseris 21.11.2014. 11.05

    To Tu gribētu gan!

    Tad gan 10. Saeimā, gan tagad 12. Saeimā labējo partiju pārsvars būtu nepārliecinošs un varētu droši veidot valdību ar SC

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Fikseris 21.11.2014. 13.33

    Zaķi par prezidentu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

Krotow 21.11.2014. 02.43

NATO vadības biežā viesošanās Baltijas valstīs pēdējā mēneša laikā ir likumsakarīga. Kremlisti nupat ir pavisam no sliedēm nogājuši. Pēc Putina izmešanas no G20 samita nu jau ļauj savam publiskajam runasvīram Ļeontjevam gvelzt muļķības un solīt rietumiem pa seju ar atomdūri. Krievu stratēģiskie bumbvedēji Eiropā bez pazīšanās signāliem kopējo ainu vēl papildina. Pilnīgi iespējams, ka šobrīd Briselē un Vašingtonā kasa pakaušus un domā, ko lai ar ķertajiem iesāk. Var jau preventīvi bliezt pa viņiem, taču vēl ir cerība, ka tos trakos varbūt paši vietējie aizvāks.

+6
0
Atbildēt

0

KRUSTTEVS 21.11.2014. 02.05

nosauciet vienu istu drosibas exspertu Latvijaa

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu