Ceturtdien izstāžu zālē "Arsenāls" notiks sarunas par Saules sistēmu • IR.lv

Ceturtdien izstāžu zālē “Arsenāls” notiks sarunas par Saules sistēmu

34
Raitis Šmits, Rasa Šmite, Mārtiņš Ratniks. Akustiskās telpas laboratorija. Publicitātes foto

Piedalās mākslas zinātniece Elita Ansone, astronomijas skolotājs Emīls Veide un “Z(in)oo” vadītājs, Marsa misijas pretendents Pauls Irbins

Ceturtdien, 20.novembrī plkst.18 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē “Arsenāls” notiks tematisks pasākums “Sarunas par Saules sistēmu”, raksta aģentūra LETA. No dažādiem skatpunktiem uz mums tik zināmo un noslēpumaino planētu kopumu aicinās paraudzīties izstādes “Saules sistēmas perspektīva” kuratore, mākslas zinātniece Elita Ansone un vakara īpašie viesi – astronomijas skolotājs Emīls Veide un bērnu zinātnes centra “Z(in)oo” vadītājs, Marsa misijas pretendents Pauls Irbins. 

Ko mēs zinām par Saules sistēmu šodien un kāda ir tās nākotnes vīzija? Kas ir vienojošais un kas ir atšķirīgais mākslas un zinātnes Visuma tvērumā? Kā debesu ķermeņus redz mākslinieks un kā, piemēram, astrofiziķis vai astronoms? Vai nākamā cilvēku apdzīvotā planēta Saules sistēmā būs Marss, un cik drīz tas varētu notikt? Šie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem rast atbildes piedāvās “Sarunas par Saules sistēmu”.

Ansone plašāk iepazīstinās ar LNMM “Arsenāls” skatāmās izstādes “Saules sistēmas perspektīva” ideju, darbu autoriem un ekspozīcijas tematiskajām līnijām. Kuratore sniegs arī ieskatu mākslas un zinātnes paralēļu, mijiedarbības un sintēzes piemēros, iezīmējot būtiskus krustpunktus gan šajā izstādē, gan plašākā kontekstā. Ja mākslas privilēģija ir iztēloties, pareģot un izvirzīt bezpierādījumu hipotēzi, tad zinātne, attīstoties arvien modernākām tehnoloģijām, mūsu planētu sistēmu un plašumus ārpus tās cenšas izzināt. 

Daudz interesanta par Saules sistēmu un astronomijas pašiem senākajiem un jaunākajiem atklājumiem pastāstīs astronomijas skolotājs Veide. Savukārt to, ka cilvēka sapnis apmeklēt un pat apdzīvot citu planētu nebūt nav utopiska fantāzija, bet gan pat salīdzinoši tuvā nākotnē gaidāma realitāte, apstiprinās Irbins, kurš ir bērnu zinātnes centra “Z(in)oo” vadītājs un vienīgais pretendents no Latvijas dzīvei uz Marsa projektā “Mars One”. Saskaņā ar projekta nosacījumiem aptuveni pēc desmit gadiem grupa cilvēku no dažādām valstīm dosies vienvirziena misijā uz Marsu, lai veidotu patstāvīgu apmetni uz šīs planētas bez atgriešanās iespējām uz Zemi. Visu projekta norisi paredzēts translēt tiešraidē. Irbins pastāstīs par savu pieredzi, pārvarot konkursa pirmo kārtu un gan fiziski, gan psiholoģiski gatavojoties iespējamajam vēsturiskajam ceļojumam. 

Sarunu vakars piedāvā ne tikai uzzināt daudz jauna par mākslu, astronomiju un mūsu planētas nākotnes perspektīvām, bet arī iesaistīties diskusijā un uzdot interesējošus jautājumus. Jau ziņots, ka no 14.novembra līdz 2015.gada 25.janvārim LNMM izstāžu zālē “Arsenāls” ir apskatāma izstāde “Saules sistēmas perspektīva”. Vairāk informācijas LNMM mājas lapā

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu