Krievijas emigrants: „Esmu domājis, kā aizstāvēt Latviju” • IR.lv

Krievijas emigrants: „Esmu domājis, kā aizstāvēt Latviju”

26
Festivālā "Staro Rīga". Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Krievu žurnālists atzīstas, ka Rīga pēc Maskavas liekas kā sanatorija

No manis kā intelektuālā darba veicēja būs maza jēga, ja ņemšu rokās automātu, lai aizstāvētu Latvijas valstiskumu. Taču par to esmu domājis, „Radio Svoboda” intervijā saka Aleksandrs Solodovs, kurš pirms gada pārcēlies uz pastāvīgu dzīvi Latvijā. „Radio Svoboda” publicējusi trīs stāstus par emigrantiem no kaimiņzemes un termiņuzturēšanās atļauju īpašniekiem. Kas ir šie cilvēki un kādi iemesli viņus atveduši uz Latviju, Ir.lv sniedz saīsinātu ieskatu stāstos.

Solodovs stāsta, ka tagad viņš Latvijā jūtoties mazāk droši nekā pirms gada. „Toreiz es domāju, ka esmu aizbraucis pietiekami tālu projām no Putina un „Vienotās Krievijas”. Ar pārsteigumu konstatēju, ka te ir pietiekami daudz krievvalodīgo iedzīvotāju, kuri skumst pēc Padomju Savienības. Neizslēdzu, ka vietējo prokrieviski noskaņoto ekstrēmistu organizācijas var būt Kremļa nopirkti aģenti un radīt draudus. Siens žūst, un tas var aizdegties, ja tikai kāds iemetīs sērkociņu,” saka Solodovs, ar sērkociņu domājot vai nu Krievijas diversijas, vai kādu lielās kaimiņvalsts finansiālu ietekmi uz šīm grupām.

Solodovs ir biznesa konsultants, kurš Latvijā kopā ar sievu un diviem bērniem ieradās pirms gada. Viņš bēdzis no Krievijas ekonomiskās krīzes, kā arī baidījies par fizisko drošību Maskavā.

Pērnā gada decembrī Solodovu ģimene pārcēlusies uz Cēsīm, kur sērijveida mājā nopirkuši divus dzīvokļus – par 28 un 46 tūkstošiem eiro. Vēlāk nopircis dzīvokli Rīgā un pārcēlies uz turieni, bet „investīciju” dzīvokļus tagad izīrē.

Latvijā Solodovs, vēsta „Radio Svoboda”, sācis uzmanīgi lasīt un vērot notiekošo, un pirmā gada beigās viņam ir jau savi spriedumi. „Runājot par pamatbrīvībām, mēs esam absolūti apmierināti. Te notiek godīgākas vēlēšanas, ir labvēlīgāki ierēdņi. Mēs te esam laimīgāki nekā dzimtenē,” saka Solodovs.

Otrs stāsts ir par dzejnieku un tulkotāju Dmitriju Kuzminu, kurš termiņuzturēšanās atļauju saņēmis šogad augusta beigās un Latvijā dzīvo tikai aptuveni pusotru mēnesi. Dmitrijs, kurš ir homoseksuāls un audzina meitu, norāda, ka ne sevišķi turīgiem cilvēkiem pamest Krieviju nav lielu iespēju. Pusgadu viņš bijis pasniedzējs Amerikā Prinstonas universitātē, un tur varēja arī palikt, taču „es tur nevarēju pārvest visus, ko vajadzēja”.

Sākumā Kuzmins gribējis pārcelties uz Ukrainu, daļēji tāpēc, ka viņš tulko no šīs valodas, daļēji personisku iemeslu dēļ. „Gribēju atbalstīt draugus un kolēģus, kuri tagad tur atrodas,” saka Kuzmins. Taču tas nav izdevies. Palikusi Latvija.

Ozolnieki, kur Kuzmins ir nopircis māju, atrodas 40 kilometru no Rīgas, tas bijis galvaspilsētai tuvākais apdzīvotais punkts, kur varējis iegūt termiņuzturēšanās atļauju, par atvieglotām cenām iegādājoties nekustamo īpašumu, norāda dzejnieks.

„Jā, tā ir tīra veida krievu literatūra emigrācijā. Man liekas, ka „Krievu pasaules” koncepcija, kas nāk no Kremļa kā pasauli apdraudošs drūms spēks, prasa kādu pretsvaru,” saka Kuzmins.

Viņš Latvijā plāno nodzīvot piecus gadus – visus, kas nepieciešami, lai noformētu pastāvīgo uzturēšanās atļauju. Viņš arī vēlas kļūt par Latvijas pilsoni, bet meitai nolemts dot Ukrainas pilsonību. „Taču man ir bail, ka tā „Krievu pasaule”, ko mums sūta Kremlis, nonāks arī te. Ar savām ierobežotām iespējām ceru tai stāties pretī,” saka Kuzmins.

Trešais stāsts ir par bijušo Krievijas ziņu aģentūras „Lenta.ru” darbinieki Ivanu Kolpakovu, kurš kopā ar kolēģiem tagad ir izveidojis neatkarīgu portālu „Meduza” un strādā Latvijā, dzīvo Rīgā jau kopš oktobra sākuma. Viņš sevi neuzskata par emigrantu, bet gan par ilgstošā komandējumā esošu darbinieku.

Rīga kā no Krievijas izstumto žurnālistu dislokācijas vieta izvēlēta tāpēc, ka tā ir tikai stundas lidojuma attālumā no Maskavas, te ir tāda pati laika josla, skaidra likumdošana, nav dārga dzīvošana un Rīgā „visi runā krieviski”, kas esot svarīgi viņiem kā rakstošiem žurnālistiem.

Kolpakovam, kurš uz Rīgu pārcēlies kopā ar sievu, ir darba atļauja Latvijā, nevis termiņuzturēšanās atļauja. Tā izsniegta uz vairākiem gadiem, taču katru gadu ir jāpagarina.

Žurnālistam Latvijā patīk tas, ka te ierēdņi skaidri izpilda instrukcijas, nevadās cilvēku novērtējumā pēc kādiem subjektīviem kritērijiem: „Kad pieaudzis krievu cilvēks, kurš pirms tam nav dzīvojis šādā pasaulē, ar to saskaras, viņš jūtas nedaudz pārsteigts.”

Portāla darbinieki īrē dzīvokļus. „Tā kā mēs visi pārcēlāmies no Maskavas, mums liekas, ka te viss ir ļoti lēti, ka te ir brīnišķīgs nekustamo īpašumu tirgus,” saka Kolpakovs. „Mēs dzīvojam klusā, skaistā pilsētā, kas pēc Maskavas mums liekas kā sanatorija.”

 

Komentāri (26)

lno 17.11.2014. 19.29

Ar pārsteigumu konstatēju, ka te ir pietiekami daudz krievvalodīgo iedzīvotāju, kuri skumst pēc Padomju Savienības.

________________

Ko saprot imigrants, kurš nodzīvojis pavisam neilgu laiku mūsu valstī to tik ilgi nav sapratusi saeimas nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja un daudzi sabiedriskās domas veidotāji, varbūt tomēr negrib “saprast”?

+16
-6
Atbildēt

4

    edge_indran > lno 17.11.2014. 20.32

    ———-

    Te vēl viens “imigrants”, kurš saprot:

    “Mana pārliecība – vislielākā, visnepiedodamākā Latvijas politiķu kļūda ir lēmums izsviest kā kaut ko nevajadzīgu gan savus solījumus nelatviešiem, gan viņus pašus. Atsvešināt ap 40% savas zemes iedzīvotāju, – tādai rīcībai nav precedentu, un tas ir politiska idiotisma paraugs. Normālai, demokrātiskai valstij ir vajadzīgi visi tās vīrieši un sievietes, visi bērni, visi sirmgalvji. Ar to visu spēkiem, gudrībām, muļķībām, kaislībām, trūkumiem un labajām īpašībām. Latvija noveco. Latvija kapos zaudē vairāk, nekā saņem no dzemdību namiem. Vai var atstumt jaunus cilvēkus, ja viņi ir čigāni, poļi, baltkrievi vai leiši, etniskās piederības dēļ no zemes, kur viņi ir dzimuši? Atļausim viņiem, nelatviešiem, mīlēt savu dzimteni vai neatļausim?”

    Roalds Dobrovenskis: no patiesības neizbēgt

    http://www.lvportals.lv/viedokli.php?id=182595

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    edge_indran > lno 18.11.2014. 01.52

    ——-

    Ar Latvijas īstenā patriota ROALDA DOBROVENSKA http://www.latvijaslaudis.lv/users/roalds-dobrovenskis

    paustajām atzinām un Raiņa novēlējumu: “Nevis tauta pret tautu karos, bet visi kopā pret tumsu!” – ar Imanta Ziedoņa dzejām un A.Bērziņa dziesmu!

    http://www.youtube.com/watch?v=Ewn21FTZRGU

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    sirtaki > lno 18.11.2014. 02.19

    edge_indrans ir Latvijas īstenīgais patriots. Par šito šaubu nava jau sen. Tavā priekšā situ galvu pret zemi.

    Ceru tevi satikt vaigu vaigā, lai pazemīgi sveiktu tevi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    sirtaki > lno 18.11.2014. 00.25

    no Latvijai naidīgā edge_indran komentāra/ievietotā citāta : Normālai, demokrātiskai valstij ir vajadzīgi visi tās vīrieši un sievietes, visi bērni, visi sirmgalvji. Ar to visu spēkiem, gudrībām, muļķībām, kaislībām, trūkumiem un labajām īpašībām.

    ————————————————————–

    Jā, visi iepriekš minētie, kuri lojāli Latvijas valstij un Latvijas tautai, gatavi aizstāvēt Latvijas valsti.

    Tādi kā edge_indran izsūtāmi no valsts teritorijas uz valsti kuras pieņem pārstrādei dažādus nešķirotus atkritumus.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 17.11.2014. 18.38

Ok, ar šiem trijiem no vairāk 10.000 Krievijas pilsoņiem, kuri ir nopirkuši uzturēšanās atļaujas LR, it kā viss ir kārtībā. Vēl šādas atļaujas varētu pārdot aktierim Sergejam Djuževam, muziķim Andrejam Makarevičam un vēl daudziem, kuri ir definējuši savu attieksmi pret putinistisko režīmu Krievijā, ja viņi ar parakstu apliecina savu gatavību nepārkāpt LR Satversmē definētās mūsu vlasts pamatvērtības un tiek brīdināti par iespēju tikt izraidītiem no valsts, situācijā, kad viņi šo savu apņemšanos nepilda, taču nevajaga aizmirst to, ka Krievijā šobrīd dzīvo aptuveni 140 miljoni pilsoņu, bet Putina reitings vēl nesen bija 87%, Zjuganova 9% un vēl taču ir žirinovskieši utt :)

Tas, ka TUA ir nopietns drauds LR drošībai, to pavisam vēl nesen pauda :) Panorāma, tāds ir mūsu drošības struktūru viedoklis, un šādā noskaņojumā dzīvo liela daļa LR pilsoņi (tumsoņi :),tādēļ šī bodīte pēc iespējas ātrāk ir jāklapē ciet.

+15
-7
Atbildēt

2

    v_rostins > rinķī apkārt 17.11.2014. 22.25

    rinķī apkārt

    Vēl šādas atļaujas varētu pārdot aktierim Sergejam Djuževam, muziķim Andrejam Makarevičam un vēl daudziem, kuri ir definējuši savu attieksmi pret putinistisko režīmu Krievijā

    _________________

    Atļaujas vispār nedrīkst tirgot, tas ir noziegums pret valsti. Tās var piešķirt bez maksas cilvēkiem, kuriem ir nopelni Latvijas labā, vai reāli tiek vajāti un apņemās būt lojāli. UA piešķiršanu var izskatīt atsevišķā kārtā, ja ir noteikti priekšnosacījumi, piemēram, cilvēks ir ilgstoši saistīts ar mūsu valsti, vai arī investējis nopietnu naudu ražošanā un nodarbina n skaitu cilvēku. TUA, iespējams varētu izsniegt, protams ievērojot stingrus noteikumus, piemēram persona nedrīkst būt krimināli sodīta, dienēt armijā vai speciālos dienestos, ja nogulda Attīstības bankas depozītā teiksim 500 000, kurus saņem atpakaļ, atsakoties no TUA, vai arī zaudē, ja tiek tiesāta, vai par nepatiesu ziņu sniegšanu.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    sirtaki > rinķī apkārt 18.11.2014. 00.04

    v_rostins. Šoreiz patiesi patīkami lasīt Tavu viedokli. Piekrītu, uzturēšanās atļauju tirgošana pielīdzināma prostitūcijai. UA var tikt piešķirtas vajātām personām; TUA – par investīcijām RAŽOŠANĀ, nevis NĪ iegādē.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

v_rostins 17.11.2014. 16.57

Solodovs ir biznesa konsultants, kurš Latvijā kopā ar sievu un diviem bērniem ieradās pirms gada.

________________

Vai Solodova bērni apmeklē latviešu skolu? Vairāk jautājumu nav.

+13
-7
Atbildēt

1

    TanteSidra > v_rostins 18.11.2014. 00.59

    v_rostins

    man arī liekas būtisks šis Tavs jautājums.

    ļoti gribētos zināt uz to atbildi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu