Pētījums: Ar dzīvi Latvijā ir apmierināti nedaudz vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju • IR.lv

Pētījums: Ar dzīvi Latvijā ir apmierināti nedaudz vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju

33
Pētījums parāda, ka Latvijas iedzīvotāji ir apmierināti ar Latvijas vidi un dabu vairāk nekā ar valsts politiku. Attēlā: ziemāju lauks Tērvetē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Satraukumu raisa tas, ka apmierinājuma pamatā ir ģeogrāfiski, estētiski un ekoloģiski apsvērumi, bet politiskā vide ir pirmajā vietā, kad runa ir par netīkamajām iezīmēm

Ar dzīvi Latvijā ir apmierināti nedaudz vairāk nekā puse jeb 54% Latvijas iedzīvotāju, liecina “DNB Latvijas barometra” pētījums, kas veikts Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas priekšvakarā.

Salīdzinoši liela daļa – 41% – atzinuši, ka ar dzīvi Latvijā ir neapmierināti, aģentūru LETA informēja “DNB bankas” sabiedrisko attiecību vadītāja Teika Lapsa.

Cilvēki, kuri ir apmierināti ar dzīvi Latvijā, kā iemeslus visbiežāk norādījuši, ka te ir skaista vide, daba (72%). Salīdzinoši bieži minēti arī tādi iemesli kā laba ekoloģiskā situācija, tīra vide (52%), attīstīta kultūras dzīve (47%) un personiski iemesli (46%).

Savukārt respondenti, kuri atbildēja, ka ir neapmierināti ar dzīvi Latvijā, visbiežāk to skaidroja ar vājām iespējām gūt pieņemamus ienākumus (70%), ar to, ka politiķi neņem vērā sabiedrības viedokli (55%), ir bezdarbs, grūti atrast darbu (51%) un pie varas ir nepiemēroti cilvēki (41%).

“Vairums cilvēku ir apmierināti ar dzīvi Latvijā, tomēr satraukumu no valsts politiskā viedokļa raisa fakts, ka apmierinājuma pamatā ir ģeogrāfiski, estētiski un ekoloģiski apsvērumi (patīk zaļā un skaistā daba), kamēr politiskā vide izvirzās pirmajā vietā, kad runa ir par netīkamajām iezīmēm. Par spīti pēdējā laikā pat konstitūcijas līmenī paceltajām diskusijām par nacionāliem jautājumiem vai atsevišķām privātās dzīves iezīmēm respondenti šīs problēmas neierindo starp būtiskākajām. Tas, iespējams, norāda, ka politiskais diskurss un publiskās cīņas ir ļoti tālas no pilsoņu ikdienas rūpēm un motivācijām un droši vien ir viens no iemesliem, kāpēc politiskais process tiek uzskatīts par nepatīkamu,” uzskata sociālantropologs Klāvs Sedlenieks.

Izvēloties apzīmējumu, kurš vistiešāk raksturo Latviju, visbiežāk jeb tieši pusē gadījumu minēta atbilde, ka Latvija ir zaļa valsts, te ir skaista daba, sakopta vide. Vienlīdz bieži jeb 37% atbilžu respondenti pauž viedokli, ka Latvijā iedzīvotāji izdzīvo, nevis dzīvo un ka tā ir valsts ar bagātu kultūru.

Kā norāda “DNB” pārstāvji, apzīmējumu “veiksmes stāsts (ar ironiju)” izvēlējās 10% respondentu, bet atbildi “veiksmes stāsts (bez ironijas)” – tikai 1%.

“DNB Latvijas barometrs” ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

 

Komentāri (33)

sirtaki 18.11.2014. 01.36

Iespraudiet šo jauki sacerēto patīkamo pētījumu sev pakaļā.

0
0
Atbildēt

0

Anonīms 17.11.2014. 14.24

I am a student from Lithuania trying to write my bachelor thesis on how to position a vodka in Latvia. This is a very short survey and will take just 2 minutes. Your responses are very much appreciated. :)

Es esmu students mēģina rakstīt savu bakalaura darbu par to, kā pozicionēt degvīnu Latvijā. Tas ir ļoti īss aptauja un prasīs tikai 2 minūtes. Paldies. :)

Link: http://manoapklausa.lt/apklausa/613165465/

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu