Šogad „Staro Rīga” piedāvā vērienīgu starptautisku programmu • IR.lv

Šogad „Staro Rīga” piedāvā vērienīgu starptautisku programmu

27
Gaismas festivāla "Staro Rīga 2014" līdzdalības akcijai "Rīgas karnevāls" dekorētie nodibinājuma "Rīga 2014" biroja logi. Foto: Evija Trifanova, LETA

Festivāla programmā iekļauti 22 objekti, tā maršruts vedīs cauri Vecrīgai un pilsētas centram

Piektdien, 14.novembrī, sākas gaismas festivāls „Staro Rīga 2014″, kas Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā būs īpaši krāšņs, piedāvājot lielus starptautisko mākslinieku objektus un oriģinālus Latvijas gaismas mākslinieku veidotus gaismas mākslas darbus. Gaismas festivāls notiks piecu vakaru garumā no 14. līdz 18.novembrim, ikvakaru no plkst.18 līdz 23, informē Linda Pastare.

„Šogad festivāls savā attīstībā ir nevis spēris soli uz priekšu, bet gan veicis lielu lēcienu, kļūstot par nozīmīgu starptautisku spēlētāju starp Eiropas gaismas festivāliem – par Rīgu interesējas arī pārējie līdzīgie festivāli. Mums ir izdevies uz Latviju atvest lielu daļu no šobrīd pasaulē atzītākajiem māksliniekiem, kas strādā ar gaismas objektiem,” uzsver festivāla izpildproducents Mārcis Gulbis.

Festivāla pamatprogrammā iekļauti Latvijas, Lietuvas, Anglijas, Francijas, Kanādas, Portugāles un citu valstu mākslinieku darbi. Tie būs starptautiski atzītu gaismas mākslinieku objekti no lielākajiem pasaules gaismas festivāliem, gan arī vairāki īpaši Rīgai veidoti starptautisko mākslinieku jaundarbi.

Festivāla programmā iekļauti 22 objekti, tā maršruts vedīs cauri Vecrīgai un pilsētas centram. Festivāla karte, kas tapusi sadarbībā ar uzziņu dienestu 1188 un objektu apraksti pieejami festivāla mājaslapā www.staroriga.lv.

Šogad ikviens aicināts iesaistīties vērienīgā līdzdalības akcijā „Rīgas karnevāls”, padarot krāšņāku namu vai iestāžu fasādes un savus logus. Savu objektu, sākot ar pirmdienu, 10.novembri, var reģistrēt gaismas festivāla mājaslapā.

„Līdzdalības akcija ir domāta visiem rīdziniekiem bez jebkādiem ierobežojumiem. Bieži vien nemaz nevajag daudz – mazliet izdomas un radošas pieejas, lai ar vienkāršām metodēm mēs kopīgi panāktu, ka visa Rīga piedalās svētku karnevālā,” saka nodibinājuma “Rīga 2014″ vadītāja un gaismas festivāla „Staro Rīga 2014” kuratore Diāna Čivle.

Gaismas festivāla galvenais partneris arī šogad ir „Lattelecom”. Šā gada gaismas festivālā „Lattelecom” atbalstīs divus objektus – „Latvijas ģerboņa stāsta” 3D animāciju, kas tiks rādīta uz Ministru kabineta ēkas fasādes un uzņēmuma veidoto objektu – silto WiFi punktu skvērā pie Ministru kabineta, kur varēs sasildīties un augšupielādēt fotogrāfijas.

Šogad pirmo reizi festivālā būs kustīga gaismas objektu parāde – multimediāls gaismas uzvedums „Gaismas slepenā dzīve”, ko varēs redzēt katru festivāla dienu plkst.19, 20 un 21 īpašā maršrutā pa Vecrīgu un 18.novembrī plkst. 21.15 pēc svētku uguņošanas Daugavas krastmalā.

Viens no starptautisko mākslinieku īpaši Latvijai radītajiem darbiem būs skatāms uz Rīgas Kongresu nama fasādes – kanādiešu mākslinieku grupas “LUCION” veidotais objekts „Saliedētās zivis” radies, iedvesmojoties no Latvijas dziesmotās revolūcijas. Savukārt lietuviešu grupa „GLUK MEDIA” Doma laukumā veidos ceļojumu pa Imanta Ziedoņa „Krāsainajām pasakām” – tas būs pilnīgi jauns stāstījums par šo literāro darbu. Pirmo reizi Doma laukumā būs redzams tik vērienīgs objekts, vienlaikus izvietots uz trīs ēku fasādēm.

Festivāla programmā ir arī darbi, kas līdz šim izrādīti pasaules lielākajos gaismas festivālos un tagad speciāli adaptēti Rīgai. Viens no tādiem būs portugāļu grupas “OCUBO” objekts „Gaismas cirks” – iespaidīga videoprojekcija, kas pabijusi gan Jeruzālemē, gan Nīderlandē un Francijā. „Gaismas cirks” ir papildināts ar tādiem Rīgai raksturīgiem tēliem kā Melnais kaķis, Sv.Pēterbaznīcas gailis un Rīgas bebrs. Cirka priekšnesumi būs skatāmi uz viesnīcas „Astor Riga Hotel&Conferecne” fasādes Z.Meierovica bulvārī 10.

Skatītājus vienmēr īpaši saista interaktīvie projekti, kuros iespējams piedalīties arī pašiem. Tādi šogad būs mākslinieku „I DID IT” Jāņa sētā veidotais objekts „Mi-mi”, kur ikvienu mēģinās izjokot mīms. Interaktīvs objekts būs arī franču mākslinieku veidotais objekts „Pakmanizē mani” Smilšu ielā 3, kuras pamatā ir leģendārā datorspēle „Pacman”.

Festivāla „Staro Rīga” karte pieejama šeit.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu