Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Bērziņu atstādina no amata (papild.) • IR.lv

Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Bērziņu atstādina no amata (papild.)

21
Tiesnese Iveta Bērziņa nolasa spriedumu Rīgas apgabaltiesā Valsts nekustamā īpašuma aģentūras bijušā ģenerāldirektora Jāņa Mottes prasībā pret Tieslietu ministriju par 115 399 latu morālās kompensācijas piedziņu. Foto: Ieva Lūka, LETA

KNAB kratīšanu veicis vēl viena tiesneša kabinetā

Vakar, 12.novembrī, aizturētā Rīgas apgabaltiesas tiesnese Iveta Bērziņa patlaban ir atstādināta no amata, ziņo LETA. Kratīšana Rīgas apgabaltiesā trešdien notikusi vēl viena tiesneša kabinetā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Tiesas preses sekretāre Inta Šaboha aģentūrai LETA apstiprināja, ka vakar Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veicis procesuālas darbības divos tiesnešu kabinetos – tiesneses Ivetas Bērziņas un vēl kāda tiesneša kabinetā. Tomēr tiesneša vārdu tiesa neatklāj. Otrs tiesnesis nav aizturēts.

Kā norādīja Šaboha, tiesa no KNAB saņēmusi paziņojumu par to, ka ģenerālprokurors ir sācis kriminālprocesu pret tiesnesi par iespējamiem izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem. Pantus gan tiesa nenorādīja, jo tas ir KNAB kompetencē.

Līdz ar to, pamatojusies uz likumu “Par tiesu varu”, ja kriminālprocesā tiesnesis ieguvis procesuālo statusu – persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību, – viņš tiek atstādināts no amata pienākumu pildīšanas ar brīdi, kad attiecīgā tiesa saņēmusi procesa virzītāja paziņojumu, līdz krimināltiesisko attiecību noregulējumam kriminālprocesā.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesā trešdien veiktas procesuālas darbības un aizzīmogots tiesneses Ivetas Bērziņas kabinets, apliecināja Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone.

Bērziņa ir Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas tiesnese.

LTV, atsaucoties uz tās rīcībā esošo informāciju, pieļauj, ka kratīšana tiesneses kabinetā varētu būt saistīta ar viņas pieņemtajiem lēmumiem lietā par iespējamo reiderismu saistībā ar Vecrīgas viesnīcas “Royal Square Hotel” pārņemšanu. Tajā par aizdomās turamo atzīts afgāņu izcelsmes Latvijas pilsonis Gulams Mohameds Gulami.

Likumā par tiesu varu teikts, ka krimināllietu pret tiesnesi var ierosināt tikai ģenerālprokurors. Tiesnesi nevar apcietināt un saukt pie kriminālatbildības bez Saeimas piekrišanas. Lēmumu par tiesneša apcietināšanu, piespiedu atvešanu, aizturēšanu vai pakļaušanu kratīšanai pieņem tam īpaši pilnvarots Augstākās tiesas (AT) tiesnesis. Ja tiesnesis notverts smaga vai sevišķi smaga noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, lēmums par piespiedu atvešanu, aizturēšanu vai pakļaušanu kratīšanai nav nepieciešams, bet 24 stundu laikā par to ir jāinformē īpaši pilnvarotais AT tiesnesis un ģenerālprokurors.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša aģentūrai LETA teica, ka KNAB šobrīd nesniegs nekādu oficiālu informāciju par jebkādām KNAB kompetencē esošajām procesuālajām darbībām.

Prokuratūras preses pārstāve Aiga Eiduka apliecina, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir sācis kriminālprocesu pret kādu tiesnesi. Prokuratūra neatklāj tiesneša vārdu un par kādiem Krimināllikuma pantiem lieta sākta. Jautājumus par izmeklēšanu var komentēt tikai procesa virzītājs – KNAB.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2013.gadā viņa skatījusi Valsts nekustamā īpašuma aģentūras bijušā ģenerāldirektora Jāņa Mottes prasību pret Tieslietu ministriju par morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu. Viņas lietvedībā arī bijusi prasība, kas celta pret bijušajiem “Parex bankas” īpašniekiem Viktoru Krasovicki un Georgiju Krasovicki, kurā banka lūgusi atzīt par spēkā neesošu viņu noslēgto dāvinājuma līgumu.

Bērziņa savulaik strādājusi arī Jūrmalas tiesā un tur skatījusi krimināllietu, kurā par bezdarbību bija apsūdzēts bijušais Jūrmalas mērs Juris Hlevickis.

Jau ziņots, ka nesen parādījās informācija par citas tiesneses iespējamām nelikumībām. Uz aizdomu pamata par iespējamu dokumentu viltošanu un krāpšanu no amata tika atstādināta Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnese Tatjana Bormane, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”.

Kā liecināja “Panorāmas” rīcībā esošā informācija, lietā varētu būt iesaistītas vēl divas bijušās tiesu sistēmas darbinieces, savukārt dokumentu viltošana, iespējams, saistīta ar fiktīvām darba nespējas lapām.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja tiesas priekšsēdētāja Svetlana Beļajeva, Bormane ir atstādināta no amata pienākumu pildīšanas, pamatojoties uz likumu “Par tiesu varu”, saistībā ar 29.septembrī ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ierosināto kriminālprocesu, pamatojoties uz Krimināllikuma pantiem, kuros ir paredzēta atbildība par krāpšanu un dokumentu viltošanu.

Šo lietu izmeklē KNAB.

 

 

Komentāri (21)

dzeris49 12.11.2014. 16.03

Motte un viņa ņirdzīgie smiekli ir Latvijas “tiesiskuma” simbols, arī tas, ka šīs blēdis vēl, nekaunīgā kārtā, dabūja kopmpensāciju par “morālo kaitējumu”.

+31
-3
Atbildēt

2

    lama > dzeris49 12.11.2014. 18.51

    dzeris49 … un viņa ņirdzīgie smiekli

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    Jānis Kodoliņš > dzeris49 13.11.2014. 20.58

    Man šķiet, ka Motte to sižetu ar saviem ņirgsmiekliem nopirka, un līdz ar to tas vairs sabiedrībai nav pieejams.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 12.11.2014. 18.58

Ķiinaa šitaadu tiesnesi labaakajaa gadiijumaa iešautu kosmosaa uz neatgriešanos , sliktaakajaa uzseediunaatu uz asa mieta, muuseejie atradiis sponzoru , kurš šo radiibu dariis baltu un neaizskaramu , jo , muusu valstii noziedznieks kontrolee valdiibas sastaadiišanas procesu , ieceļ augstos tisiibsargaataaju kreeslos lielaakos kretiinus , nerunaasim par valsts prezidenta kandidaatiem , tas jautaajums tabu, bet aciimredzams ļaudiim arii bez diplomaatiskas izgliitiibas , kas ir mote, utains instruments šo noziedznieku rokaas , par kuru vareniibu tas maita nešaubaas, galvenais pareizi atskaitiit …

+11
-1
Atbildēt

3

    latvijas_valsts > 12.11.2014. 19.31

    Ķīna ir sociālistiska un internacionāla valsts. Vai vēlaties šo pieredzi atkārtot?

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 13.11.2014. 06.35

    Ebenemezers

    jo , muusu valstii noziedznieks kontrolee…

    _____________

    Nevis viens kaut kāds mistisks noziedznieks, bet gan vesela čekistu, ZRP(v) kuratoru plejāde.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > 12.11.2014. 19.45

    kaada šķirtuve, komoonisms vai puustošs kapitļizms , sodam jaabuut adekvaatam nodariitajam.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Bet 13.11.2014. 12.08

Beidzot taču Knab ir sakustējies pēc lielas iekšejo konfliktu risināšanas. Bet, tas jau laikam nav Strļčenoka nopelns.

+3
-3
Atbildēt

1

    IvarsA > Bet 13.11.2014. 14.10

    Protams Bet, tas ir Strīķes nopelns:)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu