Japāna un Ķīna pārtraukusi divu gadu klusēšanu • IR.lv

Japāna un Ķīna pārtraukusi divu gadu klusēšanu

28
Japānas premjerministrs Sindzo Abe (no kreisās) sarokojas ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu 2014.gada 10.novembrī Pekinā. Foto: AFP/LETA

Pekinā notikusi pirmā Japānas un Ķīnas līderu tikšanās

Japānas premjerministrs Sindzo Abe pirmdien ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, kas ir abu līderu pirmā tikšanās kopš stāšanās amatos, ziņo mediji.

Abe un Sji tikās Pekinā pirms Āzijas un Klusā okeāna reģiona ekonomiskās sadarbības (APEC) samita, vēsta LETA/DPA.

Pēdējā oficiālā tikšanās starp Japānas premjerministru un Ķīnas prezidentu notika 2011.gada decembrī.

Abu valstu līderi ir ieinteresēti stabilās divpusējās attiecībās, paziņojis Ķīnas līderis, vēsta aģentūra “Reuters”. Savukārt Abe teicis, ka tikšanās ar Ķīnas valsts galvu liecina par abu valstu attiecību uzlabošanos un stratēģiskās partnerības attīstību.

Pēc Abes teiktā, puses ir ieinteresētas ātrāk rīkoties, lai nepieļautu militāras sadursmes jūrā.

Abu valstu attiecības bija saspringtas pēdējos divus gadus, tā iemesls bija teritoriāls strīds par Senkaku salām Austrumķīnas jūrā. Pārsteidzot daudzus novērotājus, Ķīnas Ārlietu ministrija piektdien paziņoja, ka abas puses pakāpeniski atsāks politiskās, diplomātiskās un drošības jautājumiem veltītās sarunas.

 

Komentāri (28)

v_rostins 10.11.2014. 11.55

Ir pienācis pēdējais laiks, lai trīspusējās sarunās starp: ASV, Japānu un Ķīnu vienotos, kā taisnīgi sadalīt Sibīriju un kā racionālāk izlietot negatīvo selekciju.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu