Katalonijā simboliskajā balsojumā par neatkarību nobalsojuši 80,7% vēlētāju • IR.lv

Katalonijā simboliskajā balsojumā par neatkarību nobalsojuši 80,7% vēlētāju

23
Cilvēki gaida rindā, lai nodotu savu balsi par vai pret Katalonijas neatkarību. Foto: AFP/LETA

Spānijas valdība svētdienas balsojumu uzskata par referendumu, kaut arī slēptā formā

Svētdien notikušajā pretrunīgi vērtētajā balsojumā par Katalonijas neatkarību nobalsojuši 80,7% vēlētāju, liecina sākotnējie rezultāti. Balsojumā piedalījušies vairāk nekā divi miljoni cilvēku, ziņo LETA/AFP.

Katalonijas premjerministrs Artūrs Mass paziņojis, ka balsojums bijis veiksmīgs un apliecinājis reģiona iedzīvotāju vēlmi pašiem valdīt pār sevi.

Simboliskajā balsojumā vēlētājiem bija jāatbild uz diviem jautājumiem: “Vai vēlaties, lai Katalonija ir neatkarīga valsts?” Ja atbilde uz šo jautājumu bija apstiprinoša, sekoja otrais jautājums: “Vai vēlaties, lai valsts būtu neatkarīga?”

Saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem, 80,7% atbildējuši apstiprinošai uz abiem jautājumiem. Mazliet vairāk kā 10% atbildējuši apstiprinoši uz pirmo jautājumu, bet otro nē, un aptuveni 4,5% balsoja noliedzoši uz abiem jautājumiem, paziņoja Katalonijas viceprezidente Hoana Ortega.

Svētdien Katalonijā notika simbolisks balsojums par reģiona neatkarību, kas notika Madrides noraidītā referenduma vietā. Balsojumu organizēja brīvprātīgie un tajā bija tiesīgi piedalīties 5,4 miljoni Katalonijas iedzīvotāju, kuri ir sasnieguši 16 gadu vecumu, liecina reģiona valdības sniegtā informācija.

Mass par simboliskā balsojuma rīkošanu paziņoja pēc tam, kad Spānijas Konstitucionālā tiesa iepriekšējos plānus par juridiski nesaistoša referenduma rīkošanu septembrī bija apturējusi.

Katalonijas amatpersonas skaidroja, ka simboliskajam balsojumam, kuru tās dēvē par “pilsoņu līdzdalības procesu”, ir no oficiāla referenduma atšķirīga forma, jo tajā tieša valdības loma ir krietni mazāka un Spānijas konstitūcija netiek pārkāpta.

Spānijas valdība gan iepriekš izteikusies, ka svētdienas balsojums ir referendums, kaut arī slēptā formā.

Spānijas tieslietu ministrs Rafaels Katalā paziņoja, ka šis balsojums ir “neauglīgs un bezjēdzīgs”. “Valdība uzskata šo par politiskās propagandas dienu, ko organizē neatkarības atbalstītāji un kam trūkst jebkādas demokrātiskas ticamības,” bija teikts ministra paziņojumā.

Katalonijas līderi ir atzinuši, ka šim balsojumam nebūs tiešu juridisku seku, bet viņi cer, ka lielā vēlētāju aktivitāte būs atbalsts viņu neatkarības centieniem.

 

Komentāri (23)

Viedoklis_lv 10.11.2014. 08.45

“Simboliskajā balsojumā vēlētājiem bija jāatbild uz diviem jautājumiem: “Vai vēlaties, lai Katalonija ir neatkarīga valsts?” Ja atbilde uz šo jautājumu bija apstiprinoša, sekoja otrais jautājums: “Vai vēlaties, lai valsts būtu neatkarīga?””

Es nesapratu – kur starp tiem jautājumiem ir atšķirība?

+3
0
Atbildēt

3

    Aldis-2 > Viedoklis_lv 10.11.2014. 14.01

    tradutrice raksta: “jo “state” angļu valodā ir…”

    Jautājums netika rakstīts angļu valodā, bet gan kataloņu un spāņu valodā.

    Līdz ar to, ar angļu vārda “state” nozīmēm nevar pārtulkot kataloņu vārdu :)

    Franciski šis jautājums skan: «Voulez-vous que la Catalogne soit un Etat ?» et si oui «Voulez-vous qu’il soit indépendant ?».

    “Vai gribat, lai Katalonija būtu valsts?” un ja jā, “Vai gribat, lai tā būtu neatkarīga?”

    Valsts var būt arī atkarīga vienā vai otrā veidā.

    Piemēram, Puertoriko ir “ar ASV brīvi asociēta valsts”. Tā ir valsts. Tā neietilpst nevienā ASV pavalstī, tā nav ASV teritorija. Tomēr tā nav atkarīga. Šad un tad viņi rīko referendumus par iespējamo sava statusa maiņu.

    Var būt arī citi “atkarības” veidi. Piemēram, Britu sadraudzība, kuŗā ietilpst Austrālija, Kanada, Indija un daudzas citas pilnīgi neatkarīgas valstis. Viņiem tikai Anglijas karaliene ir kopīga :)

    Tātad, ja kataloņi uz pirmo jautājumu atbildētu “Jā”, bet uz otro “Nē”, tad būtu iespējami vairāki varianti.

    Piemēram, Katalonija kādu laiku būtu no Spānijas atkarīga valsts – valsts ar savu vienīgo valsts valodu utt., tomēr tai nebūtu savas vietas ne ANO, ne Eiropas Savienībā. Šis periods vilktos kādu laiku, līdz tiktu sarīkots nākamais referendums.

    Vai arī Katalonija varētu būt Spānijas sadraudzības valsts. Praktiski neatkarīga, bet formāli par Katalonijas valsts galvu skaitītos Spānijas karalis.

    Šis referendums rāda, ka kataloņiem ir vajadzīga pilnīgi neatkarīga valsts.

    80,7% atbildējuši: Jā, Jā

    10,1% atbildējuši: Jā, Nē

    4,5% atbildējuši: Nē

    0
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > Viedoklis_lv 10.11.2014. 09.27

    laikam kāds dvojašņiks students ir tulkojis …:) citādi ir grūti izprast, kāpēc vismaz daļa no referenduma dalībniekiem uz 1. un 2. jautājumu atbildējuši atšķirīgi.

    būtu gan interesanti zināt, kāds tomēr ir bijis abu jautājumu patiesais saturs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > Viedoklis_lv 10.11.2014. 09.50

    Tulkojuma kļūdas labojums:

    “Voters were given two questions to answer, “Do you want Catalonia to be a state?” was the first and in the case of a positive response, voters were asked: “Do you want Catalonia to be an independent state?”

    Tātad, 1. jautājums – vai Katalonijai būtu jākļūst par pavalsti/štatu (kā Vācijas un ASV gadījumā, jo “state” angļu valodā ir ne tikai neatkarīga valsts)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

traductrice 10.11.2014. 09.32

Tas virsraksts arī tāds manipulatīvs. Ja balsstiesīgo ir 5,4 mlj, bet nobalsojuši ap 2 mlj, tad “par” ir novēlējuši 80% vēlēt aizgājušo. Mani personīgi tomēr izbrīna, ka nacionālai pašapziņai tik svarīgā jautājumā vēlētāju aktivitāte ir zem 50%. Šiem neaizgājušajiem nav viedokļa vai viņi tomēr “pret”?

+3
-1
Atbildēt

3

    Aldis-2 > traductrice 10.11.2014. 14.04

    tradutrice raksta: “Šiem neaizgājušajiem nav viedokļa vai viņi tomēr “pret”?”

    Vajadzēja rīkot oficiālu referendumu, tad viss būtu skaidrs.

    Bet postfrankiskā Spānija baidās…

    Suns zina, ko ēdis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > traductrice 10.11.2014. 09.38

    Partijas, kuras atbalsta Spānijas vienotību, aicināja Katalonijas iedzīvotājus ignorēt “referendumu”.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Krix > traductrice 10.11.2014. 09.48

    Fretkai taisnība, turklāt jāņem vērā, ka gluži tāpat kā LV tika kolonizēta iebraucējiem ~40 gadu garumā arī Katalonijā notika intensīva iedzīvotāju ieceļošana no citiem Spānijas reģioniem, Franko laikā to atbalstīja valstiski. Šie iebraucēji loģiski, ka nezina katalāņu valodu un tiem nav ne mazākās intereses, lai šis reģions atdalītos.

    Bet kopumā daļēji par aktivitāti var piekrist…Tas gan nemazina tautas tiesības uz pašnoteikšanos !

    P.S. viestursxx varēs patrakot atkal….

    +4
    0
    Atbildēt

    0

gustaps 10.11.2014. 16.25

Nesaprotu šo neatkarības ideju. Ceļu.

Izcīnīt neatkarību, ieviest savu valūtu, tad stāties rindā uz ES paplašināšanos, pārvarēt savas valūtas hiperinflāciju, lai pievienotos Eirozonai 2050.g?

Kļūt par plaukstošu valsti ārpus ES?

Pieslieties Eirāzijai? Eirāfrikai?

Bet vismaz himna forša!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu