Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Francijas mākslinieces "Orlan" izstāde • IR.lv

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Francijas mākslinieces “Orlan” izstāde

25
Francijas māksliniece "Orlan" preses konferences laikā Rīgā. Foto Ieva Lūka, LETA

Būs arī provokatīvi reklāmas plakāti pilsētvidē un video performance “Staro Rīga”

Līdz 2015.gada 25.janvārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma Eiropas kultūras galvaspilsētas izstāde “”Orlan” – Francijas laikmetīgās mākslas ikona. Le plan du film un citi scenāriji”, raksta aģentūra LETA.

 Izstāde pirmo reizi Latvijā piedāvās plašāk iepazīties ar vienu no laikmetīgās mākslas ikonām – franču mākslinieci “Orlan” – mākslinieci, kuras darbi provocē un nojauc tradicionālās orientācijas robežas – klasisko mākslu un tehnoloģijas inovācijas, akadēmiskas vērtības un masu kultūras elementus, skaisto un neglīto, sievietes un vīrieša pasaules uztveri. Kā pastāstīja pati māksliniece, izstādei viņa iedvesmojusies no režisora Žana Lika Godāra teiktā par kāda cita režisora filmu. Viņam tā likusies laba, jo bijusi sākta no otra gala. “Orlan” savā izstādē arī veidojusi filmu no otra gala, gan netiekot līdz filmēšanas procesam. Izstādē māksliniece radījusi plakātus un pat skaņu celiņu filmām, kuras vēl nav uzfilmētas. Francijā izstādei bija radīti arī filmu reklāmas rullīši un tika noorganizēta pat preses konference. Tajā māksliniecei līdzās bija arī fiktīvās filmas veidotāju komanda. “Bija sapulcējies pulciņš žurnālistu, kuri vēlējās zināt par filmu. Viņi bija sarūgtināti, kad uzzināja, ka filmas nemaz nav,” pastāstīja māksliniece. 

Izstādes kuratore Inese Baranovska norādīja, ka “Orlan” ne tikai parāda kino veidošanas procesu, bet arī tā iluzoro pasauli. Šī tēma māksliniecei esot ļoti interesanta. Māksliniecei “Orlan” šķiet svarīgi, ka Rīgā skatāma tieši šāda viņas darbu izstāde, jo viņa parasti ir pazīstama ar savām plastiskajām operācijām. “Vismaz tas parasti vairāk interesē medijus,” norādīja “Orlan”. Viņa norādīja, ka šīs izstādes darbos redzama viņas daiļrade kopumā. Tā esot arī emocionāla un personīga, jo filmu plakātos attēloti viņas draugi – slaveni cilvēki. 

“Orlan” personība vienmēr esot piesaistījusi plašu masu mediju uzmanību, un tieši caur šo publicitāti autore paužot savus dzīves principus, kas vērsti pret vardarbību, sieviešu diskrimināciju, maskulīno ideoloģiju, rasismu, ksenofobiju un citām mūsu pasaules “ļaunuma saknēm”. “Visu dzīvi es mēģinu sagraut stikla sienas, kas pastāv starp dzimumiem, paaudzēm, rasēm un etniskajām grupām, kultūrām, reliģijām, filozofijām. Starp tiem, kas tic un netic. Starp dažādiem mākslas radīšanas veidiem,” stāstījusi māksliniece. 

Rīgā skatītāji varēs izsekot līdzi viņas neparastajiem meklējumiem vizuālās mākslas un kino transformācijās, kuru pamatā ir statiskais un kustīgais attēls, realitāte un fikcija, mākslinieka personības autonomijas glorifikācija un ironija par reklāmas pasaules mārketinga mašinērijas standartiem.

Izstādes tapšanas procesā Rīgā piedalījušies arī Latvijas mākslinieki – Valters Verners strādājis pie ekspozīcijas vizuālā tēla izveides, bet pavadošos literāros tekstus sacerējuši grupas “Orbīta” autori. Izstāde tapusi ar mērķi rosināt sabiedrību uz diskusijām un vērtību pārvērtēšanu. Izdevniecība “Neputns” sadarbībā ar LNMM izdevusi izstādes katalogu latviešu, franču un angļu valodā, kas ļaus iedziļināties un izprast “Orlan” mākslu.Speciāli šim izdevumam rakstus sagatavojoši starptautiski atzīti laikmetīgās mākslas pētnieki, piemēram, franču mākslas teorētiķe un kuratore Katrīna Grenjē. 

Izstāde norisināsies ne tikai muzejā, bet arī pilsētvidē – ar provokatīviem reklāmas plakātiem un speciālu video performanci festivāla “Staro Rīga” laikā.

Vairāk informācijas muzeja Facebook lapā

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu