Sestdien un svētdien Rīgā uzstāsies Alēns Platēls un "les ballets C de la B" • IR.lv

Sestdien un svētdien Rīgā uzstāsies Alēns Platēls un “les ballets C de la B”

31
Skats no izrādes

Izrāde “tauberbach” Ķīpsalas izstāžu centrā un filmu programma “K.Suns” 

“Rīga 2014” laikmetīgā teātra programmā “forte forte” sestdien, 8.novembrī un rīt, 9.novembrī, Rīgā viesosies Alēns Platēls un viņa kolektīvs “les ballets C de la B“, raksta aģentūra LETA. Rīgā skatītāji varēs noskatīties vienu no jaunākajām Platēla izrādēm “tauberbach”, kas tapusi sadarbībā ar Minhenes Kamerteātri un tiks izrādīta Ķīpsalas Izstāžu centrā, kā arī bezmaksas dokumentālo filmu programmu kinoteātrī “K.Suns”. Pēc izrādes sestdien notiks arī mākslinieku saruna ar skatītājiem. 

Platēls jau 30 gadus vada kolektīvu “les ballets C de la B”, kas tiek uzskatīts par laikmetīgās skatuves mākslas fenomenu gan unikālās māksliniecisko vīziju kombinācijas dēļ, gan neparastās, nepareizās, anarhistiskās kustību valodas dēļ. “Les ballets C de la B” strādā dejotāji un horeogrāfi ar klasiskās un laikmetīgās dejas izglītību, mūziķi, cirka mākslinieki, kā arī neprofesionāļi. Platēla izrāžu pamatā ir kompānijas mākslinieku individuālā pieredze, spējas un īpatnības, jo viņu mākslinieks interesē kā personība. Mākslinieks meklē, kā kustībā iemiesot tādas jūtas kā mīlestība, naids, depresija, kā arī spriedze, kas valda indivīda un grupas starpā. 

Izrādes “tauberbach” – divu šķietami nesavienojamu vārdu “kurls” un “Bahs” apvienojumā – centrā ir kāda sieviete un piecas hibrīdas būtnes, kurās ir kaut kas no amēbas, dzīvnieka, bērna. Izrādes iedvesmas avoti ir Markosa Prado dokumentālā filma “Estamira” un poļu mākslinieka Artura Žmijevska ieraksts, kurā Johana Sebastiana Baha mūziku interpretē nedzirdīgu cilvēku koris. 

Filmu programmā kinoteātrī “K.Suns” iekļauta paša Platēla veidota dokumentālā filma par “les balets C de la B” māksliniekiem “Les ballets de ci de la” ar seansu 9.novembrī plkst.14, vācu režisoru Jorga Jeshela un Brigites Krāmeres filma “Pasija – pēdējā pietura Kinšasa” par izrādes “vsprs” pasaules turneju un tās noslēgumu Kongo galvaspilsētā Kinšasā ar seansu 9.novembrī plkst.16, kā arī brazīliešu režisora Markosa Prado filma “Estamira” par kādu sievieti, kura sirgst ar šizofrēniju un vairāk nekā 20 gadus dzīvo un strādā izgāztuvē Riodežaneiro pievārtē. Filmas “Estamira” seansi notiks sestdien un rīt, 9.novembrī, plkst.18. 

Platēls ir saņēmis Eiropas Teātra jaunās realitātes balvu 2001.gadā. Virkne festivālu, izdevumu un laikmetīgās skatuves mākslas institūciju dažādās valstīs ir atzinušas Platēla un “les ballets C de la B” izrādes par gada un pat desmitgades labākajiem iestudējumiem, bet “tauberbach” ir ierindota starp desmit izcilākajām izrādēm, kas pagājušajā sezonā tapušas Vācijā, Austrijā un Šveicē. 

Biļetes cena 20 eiro.  Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv. Filmu programma būs pieejama bez maksas. Vairāk informācijas 

Izrādes Ķīpsalas izstāžu hallē sāksies plkst.19.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu